Samen werken aan structurele invulling van het Ontwikkelfonds

oktober 2023

Via het Ontwikkelfonds financieren de veiligheidsregio’s sinds 2013 de ontwikkeling van les- en leerstof voor de (v)mbo-functies bij de brandweer. Het Ontwikkelfonds heeft als doelstelling de ontwikkeling en distributie van les- en leerstof voor de opleiding (de initiële vakbekwaamheid) en leermiddelen voor het oefenen en bijscholen (de blijvende vakbekwaamheid) van brandweermensen. In 2023 wordt samen met alle betrokkenen structureel invulling gegeven aan de ontwikkeling van leermiddelen voor de blijvende vakbekwaamheid.

Bevelvoerders brandweer aan het werk.
Bevelvoerders van de brandweer aan het werk.

“Door het Ontwikkelfonds structureel in te zetten voor vakbekwaam worden en vakbekwaam blijven, kan er beter en sneller worden ingespeeld op de vakbekwaamheidsbehoeften in het werkveld”, vertelt Jan Pieter Duhen, voorzitter van de stuurgroep namens de werkveldadviescommissie (WVA). “Vakbekwaam worden en blijven sluiten dan nauw op elkaar aan. Zo voorkomen we dat er verschillen blijven bestaan binnen korpsen tussen nieuw opgeleid personeel en zittend personeel. Deze zogenaamde warme overdracht houdt niet alleen het repressieve personeel op peil, maar ook de kwaliteit van de vakbekwaamheidsorganisatie, docenten, instructeurs en oefenleiders.”

Drie ontwikkelsporen

Er is een jaarplan voor 2023 gemaakt. Dit plan bestaat uit 3 ontwikkelsporen:

  1. Ontwikkeling en onderhoud van leergangen: redenen voor het aanpassen van de huidige leergangen zijn wijzigingen in kwalificatiedossiers, gewijzigde wet- en regelgeving, nieuwe inzichten uit onderzoek of verbeterpunten uit evaluaties. We maken onderscheid in drie soorten onderhoud/aanpassing van leergangen: klein onderhoud, groot onderhoud en herzien van een opleiding.
  2. Content voor vakbekwaam blijven: hierbij gaat het om onderwijsproducten waarmee veiligheidsregio’s hun eigen opgeleide brandweermensen kunnen bijscholen, zoals e-modules en vakbekwaamheidsadviezen hoe zij de bijscholing kunnen vormgeven. Qua inhoud kan het gaan om vakinhoudelijke wijzigingen, nieuwe ontwikkelingen of specifieke thema’s waar behoefte is aan verdieping.
  3. Bijscholing van kerninstructeurs: het ontwikkelen, organiseren en uitvoeren van cursussen voor regionale kerninstructeurs, zodat zij de onderwijsproducten van ontwikkelspoor 2 adequaat kunnen overdragen aan hun collega’s van incidentbestrijding.

Projectorganisatie en betrokkenen

De vakraden Leren & Ontwikkelen, Incidentbestrijding, Brandveiligheid, het LOBO (landelijk overleg brandweeronderwijs), de WVA en het NIPV werken nauw samen aan de invulling en uitwerking van de drie ontwikkelsporen. De stuurgroep bestaat uit Patrick Sprokkereef (Vakraad L&O), Monique van Beek (LOBO), Hakan Meijer (Vakraad L&O), Jan Pieter Duhen (WVA) en Tanja Guyken (NIPV).

Proces programma 2024

Het proces om te komen tot een programma waarin de producten en de bijbehorende prioriteiten zijn opgenomen, loopt als volgt: 

  1. Vanuit het COVB (operationele en niet-operationele opleidingen van de brandweer) van het NIPV wordt in september een opzet gemaakt. Dit gebeurt op basis van gesprekken met lectoren, decanen en team Onderzoek om met een eerste opzet te komen van de verwachte ontwikkelingen en behoeften. 
  2. Vervolgens wordt het conceptprogramma besproken in de stuurgroep Ontwikkelfonds en met de werkgroep IB. In de stuurgroep zitten leden van de vakraad L&O en het LOBO. De stuurgroep en werkgroep IB wordt gevraagd aan te geven waar de behoefte van het veld is ten aanzien van de op te leveren producten. Door deze gremia wordt advies gegeven over de onderwerpen, prioriteitstelling en wordt een achterban raadpleging gedaan.  
  3. In de stuurgroepvergadering in december wordt het programma voor het ontwikkelfonds 2024 opgesteld. 
  4. Dit definitieve programmavoorstel wordt door de voorzitter van de Stuurgroep op de eerstvolgende agenda van de WVA gezet voor vaststelling. 
  5. Na vaststelling door de WVA is de opdracht aan het COVB (brandweeronderwijs) van het NIPV om het programma uit te voeren (producten te realiseren).