Voor een veilig en veerkrachtig Nederland
NIPV staat voor Nederlands Instituut Publieke Veiligheid. We zijn het publiek kennisinstituut voor crisisbeheersing en brandweerzorg. Veiligheidsregio’s, Rijk en andere crisispartners versterken we met onderzoek, onderwijs, informatie en ondersteuning. Zo maken we Nederland veiliger en veerkrachtiger.
Onze ruim 300 professionals begrijpen ieder vanuit hun eigen vakgebied wat de behoefte is van ons werkveld. Hoogwaardige én betrouwbare dienstverlening is onze norm. Veiligheidsregio’s en andere crisispartners moeten in alle fasen van incidenten en crises kunnen vertrouwen op actuele en relevante kennis, informatie en ondersteuning. Dit urgentiebesef beleven we dagelijks door onze drive, gevoed door collega’s die een achtergrond hebben als first responder.
Onze 4 kerntaken
Onderzoek
Om meer inzicht te krijgen in de risico’s voor onze leeromgeving doet het NIPV onderzoek. We ontwikkelen en delen kennis en maken die kennis toepasbaar voor onze partners in veiligheid. Dat is cruciaal, zeker in een snel veranderende wereld waarin crises en incidenten steeds dynamischer worden.
Het NIPV werkt vanuit een strategisch onderzoeksprogramma voor crisisbeheersing, brandweerzorg en algemene publieke veiligheid. Daarnaast spelen we met praktijkgericht onderzoek in op behoeften en onderzoeksvragen van onze partners.
De Nederlandse Academie voor Crisisbeheersing en Brandweerzorg (NACB) is binnen het NIPV verantwoordelijk voor de kerntaak Onderzoek.
Bekijk onze onderzoekenOnderwijs
De tweede kerntaak van het NIPV is onderwijs. Met de gevalideerde kennis uit onze onderzoeken leiden we professionals binnen het veiligheidsdomein op. Hierdoor versterken we het vak, het vakmanschap en het veilig optreden binnen crisisbeheersing en brandweerzorg.
Naast het geven van onderwijs zorgt het NIPV voor de onafhankelijke examinering van diverse functies bij brandweer, GHOR en opgeschaalde zorg, crisisbeheersing, bevolkingszorg en andere crisispartners.
De verantwoordelijkheid voor de kerntaak Onderwijs ligt bij het Centrum voor Opleiding en Vorming Brandweer (COVB) en de Nederlandse Academie voor Crisisbeheersing en Brandweerzorg (NACB) van het NIPV.
Bekijk onze opleidingenOndersteuning
De bovenregionale en landelijke slagkracht voor crisisbeheersing en brandweerzorg is van groot belang voor het bestrijden van grote incidenten en crisis. Het NIPV ondersteunt, ontzorgt en verbindt veiligheidsregio’s, Rijksoverheid en crisispartners met collectieve diensten. Denk aan ondersteuning op het gebied van materiaal, uitrusting, kleding en voorraden.
Daarnaast ondersteunt het NIPV het Veiligheidsberaad, de Raad van Commandanten en Directeuren Veiligheidsregio (RCDV) en het Landelijk Netwerk Bevolkingszorg bij hun werkzaamheden.
De verantwoordelijkheid voor de kerntaak Ondersteuning ligt bij het Centrum Ondersteuning Landelijke Slagkracht (COLS) en het Veiligheidsregio Diensten Centrum (VDC) van het NIPV.
Lees meer over OndersteuningInformatie
Zonder informatie kunnen veiligheidsregio’s niet goed functioneren. Daarom is de vierde kerntaak van het NIPV gericht op het realiseren van een adequate informatiepositie voor veiligheidsregio’s, het Veiligheidsberaad en andere crisispartners. Zo kunnen zij slimmer samenwerken en burgers beter informeren over risico’s. En effectieve en efficiënte keuzes maken voor de meest geschikte vorm van brandweerzorg en crisisbeheersing.
Data en informatie vormen de basis voor onderzoek en onderwijs. Het NIPV verzamelt data en analyseert deze op trends.
Het Centrum Ondersteuning Landelijke Slagkracht (COLS) is binnen het NIPV verantwoordelijk voor de kerntaak Informatie.
Lees meer over InformatieWaar richten we ons op?
De grote uitdagingen voor de wereld – zoals klimaatverandering, oorlog, migratie- en asielstromen, energiecrises, pandemieën, financiële crises en technologische verstoringen – manifesteren zich vandaag de dag steeds intenser. Zeker in een klein en dichtbevolkt land als Nederland kunnen kleine incidenten grote gevolgen hebben voor de publieke veiligheid.
Als kennisinstituut zien we een aantal belangrijke trends in de samenleving: maatschappelijke thema’s met belangrijke veiligheidsvraagstukken en grote impact. Wat is hun mogelijke impact op de publieke veiligheid? En wat vraagt dit van de partners in het veiligheidsdomein? Onze focus ligt op de thema’s:
- Klimaatadaptie
- Veilige energietransitie
- Informatiegestuurde veiligheid
- Maatschappelijke veerkracht
- Fysieke veilige leefomgeving