Tankputbrandbestrijding met afstandsbediening

Mei 2022

Blusrobot met ‘afstandsbediening’

De Gezamenlijke Brandweer Rotterdam brengt haar voorzieningen voor tankputbrandbestrijding (TPB) naar een nieuw level. De afgelopen maanden heeft het publiek-private brandweerkorps in het Rotterdamse haven- en industriegebied een indrukwekkende set nieuw materieel aangeschaft, waaronder vier mobiele blusmonitoren met ‘afstandsbediening’. De vier ‘blusrobots’ (of liever ‘unmanned guided vehicles’) op rupsbanden stellen de brandweer in staat een omvangrijke tankputbrand te bestrijden zonder dat brandweerpersoneel in de gevarenzone hoeft te worden gebracht.

De UGV-blusmonitoren maken deel uit van een grotere materieelvernieuwing in de vorm van grootvermogenpompen, slangenmateriaal en een schuimboostersysteem. Tegelijk met de implementatie van het nieuwe systeem voor tankputbrandbestrijding wordt ook de Industriële Brandbestrijdingspool (IBP) op een nieuwe leest geschoeid. De twee grootvermogen dompelpompen met elk een capaciteit van 45.000 liter per minuut en de twaalfduims slangleidingen vervangen ook het mobiele bluswatersysteem voor de IBP, gericht op de bestrijding van full surface branden in opslagtanks. De huidige zware IBP-blusunits met ingebouwde boosterpomp zijn vervangen door twee compactere blusmonitoren op aanhanger. Het nieuwe materieelconcept voor TPB/IBP is technisch minder complex en sneller te ontplooien dat de bestaande grootschalige blussystemen.

De op afstand bestuurbare UGV-blusmonitoren van de Oostenrijkse fabrikant LUF zijn gebouwd op de prestatie-eisen die de GB stelt voor tankputbrandbestrijding: een opbrengst van 8.000 liter water/schuimmix per minuut met een worplengte van minimaal 80 meter. In december werden de monitoren op het terrein van oefencentrum RelyOn Nutec onderworpen aan een worplengtetest. Die test verliep volgens Arie Kleijwegt, projectleider TPB/IBP bij de Gezamenlijke Brandweer naar grote tevredenheid. Het Rotterdamse systeem voor tankputbrandbestrijding met op afstand bestuurbare mobiele monitoren is in zijn ogen uniek in de Nederlandse brandweerpraktijk.

Kleijwegt: “UGV’s zijn al op een aantal plaatsen in gebruik. De GB heeft samen met de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond al een kleinere UGV voor verkenning en blussing op moeilijk toegankelijke plaatsen. Ook Amsterdam-Amstelland en Haaglanden beschikken over soortgelijke apparaten. Deze variant is echter specifiek ontworpen voor grootschalige industriële brandscenario’s; dat heeft nog geen enkel ander brandweerkorps. Met deze vier robuuste machines zetten we echt een nieuwe stap in industriële brandbestrijding, zeker ook wat betreft de veiligheid van onze mensen bij de operationele inzet. Tankputbranden kunnen in hun aard zeer dynamisch en gevaarlijk zijn. Bij zo’n type brand willen we geen personeel op of vlakbij de tankdijk. We zochten daarom naar een veilige oplossing met op afstand bedienbare mobiele blustechniek. Deze maand voeren we in samenwerking met een van de opslagterminals in onze verzorgingsgebied twee grote operationele systeemtesten uit. Eén voor het scenario tankputbrand en een voor tankbrand. Dan testen we of het hele operationele en logistieke combinatieconcept voor grootschalige brandbestrijding functioneert zoals we het hebben bedacht.”

Op 21 april jl. bracht een 30-koppige delegatie van de Afdeling Industriële Veiligheid van de VRR een werkbezoek aan de Gezamenlijke Brandweer Rotterdam om kennis te nemen van de nieuwe ontwikkelingen bij het korps. Mirjam Kroonen van de afdeling IV noemt de presentatie van de nieuwe mobiele blusmonitoren tijdens het bezoek een sterk voorbeeld van innovatie in industriële brandbestrijding. “Met deze vernieuwing laat de GB zien er alles aan te doen om zich goed voor te bereiden op grootschalige industriële brandscenario’s die zich in het Rotterdamse haven- en industriegebied kunnen voordoen. Het korps gaat met deze materiële voorzieningen een flinke stap verder dan overheidsbrandweerkorpsen kunnen gaan. Heel belangrijk is ook dat dit op afstand bestuurbare materieel een bijdrage levert aan verbetering van de persoonlijke veiligheid van het repressief brandweerpersoneel. Brandweerlieden hoeven zich nu niet dicht bij een brandende tankput te wagen waar ze bloot staan aan grote stralingshitte.”

Lees ook

29-06-2022
Themasessie Security in NICT

Half juni organiseerden enkele veiligheidsregio’s samen met NIPV een themasessie over security voor regiocollega’s. Een mooi kijkje in de regionale IV-keuken.

29-06-2022
Toegangsservice Gezamenlijke Voorzieningen

In voorgaande jaren zijn al diverse stappen gezet naar Identity & Access Management (IAM) voor de gezamenlijke voorzieningen (zoals LCMS, de BI-voorziening, SIS en ELO).

29-06-2022
Ontwikkeling landelijke Operationele Risicometer

De afgelopen periode zijn ideeën ontwikkeld voor een Operationele Risicometer (OR). Per scenario wordt gekeken welke risico’s invloed hebben op het betreffende scenario.

29-06-2022
VeRA groeit op

De referentiearchitectuur voor veiligheidsregio’s (VeRA) is al jarenlang hét houvast voor de inrichting van informatievoorziening, op regionaal én landelijk niveau.

29-06-2022
Knooppunt Coördinatie en Informatie Oekraïne (KCIO)

Bij de oprichting van het KCIO werd de centrale rol van informatievoorziening al direct onderkend. Het uitgangspunt: niet iets opnieuw bouwen, maar slim gebruik maken van wat we al hebben.

29-06-2022
Landelijke BI-voorziening opgeleverd

Inmiddels is de nieuwe landelijke voorziening volop in gebruik! Onder andere door een aantal veiligheidsregio’s, vakgroep Brandonderzoek en lectoraten van NIPV.

28-06-2022
Tankputoefening als tafelmodel

René de Bie, adviseur brandveiligheid milieu, en Patrick van Delft, medewerker vakbekwaamheid bij de industriële brandweerpost, bouwden een schaalmodel 1:100 van een industrielocatie met tankput, diverse opslagtanks, tankcontainers, leidingen en een laaddok voor vrachtwagens.

28-06-2022
Ron Bouwman ‘terug op het honk’ bij LEC IV

Sinds 1 mei jl. geeft Ron leiding aan de afdeling Industriële veiligheid van de VRR en is hij opnieuw programmamanager van het LEC IV. “Want de industrie is de mooiste wereld om in te werken en er liggen meer dan genoeg nieuwe uitdagingen.”

28-06-2022
Onderzoek cyberveiligheid industrie Oost-Nederland

Onderzoek cyberveiligheid industrie Oost-Nederland