Cursus NFPA voor de Nederlandse praktijk

Nieuws van het LEC Industriële Veiligheid, november 2023

Het NIPV en het LEC Industriële Veiligheid (LEC IV) bieden in 2024 een tweetal cursussen NFPA (National Fire Protection Association) aan. De Amerikaanse NFPA-veiligheidsstandaarden worden ook in veel andere landen, waaronder Nederland, toegepast. Vooral voor in de industrie. Om goed over veiligheidsvoorzieningen en -maatregelen conform deze standaard te kunnen adviseren en er bij inspecties ook adequaat op te kunnen toetsen, is het voor adviseurs, toezichthouders en andere veiligheidsspecialisten belangrijk er voldoende kennis van in huis te hebben en de standaarden te vertalen naar de Nederlandse situatie. De vijfdaagse cursus, gericht op medior en senior specialisten industriële veiligheid, voorziet hierin.

De NFPA-standaarden zijn in de Nederlandse industrie verre van onbekend. Dat heeft een reden, licht adviseur Risicomanagement Linda van de Ven van het NIPV toe: “De van oorsprong Amerikaanse standaarden werden aanvankelijk vooral gehanteerd door multinationals met Amerika als thuisbasis, maar ook andere bedrijven volgen de NFPA als basis voor veiligheidsbeleid en brandbeveiligingsvoorzieningen. De standaarden zijn heel breed toepasbaar, maar zijn vooral voor de industriële omgeving veel gedetailleerder en toegespitst dan Nederlandse standaarden, zoals de NEN en normeringen in het Bouwbesluit. Echter, om ze goed op de Nederlandse praktijk toe te passen is wel een inhoudelijke vertaalslag nodig. Want de industrie in de VS is anders van karakter dan die in Nederland, onder andere wat betreft opslagvolumes van magazijnen, pakhuizen en opslagtanks. Beoordeling van NFPA-standaarden moet daarom wel binnen de Nederlandse praktijkkaders plaatsvinden.”

Het is volgens Linda van de Ven zo’n negen jaar geleden dat voor het laatst een NFPA-cursus is aangeboden, destijds nog onder de vlag van Het Centrum Industriële Veiligheid (CIV). Al in 2020 bleek er onder specialisten risicobeheersing en industriële veiligheid behoefte om de NFPA-kennis weer op te frissen, omdat zij bij advisering en inspecties vaak met die standaarden in aanraking komen. De coronapandemie gooide toen roet in het eten, maar nu is voor 2024 een cursusprogramma in de steigers gezet. De bijscholingscursus, toegespitst op medior en senior IV-functionarissen van de veiligheidsregio’s, is vooral bedoeld om de bestaande NFPA-kennis op te frissen of te verdiepen (vakbekwaam blijven) en is niet geschikt voor nieuw instromende adviseurs en inspecteurs die de NFPA nog helemaal niet kennen. De cursus, die aansluit bij het Scenarioboek Industriële Veiligheid, duurt vijf dagen en wordt komend jaar tweemaal aangeboden door het NIPV.

Wat leren deelnemers in de cursus? Om te beginnen krijgen de cursisten meer inzicht in de achtergronden en reikwijdte van de NFPA-normeringen en hoe de NFPA-kennis kan worden toegepast op de Nederlandse industriële omgeving. In de leerstof worden onder andere activiteiten behandeld rondom op- en overslag van brandbare vloeistoffen, opslag in bovengrondse tanks, verlading van brandbare stoffen, op- en overslag van verpakte gevaarlijke stoffen, opslag in kunststof IBC’s en opslag van drukhouders, fabricage en opslag van tot vloeistof verdichte en gekoelde gassen, gasbollen en aerosolen.

Cursusinformatie

Het programma van het leerblok NFPA bestaat uit:

  • voorbereidingsopdrachten (2-3 uur per opdracht)
  • vijf interactieve lesdagen (6 contacturen uur per lesdag).

Tijdens de vijf lesdagen op het NIPV wordt er interactief lesgegeven. In de lesdagen gaat u dieper in op hoe u de kennis kunt toepassen in uw rol als adviseur of inspecteur industriële veiligheid. Er wordt casuïstiek behandeld en u wordt ook zelf aan het werk gezet door middel van voorbereidingsopdrachten. Een lesgroep telt maximaal 20 deelnemers.

Planning en belangrijke data

Lesgroep 1: week 12 (18 t/m 24 maart) 2024
Lesgroep 2: week 44 (28 oktober t/m 1 november) 2024

Logo LEC-IV Landelijk Expertise Centrum Industriële Veiligheid

Lees ook

09-04-2024
Netwerkdag LEC Industriële Veiligheid 14 maart: leren van de industrie

De netwerkdag van het LEC IV op 14 maart jl. was ‘anders dan anders’. In plaats van de Brauerszaal van het NIPV was het voormalige klooster Mariënhof aan de rand van de historische binnenstad van Amersfoort de plaats van samenkomst voor de halfjaarlijkse bijeenkomst van de specialisten industriële veiligheid.

09-04-2024
Digitale PGS: interactief van risico’s en scenario’s naar doelen en maatregelen

Met de omzetting van de PGS-reeks naar PGS’en ‘Nieuwe Stijl’, die enkele jaren geleden is gestart, is voor deze serie richtlijnen ook het digitale tijdperk begonnen. De nieuwe risico- en scenariogestuurde werkwijze met ‘doorklikfuncties’ werkt immers alleen in een digitale omgeving.

08-04-2024
Eerste aanmeldingen voor Traineeship Omgevingsveiligheid

De eerste kandidaten voor het Traineeship Omgevingsveiligheid hebben zich gemeld. Op 5 maart ging de wervingscampagne online op de website van Brandweer Nederland en al binnen vier uur was de eerste reactie binnen.

08-04-2024
SIV’er in de praktijk: Mario Struik (VRU)

Risicobeheersing en repressie zijn in het brandweerdomein de twee uitersten links en rechts in de veiligheidsketen. Maar verenigd in één persoon vormen ze een sterke combinatie. Mario Struik, specialist risicobeheersing bij Veiligheidsregio Utrecht, is één van de SIV’ers die kennis en kunde van beide taakvelden combineert in zijn brandweerloopbaan.

08-04-2024
“Grote passie voor industriële veiligheid, maar nu in een andere vorm”

Joram Gielbert heeft op 1 februari zijn werkzaamheden voor de Veiligheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) en het LEC IV beëindigd. Maar hij laat de industriële veiligheid beslist niet los, want als zelfstandig adviseur blijft hij in grote lijnen hetzelfde werk doen.

11-03-2024
Effectiviteit waterschermen beperkt en afhankelijk van veel factoren

De inzet van waterschermen of waterstralen om bij chemische incidenten gas- of dampwolken te beïnvloeden, heeft vaak maar een beperkt effect.

01-03-2024
Jaarverslag LEC Industriële Veiligheid 2023

Het afgelopen jaar stond voor het LEC IV vooral in het teken van het verstevigen van zijn positie en relaties in het netwerk van veiligheidspartners.

12-02-2024
“Samenwerking industriële veiligheid vraagt chemie”

Directeur Risico- en Crisisbeheersing Edith van der Reijden geeft inzicht in samenwerking en veilige energietransitie.

12-02-2024
Leidraad Natech Risicobeheer: gevolgen van natuurgeweld voor de industrie

Het Joint Research Centre van de Europese Commissie heeft een leidraad gepubliceerd voor het beheersen van risico’s van ‘Natech’ calamiteiten; industriële incidenten veroorzaakt door natuurgeweld, zoals aardbevingen, overstromingen of extreme temperaturen.