Meer informatie
Bij grote incidenten en crises komt het aan op een goede voorbereiding, goede samenwerking en professionele sturing. Crisismanagers met voldoende bagage zijn daarbij onmisbaar. De Master of Crisis and Public Order Management (MCPM) levert die deskundigen.
Voor wie is deze opleiding bedoeld?
De MCPM is bedoeld voor alle partners in veiligheid. Het gaat om personen, werkzaam op tactisch-strategisch niveau bij de overheid of in het bedrijfsleven, die veiligheidszorg en rampenbestrijding en/of crisismanagement in hun portefeuille hebben of krijgen en personen, die een verantwoordelijkheid hebben bij evenementenbeleid en/of grootschalig optreden.
Wat leert u?
Het accent ligt op ramp- en crisismanagement en gevaarbeheersing. Denk aan thema’s als evenementenbeleid (crowd management), dreigende verstoringen van de openbare orde en agressie en geweld (onder andere tegen hulpverleners), maar ook aan de aanpak van terrorisme, gevaarlijke conflictsituaties en grootschalige bedreigingen van de gezondheidszorg.
Van een MCPM’er wordt verwacht dat hij na afronding van de leergang in staat is zowel in de voorbereiding als tijdens gevaar- en crisisbeheersing een rol te spelen. Bij de voorbereiding gaat het dan om de inhoudelijke ontwikkeling en deelname aan oefeningen en simulaties, het aansturen of bijdragen aan planvorming, het participeren in risico-assessments en evaluatietrajecten en het opzetten en in stand houden van een multidisciplinair netwerk. Bij het functioneren binnen gevaar- en crisisbeheersing moet de MCPM’er binnen een operationele en tactische setting kunnen functioneren, en kunnen adviseren aan en participeren in een bestuurlijke setting.
Het doel van de MCPM kan dan ook als volgt worden geformuleerd: het versterken van de werkzaamheden en de daarbij behorende gedeelde kennis, vaardigheden en gedrag van functionarissen op masterniveau in de crisisorganisatie met als doel de bescherming van de openbare orde en veiligheid.
Programma
- De integratie van analytische inzichten en praktijkgerichte vaardigheden staat centraal. We maken veel gebruik van cases, presentaties en groepsopdrachten. De inhoud krijgt mede vorm door reflectie op de dagelijkse praktijk en de ervaringen van de deelnemers zelf. Actieve deelname en inbreng van u als deelnemer zijn essentieel!
- U krijgt les van ervaren praktijkprofessionals. Dankzij inspirerende sprekers en multidisciplinaire groepsopdrachten krijgt u een kundige en frisse blik op het vak, die u direct tijdens uw werk kunt toepassen. Deze leergang stimuleert u om echt multidisciplinair te denken én te werken.
- De opleiding is verdeeld in modules: Partners in veiligheid, Crisismanagement, Risico en veiligheid, Public order management, Politiek bestuurlijk krachtenveld, Evalueren in de crisisbeheersing, Methoden van onderzoek en Professionele ontwikkeling en samenwerken in teams.
Studiewijze
Minimaal 20 en maximaal 26 deelnemers. Optioneel: De kosten voor het studiemateriaal bedragen € 950, de overnachtingskosten op de leslocaties € 1200.
Exameninformatie
Met dit examen wordt getoetst of u voldoet aan de examenvereisten zoals beschreven in het kwalificatiedossier Master of Crisis and Public order Management, vastgesteld op 12 december 2017.
NB1. Hoewel de examenstukken, indien nodig, zo veel mogelijk vertrouwelijk zullen worden behandeld, moet u rekening houden met de werking van de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB), waardoor examenstukken opgevraagd zouden kunnen worden. U geeft daarom per examenstuk een rubricering aan.
NB2. De thesis die aan het einde van de opleiding wordt geschreven wordt, indien de vertrouwelijkheid dat toelaat en u daar mee instemt, gepubliceerd op de website van het NIPV.
Ervaringen oud-studenten
Bent u benieuwd naar de ervaringen van oud-studenten? Bekijk dan onderstaande testimonials.