Tankputbrandbestrijding met afstandsbediening

Mei 2022

Blusrobot met ‘afstandsbediening’

De Gezamenlijke Brandweer Rotterdam brengt haar voorzieningen voor tankputbrandbestrijding (TPB) naar een nieuw level. De afgelopen maanden heeft het publiek-private brandweerkorps in het Rotterdamse haven- en industriegebied een indrukwekkende set nieuw materieel aangeschaft, waaronder vier mobiele blusmonitoren met ‘afstandsbediening’. De vier ‘blusrobots’ (of liever ‘unmanned guided vehicles’) op rupsbanden stellen de brandweer in staat een omvangrijke tankputbrand te bestrijden zonder dat brandweerpersoneel in de gevarenzone hoeft te worden gebracht.

De UGV-blusmonitoren maken deel uit van een grotere materieelvernieuwing in de vorm van grootvermogenpompen, slangenmateriaal en een schuimboostersysteem. Tegelijk met de implementatie van het nieuwe systeem voor tankputbrandbestrijding wordt ook de Industriële Brandbestrijdingspool (IBP) op een nieuwe leest geschoeid. De twee grootvermogen dompelpompen met elk een capaciteit van 45.000 liter per minuut en de twaalfduims slangleidingen vervangen ook het mobiele bluswatersysteem voor de IBP, gericht op de bestrijding van full surface branden in opslagtanks. De huidige zware IBP-blusunits met ingebouwde boosterpomp zijn vervangen door twee compactere blusmonitoren op aanhanger. Het nieuwe materieelconcept voor TPB/IBP is technisch minder complex en sneller te ontplooien dat de bestaande grootschalige blussystemen.

De op afstand bestuurbare UGV-blusmonitoren van de Oostenrijkse fabrikant LUF zijn gebouwd op de prestatie-eisen die de GB stelt voor tankputbrandbestrijding: een opbrengst van 8.000 liter water/schuimmix per minuut met een worplengte van minimaal 80 meter. In december werden de monitoren op het terrein van oefencentrum RelyOn Nutec onderworpen aan een worplengtetest. Die test verliep volgens Arie Kleijwegt, projectleider TPB/IBP bij de Gezamenlijke Brandweer naar grote tevredenheid. Het Rotterdamse systeem voor tankputbrandbestrijding met op afstand bestuurbare mobiele monitoren is in zijn ogen uniek in de Nederlandse brandweerpraktijk.

Kleijwegt: “UGV’s zijn al op een aantal plaatsen in gebruik. De GB heeft samen met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond al een kleinere UGV voor verkenning en blussing op moeilijk toegankelijke plaatsen. Ook Amsterdam-Amstelland en Haaglanden beschikken over soortgelijke apparaten. Deze variant is echter specifiek ontworpen voor grootschalige industriële brandscenario’s; dat heeft nog geen enkel ander brandweerkorps. Met deze vier robuuste machines zetten we echt een nieuwe stap in industriële brandbestrijding, zeker ook wat betreft de veiligheid van onze mensen bij de operationele inzet. Tankputbranden kunnen in hun aard zeer dynamisch en gevaarlijk zijn. Bij zo’n type brand willen we geen personeel op of vlakbij de tankdijk. We zochten daarom naar een veilige oplossing met op afstand bedienbare mobiele blustechniek. Deze maand voeren we in samenwerking met een van de opslagterminals in onze verzorgingsgebied twee grote operationele systeemtesten uit. Eén voor het scenario tankputbrand en een voor tankbrand. Dan testen we of het hele operationele en logistieke combinatieconcept voor grootschalige brandbestrijding functioneert zoals we het hebben bedacht.”

Op 21 april jl. bracht een 30-koppige delegatie van de Afdeling Industriële Veiligheid van de VRR een werkbezoek aan de Gezamenlijke Brandweer Rotterdam om kennis te nemen van de nieuwe ontwikkelingen bij het korps. Mirjam Kroonen van de afdeling IV noemt de presentatie van de nieuwe mobiele blusmonitoren tijdens het bezoek een sterk voorbeeld van innovatie in industriële brandbestrijding. “Met deze vernieuwing laat de GB zien er alles aan te doen om zich goed voor te bereiden op grootschalige industriële brandscenario’s die zich in het Rotterdamse haven- en industriegebied kunnen voordoen. Het korps gaat met deze materiële voorzieningen een flinke stap verder dan overheidsbrandweerkorpsen kunnen gaan. Heel belangrijk is ook dat dit op afstand bestuurbare materieel een bijdrage levert aan verbetering van de persoonlijke veiligheid van het repressief brandweerpersoneel. Brandweerlieden hoeven zich nu niet dicht bij een brandende tankput te wagen waar ze bloot staan aan grote stralingshitte.”

Lees ook

18-04-2023
Open training contactpersoon SIS en training in jouw regio

NIPV organiseert open trainingen voor (nieuwe) contactpersonen SIS en workshops en trainingen met SIS in jouw regio.

03-04-2023
Netwerkdag LEC Industriële Veiligheid 9 maart 2023 – Leren van incidenten

Incidentonderzoek was de rode draad tijdens deze dag in een volle Brauerszaal bij NIPV. Tevens presenteerde het LEC IV deze dag het kennisdocument ‘Leren van incidenten’: een kader voor de veiligheidsregio’s om incidentonderzoek procesmatig goed in te richten.

03-04-2023
Kennisdocument Incidentonderzoek Industriële Veiligheid gelanceerd

Dit kennisdocument is een kader waarmee de veiligheidsregio’s hun incidentonderzoek in het industriële domein kunnen inrichten.

03-04-2023
Krachtige brandweersamenwerking voor haven Antwerpen

Met het samenwerkingsinitiatief onderkennen de partners dat krachtenbundeling de veiligheid in de Antwerpse haven- en industriezone bevordert; zowel op het gebied van preventie als in de preparatie en respons bij incidenten.

03-04-2023
Drijvend Brzo-bedrijf in de Eemshaven: uitdagingen voor advies en toezicht

In september 2022 werd EemsEnergy Terminal B.V. in de Eemshaven in gebruik genomen: een drijvende LNG-terminal die extra aardgas in het Nederlandse gasnet brengt.

07-03-2023
MOC-handreiking blusschuimtransitie beschikbaar

Een belangrijk kenmerk van het nieuwe leerlandschap is dat de leerstromen voor de vakgebieden industriële veiligheid, brandveiligheid en ruimtelijke veiligheid modulair van opbouw zijn en beter aansluiten op het kennisniveau dat de cursisten (deels) al hebben.

30-01-2023
Wijziging ARIE-regeling: geen gevolgen voor veiligheidsregio’s

Heeft de wijziging van de ARIE-regeling gevolgen voor de aanwijzing van bedrijven om over een bedrijfsbrandweer te beschikken? Daar heerst in de uitvoeringspraktijk wat onduidelijkheid over, daarom een kort toelichting.

30-01-2023
Nieuwe leerstroom Industiële Veiligheid krijgt gestalte

Een belangrijk kenmerk van het nieuwe leerlandschap is dat de leerstromen voor de vakgebieden industriële veiligheid, brandveiligheid en ruimtelijke veiligheid modulair van opbouw zijn en beter aansluiten op het kennisniveau dat de cursisten (deels) al hebben.

30-01-2023
Netwerkdag LEC IV 9 maart: Incidentonderzoek en MOC-handreiking blusschuimtransitie

Deze dag staat in het teken van incidentonderzoek in het domein industriële veiligheid. In de in de middag zal het thema verder worden uitgediept in een workshop, waar een casus incidentonderzoek wordt behandeld.