Lectoraat Crisisbeheersing - Nederlands Instituut Publieke Veiligheid

Lectoraat Crisisbeheersing

Het lectoraat Crisisbeheersing ontwikkelt en deelt kennis en kunde op het brede terrein van de crisisbeheersing. Dit gebeurt door onderzoek en evaluaties te doen en informatie en kennis zo breed mogelijk beschikbaar te stellen en te delen.

Over het lectoraat Crisisbeheersing

Het lectoraat Crisisbeheersing gaat uit van een multidisciplinaire benadering, eigen aan crisisbeheersing. Doelstelling van het lectoraat is het ontwikkelen en delen van kennis en kunde op het brede terrein van de crisisbeheersing ten behoeve van bestuurders, hulpdiensten (brandweer, politie, ambulancezorg/GHOR) en gemeentelijke diensten. Maar ook van al die andere actoren die ten tijde van een crisis een rol kunnen spelen. Dit gebeurt door onderzoek en evaluaties te verrichten en informatie en kennis zo breed mogelijk beschikbaar te stellen en te delen.  

Lector Erik Schrijvers

Dr. Erik Schrijvers is sinds 1 september 2024 lector Crisisbeheersing bij het NIPV. “Digitale ontwrichting, artificiële intelligentie en big data, privacy en veiligheid zijn projecten waaraan ik als senior onderzoeker en projectleider bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) heb bijgedragen. Met name cyber speelt binnen de crisisbeheersing een steeds dominantere rol, naast alle andere thema’s die de crisisbeheersing raken. Ik kijk er enorm naar uit om samen met de collega’s het lectoraat verder te ontwikkelen.”

Lector Menno van Duin

Dr. Menno van Duin is sinds 2010 lector Crisisbeheersing. In zijn lectorale rede ‘Veerkrachtige crisisbeheersing’ heeft hij de visie van het lectoraat verwoord. De hoofdlijnen zijn: nuchterheid, normaal in het bijzondere, veerkracht en redzaamheid.

Met de komst van Erik Schrijvers gaat Menno van Duin zijn rol op een nieuwe wijze vervullen, waarbij hij zijn kennis en kunde in de komende periode overdraagt aan Schrijvers.

Uitgelichte onderzoeksrapporten en kennisdocumenten

Download hier alle documenten.

NIPV Nieuws

Meld u aan voor onze nieuwsbrief! Met het laatste nieuws over onze activiteiten op het gebied van crisisbeheersing en brandweerzorg: onderzoek, onderwijs, informatievoorziening, ondersteuning en kennisevents. 

Frequentie: 1 keer per 2 weken