Zelfredzaamheid

Zelfredzaamheid gaat over de vermogens en handelingen van burgers om incidenten, en de nasleep ervan, zelfstandig of met hulp van anderen zo veel mogelijk te voorkomen en/of te beheersen.

Algemene informatie

Zelfredzaamheid gaat over de vermogens en handelingen van burgers om incidenten, en de nasleep ervan, zelfstandig of met hulp van anderen zo veel mogelijk te voorkomen en/of te beheersen.

Verschillende omschrijvingen van termen.

  • Bij zelfredzaamheid gaat het om de vraag in hoeverre burgers zichzelf kunnen redden tijdens een crisis en zich bewust zijn van risico’s.
  • Samenredzaamheid wordt gezien als collectieve zelfredzaamheid. Het vermogen van burgers om zich zoveel mogelijk te redden met behulp van vrienden, buren, familie en vrijwilligers.
  • Veerkracht is de capaciteit van een sociaal systeem (gezin, organisatie, gemeenschap) om zich aan te passen en te herstellen van niet-alledaagse, bijzondere verstoringen die het sociale systeem waarneemt en treft
  • Weerbaarheid is het vermogen om tegenstand te bieden aan dreigingen door de kans dat dreigingen zich voordoen te verkleinen, de schade te beperken mochten dreigingen zich toch manifesteren en adequaat herstel mogelijk te maken. (zie ook NCTV, 2023, p. 40).

Niet iedereen is in staat om zichzelf te redden wanneer we in Nederland te maken krijgen met een incident, ramp of crisis De groep mensen kan aangeduid worden als ‘verminderd zelfredzaam’. Wie verminderd zelfredzaam is verschilt per situatie en context. De mate van verminderde zelfredzaamheid wordt bepaald door:

  • De mobiliteit van een persoon
  • De mate waarin de persoon inzicht heeft in een gevaarlijke situatie
  • De handelingsbekwaamheid van de persoon bij gevaar.

Heeft u een vraag over dit onderwerp?

Neem contact met ons op via dit formulier. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor correspondentiedoeleinden.

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.