LEC Industriële Veiligheid mediapartner van Nationaal Seveso Congres
Nieuws van het LEC Industriële Veiligheid, oktober 2023
Het LEC Industriële Veiligheid (LEC IV) is dit jaar mediapartner op het Nationaal Seveso Congres, dat op 23 november a.s. in Utrecht wordt gehouden. Op het congres, georganiseerd door kennis- en opleidingsinstituut Outvie, worden actuele thema’s in het Seveso/Brzo-domein geadresseerd, waaronder de consequenties van invoering van de Omgevingswet, de energie- en grondstoffentransitie en de gevolgen van klimaatverandering voor de sector. Het LEC IV neemt tijdens het congres deel aan een inspiratietafel over de blusschuimtransitie.
Beleidsfunctionaris Jan Meinster van het LEC IV vindt aansluiting van het LEC IV als mediapartner bij het onafhankelijke congresplatform belangrijk om een brede industriële doelgroep te bereiken en te informeren over inhoudelijke thema’s en projecten en om de kennisdeling tussen overheid en industrie te bevorderen. “Vorig jaar waren we voor de eerste keer als deelnemer aanwezig op het congres, maar dit jaar zijn we officieel mediapartner. Het LEC IV is nu ook vertegenwoordigd in de adviesraad, zodat we kunnen meedenken en adviseren over congresthema’s. Op het jaarlijks Seveso-congres is een grote doelgroep vanuit bedrijfsleven en overheid vertegenwoordigd.”
Programma
Het Nationaal Seveso Congres wordt voor de negende keer georganiseerd en is voor de deelnemende organisaties uit de publieke en private sector een ideaal podium om actuele thema’s en beleidsontwikkelingen in het Brzo/Seveso-domein met elkaar te bespreken en kennis en ervaringen uit te wisselen. Tijdens het congres is er uitgebreid aandacht voor de energietransitie. Port of Rotterdam geeft een vooruitblik hoe de energievoorziening in de haven eruit kan gaan zien. DCMR licht toe wat dat voor toekomstige vergunningverlening betekent. Ook komt de voorbereiding op de Brzo-uitvoering in 2024 aan de orde, waarbij de consequenties van de Omgevingswet voor overheidsdiensten en bedrijven worden belicht. Bureau BRZO+ en de Nederlandse Arbeidsinspectie zijn ook vertegenwoordigd op het congres. De inspectiethema’s voor de komende jaren komen aan de orde, evenals de eerste ervaringen met de nieuwe inspectiemethodiek.
Blusschuimtransitie
Een ander actueel thema is de blusschuimtransitie. De inspiratietafel hierover, waaraan Jan Meinster namens het LEC IV deelneemt, stelt congresdeelnemers van industrie en overheden in staat kennis te nemen van wat er allemaal komt kijken bij de overschakeling van PFAS-houdend blusschuim naar fluorvrije alternatieven.
Jan Meinster: “Tijdens dit gesprek zal onze ‘Handreiking Management of Change Blusschuimtransitie’ worden toegelicht, het kennisdocument dat we vorig jaar hebben ontwikkeld. Zo hebben we een mooi bereik om een grote groep belanghebbenden uit de industrie bekend te maken met het stappenplan en het proces om de overschakeling naar fluorvrij blusschuim op een gedegen manier uit te voeren.”
Naast enkele plenaire presentaties zijn er tijdens het congres twee rondes ‘break-outsessies’. Onderwerpen die in die sessies worden uitgediept betreffen onder andere: zelfbeoordeling en intern toezicht bij Seveso-bedrijven, toepassing van de PGS-15 richtlijn in de praktijk, de impact van de energietransitie op het veiligheidsbeheerssysteem en een strategische aanpak van de energietransitie naar ‘Net Zero’. Naast overheden en Seveso-bedrijven behoren ook bedrijven die sinds 1 januari dit jaar ARIE-plichtig zijn tot de doelgroep van het congres.
Meer informatie en aanmelding
Ga voor meer informatie en aanmelding naar de congreswebsite.
Lees ook
De eerste kandidaten voor het Traineeship Omgevingsveiligheid hebben zich gemeld. Op 5 maart ging de wervingscampagne online op de website van Brandweer Nederland en al binnen vier uur was de eerste reactie binnen.
Risicobeheersing en repressie zijn in het brandweerdomein de twee uitersten links en rechts in de veiligheidsketen. Maar verenigd in één persoon vormen ze een sterke combinatie. Mario Struik, specialist risicobeheersing bij Veiligheidsregio Utrecht, is één van de SIV’ers die kennis en kunde van beide taakvelden combineert in zijn brandweerloopbaan.
Joram Gielbert heeft op 1 februari zijn werkzaamheden voor de Veiligheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) en het LEC IV beëindigd. Maar hij laat de industriële veiligheid beslist niet los, want als zelfstandig adviseur blijft hij in grote lijnen hetzelfde werk doen.
De inzet van waterschermen of waterstralen om bij chemische incidenten gas- of dampwolken te beïnvloeden, heeft vaak maar een beperkt effect.
Het afgelopen jaar stond voor het LEC IV vooral in het teken van het verstevigen van zijn positie en relaties in het netwerk van veiligheidspartners.
Directeur Risico- en Crisisbeheersing Edith van der Reijden geeft inzicht in samenwerking en veilige energietransitie.
Het Joint Research Centre van de Europese Commissie heeft een leidraad gepubliceerd voor het beheersen van risico’s van ‘Natech’ calamiteiten; industriële incidenten veroorzaakt door natuurgeweld, zoals aardbevingen, overstromingen of extreme temperaturen.
De Landelijke Handhavingsstrategie Brzo is aangepast aan de Omgevingswet en heet nu Landelijke Handhavingsstrategie Seveso-inrichtingen. Het betreft een wetstechnische en tekstuele wijziging. Inhoudelijk zijn er geen wijzigingen.
Johan Braker, veiligheidsconsultant Industriële Veiligheid bij Veiligheidsregio Groningen, vertelt over zijn boeiende werk.