Kennis en onderzoek

Staat de door u gewenste informatie er niet bij? Neem contact met ons op via het contactformulier onderaan de pagina. Of raadpleeg het NIPV-archief.

Zoek in alle kennis en onderzoeken

Brandveilig beheren van woongebouwen

OnderzoekBrandweerzorg22-04-2025

Parkeergarages

OnderzoekEnergieveiligheid21-04-2025

Rookgaskoeling

OnderzoekBrandweerzorg18-04-2025

Bestuurlijke Netwerkkaarten Crisisbeheersing

OnderzoekCrisisbeheersing17-04-2025

Dierenhulp bij rampen en crises

OnderzoekBrandweerzorg,Crisisbeheersing12-03-2025

Zonnepanelen

OnderzoekBrandweerzorg,Crisisbeheersing,Energieveiligheid08-02-2025

Alternatief aangedreven voertuigen

OnderzoekEnergieveiligheid20-12-2024

Doelgerichte brandveiligheid

OnderzoekBrandweerzorg01-12-2024

Tunnelveiligheid

OnderzoekBrandweerzorg,Crisisbeheersing,Transportveiligheid22-10-2024

Klimaatadaptatie

OnderzoekCrisismanagement,Crisisbeheersing16-10-2024

Alle kennis en onderzoeken op alfabet


Onafhankelijk en integer praktijkgericht onderzoek

De onafhankelijke kennis- en onderzoeksfunctie van het NIPV wordt geborgd binnen de Nederlandse Academie voor Crisisbeheersing en Brandweerzorg (NACB), onderdeel van het NIPV. De NACB voert – zelfstandig of in opdracht van derden – onafhankelijk en integer praktijkgericht onderzoek uit op het gebied van crisisbeheersing en brandweerzorg. De uitkomsten van het volgens wetenschappelijke standaarden verrichte onderzoek vertalen we naar kennisintensieve dienstverlening. Daarmee dragen we bij aan het leren van veiligheidsregio’s en andere publieke organisaties voor brandweerzorg en crisisbeheersing. En zorgen we ervoor dat zij zo goed mogelijk voor hun taken zijn toegerust. Verbinding met ons onderwijs, het werkveld en de samenleving staat centraal.

Onafhankelijkheid onderzoek borgen

Om de kwaliteit van het NIPV als onafhankelijk kennis- en onderzoeksinstituut te borgen, hebben wij een aantal voorzieningen getroffen: 

  • De directie van het NIPV bestaat uit een Algemeen directeur en een directeur Onderwijs en Onderzoek. De directeur Onderwijs en Onderzoek is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het onderzoek van het NIPV. 
  • De leiding en eindverantwoordelijkheid van onderzoeken liggen bij de lectoren van de verschillende lectoraten
  • Er is een onafhankelijke Adviesraad Onderzoek ingesteld. De Adviesraad Onderzoek brengt gevraagd en ongevraagd advies uit aan het dagelijks bestuur van het NIPV over de kwaliteit en relevantie van het onderzoek dat het NIPV uitvoert. 
  • Het NIPV publiceert een Strategische onderzoeksagenda.
  • Het NIPV onderschrijft de Nederlandse gedragscode wetenschappelijke integriteit
  • Vanuit het geassocieerd lidmaatschap van de Vereniging Hogescholen sluit het NIPV aan bij het kwaliteitszorgstelsel Praktijkgericht Onderzoek Hogescholen. ​ 
  • Er is een ethische commissie ingesteld. 
  • Het NIPV hanteert een afwegingskader met de criteria waaraan wij toetsen of wij een onderzoek(sopdracht) aannemen c.q. uitvoeren.

Onderzoeksrapporten zijn openbaar 

Al onze onderzoeksrapporten zijn in principe openbaar en worden gepubliceerd op deze website. 


Strategische onderzoeksagenda 2023-2026

De Strategische onderzoeksagenda 2023-2026 van het NIPV bevat de belangrijkste thema’s voor het onderzoek van de NACB voor de komende jaren. Deze onderzoeksagenda komt tot stand door op basis van maatschappelijke trends en ontwikkelingen vooruit te kijken. En door binnen verschillende gremia te luisteren naar en in gesprek te gaan met onze stakeholders. Bij het opstellen van de onderzoeksagenda hechten wij groot belang aan de behoeftestelling van het brandweer- en crisisbeheersingsveld. 

Acht strategische thema’s

De onderzoeksthema’s voor de komende jaren zijn:

  • Veilige en adequate incidentbestrijding en crisisbeheersing (professionele respons)
  • Datagedreven veiligheidsketen en crisismanagement
  • Verbindend en situationeel leiderschap
  • Grenzeloze en langdurige crisis
  • Weerbare en veerkrachtige samenleving
  • Brandveilige samenleving
  • Veilige energietransitie
  • Gevolgen van klimaatverandering en -adaptatie

Concretisering in jaarplannen

De strategische onderzoeksagenda wordt ieder jaar nader geconcretiseerd in de jaarplannen van de lectoraten. Binnen deze jaarplannen is ruimte voor flexibiliteit en actualiteit. Incidenten, crises of andere ontwikkelingen kunnen aanleiding geven tot nieuw(e) onderzoek(slijnen).

Bijzondere leerstoelen

Het NIPV wil met het steunen van promotietrajecten en bijzondere leerstoelen wetenschap en praktijk dichter bij elkaar brengen. Om deze ambitie vorm te geven, hebben we inmiddels met onze samenwerkingspartners twee leerstoelen gerealiseerd.

Crises, veiligheid en gezondheid

De leerstoel Crises, veiligheid en gezondheid aan de Rijksuniversiteit Groningen heeft tot doel onderzoek te doen naar de gevolgen van een crisis voor mensen. Maar ook om de georganiseerde reactie van onder meer overheden en dienstverleners hierop te onderzoeken. De bijzondere leerstoel, met Michel Dückers als bijzonder hoogleraar, is ingesteld door de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum, het NIPV, Nivel en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Veiligheidsaspecten van de energietransitie in de gebouwde omgeving

De nadruk van deze leerstoel aan de Universiteit Twente ligt op het toepassingsgebied van de energietransitie in de gebouwde omgeving waarbij publieke veiligheid van groot belang is. De focus ligt op het civieltechnische en industriële domein met name gericht op grootschalige toepassingen. Juist die grootschaligheid kan een forse impact hebben op de publieke veiligheid en de veiligheid van professionals. Nils Rosmuller is aangesteld als bijzonder hoogleraar.


Meld u aan voor onze nieuwsbrieven

Het NIPV biedt diverse nieuwsbrieven aan over uiteenlopende onderwerpen. Op deze pagina vindt u meer informatie over de inhoud van elke nieuwsbrief.


Heeft u vragen, opmerkingen of feedback?

Neem contact met ons op via dit formulier. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor correspondentiedoeleinden.

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.