LEC Industriële Veiligheid mediapartner van Nationaal Seveso Congres
Nieuws van het LEC Industriële Veiligheid, oktober 2023
Het LEC Industriële Veiligheid (LEC IV) is dit jaar mediapartner op het Nationaal Seveso Congres, dat op 23 november a.s. in Utrecht wordt gehouden. Op het congres, georganiseerd door kennis- en opleidingsinstituut Outvie, worden actuele thema’s in het Seveso/Brzo-domein geadresseerd, waaronder de consequenties van invoering van de Omgevingswet, de energie- en grondstoffentransitie en de gevolgen van klimaatverandering voor de sector. Het LEC IV neemt tijdens het congres deel aan een inspiratietafel over de blusschuimtransitie.
Beleidsfunctionaris Jan Meinster van het LEC IV vindt aansluiting van het LEC IV als mediapartner bij het onafhankelijke congresplatform belangrijk om een brede industriële doelgroep te bereiken en te informeren over inhoudelijke thema’s en projecten en om de kennisdeling tussen overheid en industrie te bevorderen. “Vorig jaar waren we voor de eerste keer als deelnemer aanwezig op het congres, maar dit jaar zijn we officieel mediapartner. Het LEC IV is nu ook vertegenwoordigd in de adviesraad, zodat we kunnen meedenken en adviseren over congresthema’s. Op het jaarlijks Seveso-congres is een grote doelgroep vanuit bedrijfsleven en overheid vertegenwoordigd.”
Programma
Het Nationaal Seveso Congres wordt voor de negende keer georganiseerd en is voor de deelnemende organisaties uit de publieke en private sector een ideaal podium om actuele thema’s en beleidsontwikkelingen in het Brzo/Seveso-domein met elkaar te bespreken en kennis en ervaringen uit te wisselen. Tijdens het congres is er uitgebreid aandacht voor de energietransitie. Port of Rotterdam geeft een vooruitblik hoe de energievoorziening in de haven eruit kan gaan zien. DCMR licht toe wat dat voor toekomstige vergunningverlening betekent. Ook komt de voorbereiding op de Brzo-uitvoering in 2024 aan de orde, waarbij de consequenties van de Omgevingswet voor overheidsdiensten en bedrijven worden belicht. Bureau BRZO+ en de Nederlandse Arbeidsinspectie zijn ook vertegenwoordigd op het congres. De inspectiethema’s voor de komende jaren komen aan de orde, evenals de eerste ervaringen met de nieuwe inspectiemethodiek.
Blusschuimtransitie
Een ander actueel thema is de blusschuimtransitie. De inspiratietafel hierover, waaraan Jan Meinster namens het LEC IV deelneemt, stelt congresdeelnemers van industrie en overheden in staat kennis te nemen van wat er allemaal komt kijken bij de overschakeling van PFAS-houdend blusschuim naar fluorvrije alternatieven.
Jan Meinster: “Tijdens dit gesprek zal onze ‘Handreiking Management of Change Blusschuimtransitie’ worden toegelicht, het kennisdocument dat we vorig jaar hebben ontwikkeld. Zo hebben we een mooi bereik om een grote groep belanghebbenden uit de industrie bekend te maken met het stappenplan en het proces om de overschakeling naar fluorvrij blusschuim op een gedegen manier uit te voeren.”
Naast enkele plenaire presentaties zijn er tijdens het congres twee rondes ‘break-outsessies’. Onderwerpen die in die sessies worden uitgediept betreffen onder andere: zelfbeoordeling en intern toezicht bij Seveso-bedrijven, toepassing van de PGS-15 richtlijn in de praktijk, de impact van de energietransitie op het veiligheidsbeheerssysteem en een strategische aanpak van de energietransitie naar ‘Net Zero’. Naast overheden en Seveso-bedrijven behoren ook bedrijven die sinds 1 januari dit jaar ARIE-plichtig zijn tot de doelgroep van het congres.
Meer informatie en aanmelding
Ga voor meer informatie en aanmelding naar de congreswebsite.
Lees ook
In 2022 is de voormalige Brandweeracademie deels overgegaan in het Centrum voor Opleiding en Vorming Brandweer (COVB) van het NIPV. Welke ontwikkelingen zijn er op het gebied van onderwijs en examinering? En wat zijn de plannen voor het komende onderwijsjaar?
“Door het Ontwikkelfonds structureel in te zetten voor vakbekwaam worden en vakbekwaam blijven, kan er beter en sneller worden ingespeeld op de vakbekwaamheidsbehoeften in het werkveld”, vertelt Jan Pieter Duhen, voorzitter van de stuurgroep namens de WVA.
“Met de leerblokken wordt ingespeeld op de individuele, uiteenlopende leerbehoefte van de deelnemers. Ook de nieuwe leerstroom Industriële Veiligheid houdt rekening met een doelgroep die steeds meer diversiteit kent en een werkomgeving die aan verandering onderhevig is”, legt onderwijskundige Marieke Geelen uit.
Aan de 53e voltijdopleiding Brandweerofficier nemen twee studenten van de Koninklijke Luchtmacht deel, vanuit de wens om een functie als officier bij de luchtmacht brandweer te vervullen. Student Martin vertelt over zijn ervaringen.
“Er gebeurt veel binnen het brandweeronderwijs. Via deze eerste, periodieke nieuwsbrief informeren we daarom graag collega’s in het land over de laatste ontwikkelingen”, vertelt Albert Gieling, manager bij het NIPV.
Tankopslagbedrijven in Zuid-Holland die foamdammen van aluminium toepassen op drijvende tankdaken, moeten deze uiterlijk eind 2025 hebben vervangen door foamdammen van staal of een aantoonbaar gelijkwaardig ander materiaal.
Doel van dit project is om recent afgestudeerde studenten aan het hoger beroepsonderwijs en universiteiten te interesseren voor een job met industriële specialisatie bij de veiligheidsregio’s.
Het scenarioboek en de bijbehorende 112 scenariokaarten maken deel uit van de ‘paraplu’ van scenarioboeken op de website van het NIPV, naast de publicaties over externe veiligheid en energietransitie.
Het aantal bedrijven met een bedrijfsbrandweeraanwijzing is in 2022 licht gestegen ten opzichte van 2021, van 96 naar 103. Ook het aantal beoordeelde bedrijven is gestegen, van 328 naar 362. Dat blijkt uit het rapport ‘Stand van zaken bedrijfsbrandweeraanwijzingen bij Brzo-bedrijven’, dat het LEC IV heeft opgesteld ten behoeve van de Staat van de Veiligheid 2022.