Incidentonderzoek

Op verzoek van veiligheidsregio’s, ministeries en andere organisaties in het fysieke veiligheidsdomein evalueren wij regelmatig incidenten die zich hebben voorgedaan. Dit met als doel om lering te trekken uit de incidenten.

Leeronderzoek Rotterdam: bevolkingszorg en psychosociale hulpverlening na schietincidenten (2024)

Op verzoek van de gemeente Rotterdam en GGD-GHOR Rotterdam-Rijnmond heeft het NIPV een leeronderzoek uitgevoerd naar twee schietincidenten in de stad op 28 september 2023. De focus lag op de bevolkingszorgtaken van de gemeente en de psychosociale hulpverlening (PSH) vanuit de GHOR en GGD. Het doel van dit onderzoek was om de incidenten nader te beschouwen en lering te trekken uit de gebeurtenissen.


Leeronderzoek Rotterdam: brandweeroptreden en multidisciplinaire samenwerking bij extreem geweld (2024)

Op 28 september 2023 waren er in Rotterdam twee schietincidenten die een grote impact hadden. Op verzoek van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond heeft het NIPV onderzoek gedaan naar zowel het multidisciplinaire optreden van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond als het monodisciplinaire optreden van de brandweer. Het doel van het onderzoek was om lering te trekken uit de gebeurtenissen voor de doorontwikkeling van de crisis- en brandweerorganisatie bij een grootschalige, specialistische inzet, waarbij sprake is van extreem geweld en/of terrorisme.


Leeronderzoek treinincident Voorschoten (2023)

Hoe functioneerde de crisisbeheersingsorganisatie tijdens de afhandeling van het treinincident dat op 4 april 2023 plaatsvond bij Voorschoten? Op verzoek van Veiligheidsregio Hollands Midden heeft het NIPV dit samen met Crisisplan BV onderzocht. Het onderzoek resulteert in een aantal leerpunten die ook voor andere veiligheidsregio’s relevant kunnen zijn.


De evaluatie van de storm Eunice op 18 februari 2022 (2022)

Het NIPV voerde in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid een evaluatie uit naar de overbelasting van 112 tijdens de storm Eunice op 18 februari 2022. De evaluatie gaat over de inzet van de betrokken organisaties bij de voorbereiding op en de gebeurtenissen tijdens de storm Eunice.


Hoogwater in Limburg: de aanpak van Rijkswaterstaat (2022)

Rijkswaterstaat (RWS) heeft het NIPV gevraagd om een evaluatie uit te voeren van de aanpak van de hoogwatercrisis in Limburg in de periode 12 tot en met 20 juli 2021. RWS wil als crisisorganisatie leren van de inzet. 


Evaluatie inzet Nationale Reddingsvloot bij watersnood in Limburg en België (2022)

Het NIPV heeft in opdracht van de Nationale Reddingsvloot (NRV) stuurgroep een leerevaluatie uitgevoerd van de NRV-inzet in juli 2021 tijdens de hoogwaterramp in Limburg.



Brand Wouwermanstraat Den Haag (2021)

In de nacht van 20 mei 2021 brak er brand uit in de aanbouw van een portiekwoning aan de Wouwermanstraat in Den Haag. De brand kende een extreem snel brandverloop, waardoor deze zich snel uitbreidde naar meerdere woningen en een moskee. In opdracht van Veiligheidsregio Haaglanden heeft het IFV ((voorloper NIPV) onderzocht of de panden aan de bouwregelgeving voldeden.


Onderzoek brand in verpleeghuis Smeetsland Rotterdam (2021)

Op 13 januari 2021 brak er brand uit in een tijdelijk gebouw van verpleeghuis Smeetsland in Rotterdam. Door de hevige rookontwikkeling moesten de 38 kwetsbare en niet-zelfredzame bewoners halsoverkop worden geëvacueerd. In opdracht van Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond onderzocht het IFV de brand. 


Advies vliegvuur vreugdevuren (2020)

In hoeverre kunnen het ontstaan, de omvang en de verspreiding van vliegvuur bij een vuurstapel groter dan 10x10x10 meter worden voorspeld? Dat onderzocht het IFV in opdracht van Brandweer Haaglanden.


De brand in de Singelgarage in Alkmaar (2020)

Onderzoek van het IFV en Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord naar de brand in een parkeergarage in Alkmaar en het brandweeroptreden hierbij. Bij deze brand was een elektrisch voertuig betrokken, maar het voertuig was niet de oorzaak van de brand.


KPN-storing: hoe bestuurlijk omgaan met gebiedsontbonden crises (2020)

Advies opgesteld in opdracht van het Veiligheidsberaad naar aanleiding van de KPN-storing in juni 2019. Centrale vraag: welke mogelijkheden zijn bestuurlijk en operationeel denkbaar om de horizontale (tussen veiligheidsregio’s onderling) en de verticale afstemming en samenwerking (tussen veiligheidsregio’s en nationale partijen) bij een (dreigende) bovenregionale of landelijke crisis te verbeteren?


Overige NIPV-onderzoeken

Hieronder staan de incidentonderzoeken die het NIPV heeft uitgevoerd vóór het jaar 2020.

Zie voor incidentevaluaties ook onze reeks Lessen uit crises en mini-crises.