Innovatie

Om Nederland veilig en weerbaar te houden, is innovatie een must. Veel innovaties zijn niet altijd zichtbaar. NIPV ondersteunt hierbij de veiligheidsregio’s door middel van een landelijk innovatie-ecosysteem (governance en netwerkstructuur).

Landelijk innovatie-ecosysteem

De collaboratieve kracht van de veiligheidsregio’s en andere veiligheidspartners zorgt ervoor dat innovaties succesvol kunnen zijn. De visie van het NIPV op innovatie is ‘signaleren en verbinden’. NIPV is de verbindende schakel tussen alle partijen in het veiligheidsdomein. NIPV initieert daarom zelf geen innovatie, maar reageert op de behoeften van de veiligheidsregio’s, ondersteunt en verbindt deze met relevante partners. Daarom wordt er een landelijk innovatie-ecosysteem (governance en netwerkstructuur) opgezet om het innovatievermogen vanuit de regio’s landelijk te organiseren en te stimuleren. Dit ecosysteem is gericht op verbinding, ondersteuning, extra executiekracht en expertise. Samen met de verbinding tussen bedrijven, ministeries, studenten, wetenschap en andere veiligheidspartners zorgen we voor een actief innovatienetwerk. Niet voorschrijvend en bepalend, maar inspirerend.


Innovatieplatform

Om de innovatieve initiatieven in de regio’s zichtbaar te maken en met elkaar te verbinden, is NIPV gestart met de ontwikkeling van een Innovatieplatform, een maandelijkse Innovation Friday en een innovatiepodcast. Het digitale innovatieplatform dient als middel om inzicht en verbinding te creëren in alle lopende initiatieven. Op het platform moeten alle lopende ontwikkelingen zichtbaar worden voor de veiligheidspartners. Hiermee wordt duidelijk welke initiatieven er op dit moment lopen en hoe deze mogelijk met elkaar samenhangen. Via het innovatieplatform kan er verbinding worden gelegd tussen Rijk en veiligheidsregio’s, veiligheidsregio’s onderling en verbinding met bestaande innovatieve netwerken en/of informatievoorzieningen (bijvoorbeeld het netwerk Digitale Simulaties of iNowIT). De eerste versie van het platform is najaar 2022 opgeleverd.

Bekijk de eerste versie van het innovatieplatform.


Innovatiepodcast

In onze podcastserie Innovatiepodcast maken we samen met de betrokken professionals innovaties en initiatieven in het veiligheidsdomein zichtbaar.

In de trailer vertellen we meer over NIPV, waarom we deze podcast zijn gestart, en welke afleveringen u kunt verwachten.

Innovation Friday

Elke eerste vrijdag van de maand organiseert NIPV een Innovation Friday. Tijdens deze online bijeenkomst presenteren veiligheidsregio’s en crisispartners hun innovatieve initiatieven met landelijke potentie aan elkaar.

Ester Willemsen, programmamanager Innovatie NIPV:
“Innovation Friday is een podium voor innovatieve gangmakers, voor briljante bedenkers, voor collega’s uit het veld die innovatie willen ophalen of juist in contact willen komen met collega’s uit het veiligheidsdomein.” NIPV speelt ook hier een verbindende rol.

Innovation Friday Event 2022

Innoveren betekent vooruitkijken: vrijdag 18 februari 2022 organiseerde NIPV de eerste Innovation Friday Event van 2022: een fysieke bijeenkomst waar een kijkje in de toekomst werd gegeven. Verschillende gastsprekers zoals astronaute Mindy Howard en bureau Minkowsky benaderden innovatie vanuit een ander perspectief wat interessante gesprekken opleverde.

NIPV heeft innovatie hoog op de agenda staan. Om te anticiperen op crisisbeheersing, brandweerzorg maar zeker ook risicobeheersing voor de toekomst, is beweging nodig. Beweging om samenwerking te realiseren, kennis en ervaring actief te delen en nieuwe verbindingen tussen crisispartners en professionals te maken. Elk risico of elke crisis is uniek, maar vertoont tegelijkertijd heel veel overeenkomsten. Verschillende veiligheidspartners van NIPV gaven dan ook innovatieve demonstraties waarbij kennis en ervaring uitgebreid werd gedeeld.

Heeft u een vraag over dit onderwerp?

Neem contact met ons op via dit formulier. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor correspondentiedoeleinden.

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.