Innovatie

Vanuit het NIPV zoeken we concrete mogelijkheden om oplossingen te genereren voor de uitdagingen in crisis- en brandweerzorg die op de langere termijn gaan ontstaan (2023-2028). Dit doen we aan de hand van onze strategische innovatieagenda.

Strategische innovatie en de drie thema’s

De strategische innovatieagenda van het NIPV bestaat uit drie thema’s:

  • Duurzame inzetbaarheid brandweerpersoneel
  • Information overload en ontsluiting naar operationele manschappen
  • Vernieuwing onderwijs

Binnen de thema’s worden meerdere initiatieven uitgewerkt om verder invulling te geven aan de strategische innovatieagenda van het NIPV. Zowel voor het doorontwikkelen van concrete ideeën die worden ingebracht, als voor het stimuleren van het innovatievermogen NIPV-breed. Ook wordt aangesloten bij de strategische onderzoeksagenda van het NIPV.

Lees meer over de drie thema’s:

Duurzame inzetbaarheid brandweerpersoneel

De komende 5 jaar wordt een tekort aan operationeel personeel bij de brandweer verwacht. Oplossingsmogelijkheden waarop wordt ingezet zijn: smart firefighting(bevorderen van de inzetbaarheid van medewerkers door bijv. exoskeletten) en ontwikkelingen die menselijke inzet in gevaarlijke omstandigheden beperken (zoals robots of drones).

Information overload en ontsluiting naar operationele manschappen

De toenemende beschikbaarheid van informatie en data zorgt voor information overload en congestie bij het ontsluiten van al deze informatie naar operationele manschappen. Door het ontwikkelen van tools en technieken die datagedreven werken met behulp van o.a. artificial intelligence, kan dit worden tegengegaan.

Deze technieken kunnen ondersteunen door het ontsluiten van data in de vorm van specialistische kennis en handelingsperspectief naar de veiligheidsprofessional op straat. 

Vernieuwing onderwijs

Het huidige onderwijs kan niet altijd meer aansluiten op de nieuwe typen incidenten en ontwikkelingen die ontstaan. Vernieuwing in onderwijsmethodieken is daarom nodig, gebruikmakend van ontwikkelingen bij andere opleidingsinstituten, nieuwe leermethodes, digitale ontwikkelingen etc. Dit kan o.a. door het toepassen van virtual reality in oefenen en opleiden; het ontwikkelen van realistische oefenomgevingen met gebruiksvriendelijke tooling.

Team Ontwikkeling en Innovatie

Het team Ontwikkeling en Innovatie van het NIPV fungeert als een loket, faciliteert het innovatieproces en hanteert een afwegingskader voor interne en externe initiatieven. Hierin wordt ook samengewerkt met het ministerie en andere innovatiepartners, zoals TNO, KNMI, en RIVM. Ook informeren zij over innovatieve ontwikkelingen in het veiligheidsdomein en stimuleren zij het innovatievermogen van de organisatie.

In opdracht van de RCDV faciliteert het NIPV ook innovatie binnen de veiligheidsregio’s.

Voor de laatste Innovatie-ontwikkelingen in de Veiligheidsregio’s en hun Innovatieplatform kunt u contact opnemen met ester.willemsen@nipv.nl

Heeft u een vraag over dit onderwerp?

Neem contact met ons op via dit formulier. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor correspondentiedoeleinden.

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.