Officiersopleiding biedt ook kansen bij Defensie

oktober 2023

Aan de 53e voltijdopleiding Brandweerofficier nemen twee studenten van de Koninklijke Luchtmacht deel. Dit vanuit de wens om een functie als officier bij de luchtmachtbrandweer te vervullen. Student Martin vertelt over zijn ervaringen.   

Luchtmachtbrandweer
Drie medewerkers van de luchtmachtbrandweer.

Martin is sinds 2016 in dienst bij de Koninklijke Luchtmacht. Hij heeft de bachelor Militaire bedrijfswetenschappen gedaan op de Koninklijke Militaire Academie in Breda. “In deze 4-jarige opleiding werd ik opgeleid tot officier voor de Koninklijke Luchtmacht. Tijdens deze periode groeide mijn interesse voor de luchtmachtbrandweer.” Om voor een leidinggevende functie binnen de luchtmachtbrandweer in aanmerking te komen, is een opleiding tot officier van dienst (OvD) verplicht. Samen met een collega kreeg hij de kans om de 1,5 jaar durende officiersopleiding bij het NIPV te volgen, waarvan hij er nu 1 jaar op heeft zitten. 

Netwerk

De verwachtingen waren hooggespannen, want een gedegen vooropleiding had Martin al. Daarom was het voor hem een grote meerwaarde dat de opleiding erg praktijkgericht is. “Het is voor mij een unieke kans om drie diploma’s te halen in korte tijd: manschap, bevelvoerder én OvD. In de integrale leerlijn maak je kennis met veel verschillende beheersmatige onderwerpen. De praktijkopdrachten heb ik voornamelijk op de kazerne van Defensie uitgevoerd. Voor mij een perfecte gelegenheid om hier alvast een netwerk op te bouwen.” 

Deuren open

Als voorbeeld van een interessante opdracht noemt Martin de bezoeken aan Eindhoven Airport, waar hij de mogelijkheid kreeg om risicoplannen te bespreken en de uitdagingen waar ze tegenaanlopen, bijvoorbeeld als het gaat om personele inzet. “Iedereen is heel toegankelijk en er gaan vele deuren voor je open. Zo weet ik precies wat er speelt binnen de veiligheidsregio’s. Dat is een grote pre als ik straks met hen ga samenwerken.” Al met al is Martin content met de opleiding, al ziet hij ook ruimte voor verbetering, met name in de professionele leerlijn. “Die zou wat mij betreft nog steviger in mogen zetten op vorming en structuur, net als bij Defensie.” 

De 54e voltijdopleiding Brandweerofficier start in september 2024. Trajectbegeleiders zijn inmiddels geïnformeerd over de werving voor deze opleiding.  

Bekijk ook