LBR-boekje deel 2 klaar voor distributie

Nieuws van het LEC Industriële Veiligheid, juni 2024

Deze maand publiceert het LEC Industriële Veiligheid (LEC IV) het tweede deel van het LBR-boekje: een handreiking voor toepassing van de techniek- en systeemroute LBR (Landelijke Benadering Risicobedrijven) voor de Seveso-inspecteurs van de veiligheidsregio’s. Met deze handreiking wil het LEC IV voorzien in de behoefte aan verdieping in de LBR-methodiek en praktische handvatten bieden om deze methode toe te passen.

staat van de veiligheid 2023

In 2023 is een succesvolle bijscholingscursus voor de LBR-systematiek georganiseerd, waarbij het LBR-boekje is geïntroduceerd. Dit ‘correctbook’ bevat een aantal pagina’s informatie op hoofdlijnen over de LBR-methode. Het nu verschenen tweede deel van het boekje gaat dieper in op de te inspecteren thema’s. Het geeft (beginnende) toezichthouders van de veiligheidsregio’s handvatten bij het toepassen van de LBR-methodiek tijdens Seveso-toezicht. Daarbij ligt de focus op primaire en secundaire maatregelen voor het beperken en  beheersen van de gevolgen van zware ongevallen. Zowel de systeem- als de techniekroute komt daarbij aan bod.

De projectgroep die dit kennisdocument heeft opgesteld, bestond uit Sjaak Offermans, Antoon Kleijne en Guus Keursten (beiden namens de veiligheidsregio’s lid van de LBR-redactieraad) en Henk van Wetten, projectleider van het LEC IV.

Logo LEC-IV Landelijk Expertise Centrum Industriële Veiligheid

Lees ook

13-09-2022
Verkenning toezicht bedrijfsbrandweerorganisaties

Het LEC Industriële Veiligheid heeft zijn rapportage ‘Verkenning toezicht op de bedrijfsbrandweerorganisatie’ besproken met het kernteam van het netwerk IV. De resultaten van de verkenning laten zien dat er verschillen in aanpak zijn tussen de veiligheidsregio’s en ook dat de regio’s als toezichthouder meer houvast zoeken om het toezicht op aangewezen bedrijven goed uit te voeren.

13-09-2022
Tijdpad PFAS-restricties in blusschuim

Deze maand eindigt de consultatieronde van het Europese chemie-agentschap ECHA, waarin overheden en bedrijven kunnen reageren op de voorgestelde EU PFAS-restrictie in blusschuim.

13-09-2022
Save the date(s) Netwerkdagen LEC IV 2022 en 2023

Op donderdag 10 november as. vindt bij NIPV in Arnhem de halfjaarlijkse netwerkdag van het LEC IV plaats. Na een ontvangst met koffie en lekkers start het programma om half 10 met een eerste kennismaking met de nieuwe programmamanager van het LEC, Ron Bouwman.

13-09-2022
Collectieve Brandbestrijdingspool voor Rotterdams haven- en industriegebied

Met het nieuwe materieel- en inzetconcept van de CBP is de publiek-private brandweerorganisatie voor het Rotterdamse haven- en industriegebied in staat om full surface tankbranden en tankputbranden effectiever, sneller en veiliger te bestrijden.

20-07-2022
Alternatief aangedreven hulpverleningsvoertuigen

Het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen heeft een verkennend onderzoek gedaan naar het overschakelen naar alternatief aangedreven (emissieloze) hulpverleningsvoertuigen.

28-06-2022
Tankputoefening als tafelmodel

René de Bie, adviseur brandveiligheid milieu, en Patrick van Delft, medewerker vakbekwaamheid bij de industriële brandweerpost, bouwden een schaalmodel 1:100 van een industrielocatie met tankput, diverse opslagtanks, tankcontainers, leidingen en een laaddok voor vrachtwagens.

28-06-2022
Ron Bouwman ‘terug op het honk’ bij LEC IV

Sinds 1 mei jl. geeft Ron leiding aan de afdeling Industriële veiligheid van de VRR en is hij opnieuw programmamanager van het LEC IV. “Want de industrie is de mooiste wereld om in te werken en er liggen meer dan genoeg nieuwe uitdagingen.”

28-06-2022
Onderzoek cyberveiligheid industrie Oost-Nederland

Onderzoek cyberveiligheid industrie Oost-Nederland