(Fatale) woningbranden

Het NIPV doet doorlopend onderzoek naar fatale woningbranden: branden waarbij dodelijke slachtoffers zijn te betreuren. Meldingen van woningbranden staan in het dashboard Kerncijfers Veiligheidsregio’s.

Fatale woningbranden

Het NIPV doet doorlopend onderzoek naar fatale woningbranden in Nederland. Een fatale woningbrand is een brand waarbij dodelijke slachtoffers zijn te betreuren, die heeft plaatsgevonden in een gebouw met een woonfunctie of in een ander ‘woongerelateerd’ object en die niet door opzet is veroorzaakt.

Actuele cijfers

De actuele cijfers staan in een online dashboard: Kerncijfers Veiligheidsregio’s.
Tot 2021 verscheen er jaarlijks een rapport met de aantallen en kenmerken van de branden. Voortaan publiceren wij eens in de 5 jaar een trendanalyse.

Waarom dit onderzoek?

Het NIPV doet dit onderzoek om inzicht te krijgen in:

  • het aantal fatale woningbranden
  • de kenmerken van de branden
  • de kenmerken van de betrokken gebouwen
  • de kenmerken van de betrokken slachtoffers.

Uitvoering

Voor het verzamelen van de data werken wij samen met brandweerkorpsen en met de teams Brandonderzoek uit de veiligheidsregio’s. De woningbranden met een fatale afloop worden door het NIPV verzameld aan de hand van persberichten. Vervolgens benaderen wij de brandweerkorpsen en teams brandonderzoek en vragen hun om een online vragenlijst over de brand in te vullen.

Eerder verschenen jaaroverzichten

Zie hiervoor ons archief: Jaaroverzichten fatale woningbranden.


Vergelijking fatale woningbranden en reddingen bij brand

In deze analyse zijn gegevens over reddingen bij woningbranden vergeleken met gegevens over dodelijke slachtoffers bij woningbranden. Voor de reddingen bij brand zijn gegevens meegenomen van 741 geredde slachtoffers bij 245 incidenten in de jaren 2016-2018. Voor de fatale woningbranden zijn gegevens meegenomen van 366 dodelijke slachtoffers bij 338 incidenten in de jaren 2008-2019.


Verkenning Ontwikkeling woningbrandmeldingen 2019-2023

Het NIPV publiceert maandelijks cijfers over het het aantal woningbrandmeldingen in het dashboard Kerncijfers Incidenten.

De afgelopen jaren is er een stijgende trend waargenomen in het aantal woningbrandmeldingen in Nederland. Het NIPV heeft onderzocht welke factoren hierbij mogelijk een rol spelen. Dit is gedaan met een kwantitatieve onderzoeksmethode, waarbij bestaande registraties als databronnen zijn gebruikt.

De belangrijkste uitkomst is dat ongeveer de helft van de stijging in het aantal woningbrandmeldingen geen daadwerkelijke toename weerspiegelt. Deze stijging is het gevolg van een steeds completere registratie in de meldkamers van brandmeldingen die betrekking hebben op een woning.

De resterende stijging van het aantal meldingen kán wijzen op een toename van het aantal woningbranden. Dit hoeft echter niet, omdat niet elke woningbrandmelding daadwerkelijk een woningbrand vertegenwoordigt. De toename van de woningvoorraad in Nederland – meer woningen, dus meer kans op woningbranden – kan een kwart van de resterende stijging in het aantal meldingen verklaren. Voor het overige deel van de stijging in het aantal woningbrandmeldingen is geen verklaring.