LEC Industriële Veiligheid mediapartner van Nationaal Seveso Congres

Nieuws van het LEC Industriële Veiligheid, oktober 2023

Het LEC Industriële Veiligheid (LEC IV) is dit jaar mediapartner op het Nationaal Seveso Congres, dat op 23 november a.s. in Utrecht wordt gehouden. Op het congres, georganiseerd door kennis- en opleidingsinstituut Outvie, worden actuele thema’s in het Seveso/Brzo-domein geadresseerd, waaronder de consequenties van invoering van de Omgevingswet, de energie- en grondstoffentransitie en de gevolgen van klimaatverandering voor de sector. Het LEC IV neemt tijdens het congres deel aan een inspiratietafel over de blusschuimtransitie.

LEC-IV kennispartner Nationaal Sevesocongres

Beleidsfunctionaris Jan Meinster van het LEC IV vindt aansluiting van het LEC IV als mediapartner bij het onafhankelijke congresplatform belangrijk om een brede industriële doelgroep te bereiken en te informeren over inhoudelijke thema’s en projecten en om de kennisdeling tussen overheid en industrie te bevorderen. “Vorig jaar waren we voor de eerste keer als deelnemer aanwezig op het congres, maar dit jaar zijn we officieel mediapartner. Het LEC IV is nu ook vertegenwoordigd in de adviesraad, zodat we kunnen meedenken en adviseren over congresthema’s. Op het jaarlijks Seveso-congres is een grote doelgroep vanuit bedrijfsleven en overheid vertegenwoordigd.”

Programma

Het Nationaal Seveso Congres wordt voor de negende keer georganiseerd en is voor de deelnemende organisaties uit de publieke en private sector een ideaal podium om actuele thema’s en beleidsontwikkelingen in het Brzo/Seveso-domein met elkaar te bespreken en kennis en ervaringen uit te wisselen. Tijdens het congres is er uitgebreid aandacht voor de energietransitie. Port of Rotterdam geeft een vooruitblik hoe de energievoorziening in de haven eruit kan gaan zien. DCMR licht toe wat dat voor toekomstige vergunningverlening betekent. Ook komt de voorbereiding op de Brzo-uitvoering in 2024 aan de orde, waarbij de consequenties van de Omgevingswet voor overheidsdiensten en bedrijven worden belicht. Bureau BRZO+ en de Nederlandse Arbeidsinspectie zijn ook vertegenwoordigd op het congres. De inspectiethema’s voor de komende jaren komen aan de orde, evenals de eerste ervaringen met de nieuwe inspectiemethodiek.

Blusschuimtransitie

Een ander actueel thema is de blusschuimtransitie. De inspiratietafel hierover, waaraan Jan Meinster namens het LEC IV deelneemt, stelt congresdeelnemers van industrie en overheden in staat kennis te nemen van wat er allemaal komt kijken bij de overschakeling van PFAS-houdend blusschuim naar fluorvrije alternatieven.

Jan Meinster: “Tijdens dit gesprek zal onze ‘Handreiking Management of Change Blusschuimtransitie’ worden toegelicht, het kennisdocument dat we vorig jaar hebben ontwikkeld. Zo hebben we een mooi bereik om een grote groep belanghebbenden uit de industrie bekend te maken met het stappenplan en het proces om de overschakeling naar fluorvrij blusschuim op een gedegen manier uit te voeren.”

Naast enkele plenaire presentaties zijn er tijdens het congres twee rondes ‘break-outsessies’. Onderwerpen die in die sessies worden uitgediept betreffen onder andere: zelfbeoordeling en intern toezicht bij Seveso-bedrijven, toepassing van de PGS-15 richtlijn in de praktijk, de impact van de energietransitie op het veiligheidsbeheerssysteem en een strategische aanpak van de energietransitie naar ‘Net Zero’. Naast overheden en Seveso-bedrijven behoren ook bedrijven die sinds 1 januari dit jaar ARIE-plichtig zijn tot de doelgroep van het congres.

Meer informatie en aanmelding

Ga voor meer informatie en aanmelding naar de congreswebsite.

Logo LEC-IV Landelijk Expertise Centrum Industriële Veiligheid

Lees ook

19-12-2023
Blusschuimtransitie: de tijd dringt

Met 2024 op de kalender wordt het voor de industrie en de brandweersector zaak haast te maken met de blusschuimtransitie. De Europese verordening die het gebruik van PFAS in blusschuim verbiedt, wordt namelijk in de loop van komend jaar van kracht.

19-12-2023
Bedrijvenochtend Omgevingswet geslaagd

De bijeenkomst was bedoeld om te informeren over de consequenties van de Omgevingswet voor de bedrijfsbrandweeraanwijzingen en de veranderende adviesrol van de veiligheidsregio’s.

19-12-2023
LEC Industriële Veiligheid maakt eerste meerjarenplan

Het LEC IV werkt aan het opstellen van zijn eerste meerjarenplan met meerjarenbegroting voor de periode 2024-2027.

21-11-2023
Netwerkdag LEC Industriële Veiligheid: risicobeheersing in een veranderende wereld

Energie- en grondstoffentransitie, klimaatverandering, toenemende ketencomplexiteit; de hele maatschappij is in transitie. Ook de industrie en de transportketen krijgen met nieuwe risico’s te maken, met uitdagingen voor risico- en crisisbeheersingsspecialisten van de veiligheidsregio’s.

21-11-2023
Cursus NFPA voor de Nederlandse praktijk

Het NIPV en het LEC IV bieden in 2024 een tweetal cursussen NFPA (National Fire Protection Association) aan. De Amerikaanse NFPA veiligheidsstandaarden worden ook in veel andere landen, waaronder Nederland, toegepast.

21-11-2023
LEC Industriële Veiligheid ‘netwerkt’ op Brandweerevent

Het LEC IV was dit jaar prominent aanwezig op het Brandweer Event in het Autotron in Rosmalen. Het jaarlijkse tweedaagse event, georganiseerd door Brandweer Nederland en het NIPV, was voor het LEC en het Netwerk IV een gelegenheid bij uitstek om te netwerken en de bekendheid met het vakgebied industriële veiligheid bij de veiligheidsregio’s te vergroten.

21-11-2023
Landelijke harmonisatie veiligheid spoorwegemplacementen in zicht

Al tien jaar lang werken gemeenten, omgevingsdiensten, veiligheidsregio’s, ProRail en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan het harmoniseren van het beoordelingskader en veiligheidsmaatregelen rond spoorwegemplacementen.

21-11-2023
IV-Alert flensverbindingen

Tijdens inspecties blijkt dat flensverbindingen aan leidingen, installaties en opslagtanks voor gevaarlijke stoffen niet altijd aan de gestelde eisen voldoen, waardoor die verbindingen kunnen falen.

21-11-2023
‘In de startblokken voor 1 januari 2024, bent u klaar voor de OW?’

Nog ruim een maand te gaan en dan is het zo ver: de langverwachte invoering van de Omgevingswet. De invoeringsdatum 1 januari 2024 is bij Koninklijk besluit, dat is voorgelegd aan de aan de Eerste en Tweede Kamer, vastgelegd.