Als informatiemanager CoPI maakt u deel uit van het commando plaats incident (CoPI). U vervult een belangrijke rol in het functioneren van de crisisorganisatie en de interne informatievoorziening. Tijdens de opleiding informatiemanager CoPI bereidt u zich voor op uw taak, leert u alles wat u weten moet en traint u uw vaardigheden voor de functie informatiemanager CoPI.
Voor wie is deze opleiding bedoeld?
U bent aangewezen of geselecteerd om de functie van informatiemanager in het CoPI te vervullen of u wilt uw kennis en kunde als informatiemanager CoPI opfrissen, bijvoorbeeld omdat u het examen gaat doen.
Wat leert u?
Tijdens de opleiding Informatiemanager CoPI leert u over de invulling van uw functie vanaf het moment dat u wordt gealarmeerd. Het programma is afwisselend opgebouwd. Door het gebruik van verschillende activerende werkvormen ontstaat er veel interactie tussen de deelnemers. U leert onder andere over:
- de taken, rollen en verantwoordelijkheden van de informatiemanager CoPI, de deelnemers aan het CoPI en andere relevante crisispartners;
- de context van crisis- en risicobeheersing;
- het belang en de impact van netcentrische samenwerking;
- omgaan met dilemma’s als informatiemanager CoPI aan de hand van realistische scenario’s.
Toelatingseisen
Voor de opleiding Informatiemanager CoPI gelden een aantal toelatingseisen. Het is voor uw eigen ontwikkeling en voor het leerrendement van de groep deelnemers waar u deel van gaat uitmaken van belang dat u aan deze eisen voldoet. In veel gevallen moet u in uw regio een selectie doorlopen om in te kunnen stromen in het piket en in de opleiding. De toelatingseisen zijn als volgt:
- voldoen aan het landelijk competentieprofiel Informatiemanager CoPI (zie tab Documentatie);
- hbo-werk- en – denkniveau;
- kennis en ervaring in de crisisbeheersing;
- kunnen werken met het crisismanagement systeem LCMS.
Voorafgaand aan de opleiding neemt één van de docenten contact met u op voor een intake gesprek. In dit gesprek wordt onder andere besproken in hoeverre u aan de instroomeisen voldoet en behandelen we daarnaast uw persoonlijke leervraag en de mogelijkheden om buiten de lesdagen aan uw ontwikkeling in de rol van informatiemanager te werken.
Programma
De opleiding maakt deel uit van de reeks samenhangende multidisciplinaire crisismanagementopleidingen van NIPV en bestaat uit 3 blokken van 2 aaneensluitende lesdagen:
Blok 1, lesdag 1: Inleiding in het vak van informatiemanager
U maakt kennis met de opleiding en het vak van informatiemanager. Aan de hand van een casus ervaart u wat er van een informatiemanager wordt verwacht en formuleert u uw leerwensen.
Blok 1, lesdag 2: Context crisisbeheersing
U leert over de context waarin een informatiemanager zijn of haar taak uitvoert. U leert over de vitale belangen en de veiligheidsketen en over de rol van de bestuurlijke ketens. Tenslotte behandelen we wat dit betekent voor de werkzaamheden van een informatiemanager.
Blok 2, lesdag 3: Verdieping op netcentrisch werken
U leert de netcentrische werkwijze nader kennen. We behandelen vragen zoals welk probleem wordt opgelost met netcentrisch werken. Vervolgens leert u over de principes van netcentrisch werken, de inrichting van het informatieproces en de rol van de IM CoPI daarin.
Blok 2, lesdag 4: Gastspreker en oefenen met thematisch werken
Een ervaren informatiemanager vertelt vanuit de praktijk. Verder is er aandacht voor het gebruik van sturingsmiddelen, het samenwerken met een leider CoPI of een regionaal operationeel leider en het werken met thema’s.
Blok 3, twee dagen oefenen in de rol van informatiemanager
Aan de hand van casuïstiek oefent u de stappen in het informatieproces gedurende de aanrijdfase, tijdens de voorbereiding op en deelname aan een overleg van het CoPI. Eerst in een langzaam en zorgvuldig tempo en later onder steeds meer tijdsdruk. De oefeningen bereiden u voor op het examen, maar geven ook een indruk van een realistische inzet als Informatiemanager CoPI. Tijdens dit blok wordt de groep in twee helften gesplitst. U wordt in een van de groepen geplaatst. NIPV maakt de indeling om een zo goed mogelijke mix van deelnemers samen te stellen.
Studiewijze
Er starten vier opleidingen per jaar. De opleidingsgroep bestaat uit minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers. Het komt een enkele keer voor dat er te weinig deelnemers zijn en dan kan de opleiding helaas niet doorgaan. U wordt dan ingedeeld in de eerstvolgende opleiding die daarna start. U hoort dit uiterlijk vier weken voorafgaand aan de startdatum.
Planning en belangrijke data
Data 2023
Dag 1: 24 januari 2023
Dag 2: 25 januari 2023
Dag 3: 14 februari 2023
Dag 4: 15 februari 2023
Dag 5 en 6 groep 1*: 7 en 8 maart 2023
Dag 5 en 6 groep 2*: 14 en 15 maart 2023
*de indeling van de lesdagen 5 en 6 wordt door NIPV gemaakt
Dag 1: 26 september 2023
Dag 2: 27 september 2023
Dag 3: 10 oktober 2023
Dag 4: 11 oktober 2023
Dag 5 en 6 groep 1*: 30 oktober 2023
Dag 5 en 6 groep 1*: 31 oktober 2023
Dag 5 en 6 groep 2*: 07 november 2023
Dag 5 en 6 groep 2*: 08 november 2023
*de indeling van de lesdagen 5 en 6 wordt door NIPV gemaakt
Dag 1: 01 november 2023
Dag 2: 02 november 2023
Dag 3: 14 november 2023
Dag 4: 15 november 2023
Dag 5 en 6 groep 1*: 28 november 2023
Dag 5 en 6 groep 1*: 29 november 2023
Dag 5 en 6 groep 2*: 06 december 2023
Dag 5 en 6 groep 2*: 07 december 2023
*de indeling van de lesdagen 5 en 6 wordt door NIPV gemaakt
Maatwerk of incompany
Deze opleiding wordt als open inschrijving aangeboden, maar kan ook incompany bij u in de regio worden verzorgd. Wij verzorgen daarnaast maatwerk door onderdelen van de opleiding te verzorgen. Neemt u gerust contact op voor een vrijblijvende offerte.
Contact
Exameninformatie
Het is mogelijk om de opleiding Informatiemanager CoPI af te sluiten met een examen. Dit examen wordt afgenomen door NIPV, door gecertificeerde examinatoren, die zelf werkzaam zijn als informatiemanager CoPI of Leider CoPI. U wordt getoetst op het niveau van een beginnend beroepsbeoefenaar. Als u het examen met goed gevolg heeft afgelegd, ontvangt u het diploma Informatiemanager CoPI.
De kandidaat wordt gevraagd zelf zijn/haar eigen ondersteuner mee te nemen naar het examen. Voor de Informatiemanager CoPI gaat het om een functionaris op het gebied van plotten.