Handreiking Advisering milieubelastende activiteiten online
Nieuws van het LEC Industriële Veiligheid, juni 2024
Recent is de ‘Handreiking Advisering milieubelastende activiteiten (MBA)’ beschikbaar gekomen. Het kennisdocument is door het LEC Industriële Veiligheid (LEC IV) ontwikkeld in samenwerking met specialisten van de Sector Milieu en Industrie van Brandweer Nederland. De handreiking leidt specialisten stap voor stap door het adviesproces bij vergunningtrajecten rond milieubelastende activiteiten. Met de komst van de Omgevingswet is dat adviesproces op een nieuwe leest geschoeid.
De Handreiking MBA kende een tweetal voorgangers. In 2009 werd de ‘Handreiking Brandweeradvisering op de Wet milieubeheer’ gepubliceerd, die in 2014 een update kreeg. De nieuwe Omgevingswet noopte tot een totale vernieuwing, omdat het proces en de adviestaken van de veiligheidsregio’s onder het regime van deze wet grondig zijn veranderd en verbreed.
Versie 3.0
“Hoewel de handreiking volledig nieuw is, is het nu gepubliceerde document daarom toch al versie 3.0.”, vertelt projectleider Henk van Wetten van het LEC IV. “Het opstellen van de handreiking bleek een complex proces en er zijn in de commentaarronden flink wat wijzigingen verwerkt. Nog deze zomer zal al een versie 3.1 online komen met laatste aanvullingen, waaronder een bijlage met verwijzing en koppeling naar de PGS-reeks. Het is een van de grote voordelen van het werken met digitale handreikingen en handboeken dat aanpassingen eenvoudig kunnen worden verwerkt in updateversies.”
Onderwijsfunctie
Volgens Henk van Wetten is de handreiking een nuttig ondersteunend document voor zowel zittende specialisten industriële veiligheid als nieuw instromende medewerkers: “Voor mensen die al langer in het IV-domein werken is het een handig naslagwerk voor alle processtappen en achtergrondinformatie rond de vergunningadvisering. De handreiking bevat onder andere een directe koppeling naar het Scenarioboek Industriële Veiligheid. Veiligheidsadviezen worden immers gebaseerd op mogelijke incidentscenario’s van een activiteit. Nieuw is dat de handreiking ook een plek heeft gekregen in het onderwijs; het vormt een onderlegger voor het leerblok milieuadvisering binnen de leerstroom Industriële veiligheid.”
Beheerproces
Van Wetten vult aan dat de projectgroep van het LEC IV en de Sector Milieu en Industrie nog werken aan het inrichten van het beheerproces, in het belang van verdere actualisering in de nabije toekomst: “Het is belangrijk dat we goed inzicht hebben in al onze bronnen en processen voor het up-to-date houden van de inhoud. Want de handreiking is een ‘levend document’ dat regelmatig aan nieuwe ontwikkelingen moet worden aangepast. Met de Omgevingswet is de ‘milieubelastende activiteit’ als nieuwe term geïntroduceerd binnen de brandweeradvisering. En door de snelle veranderingen en transities in het industriële domein, zullen nieuwe milieubelastende activiteiten en nieuwe scenario’s hun intrede doen, waarop brandweeradvisering nodig is.”
Download de Handreiking Advisering milieubelastende activiteiten
De Handreiking is mede gefinancierd vanuit de Meerjarenagenda Versterking Omgevingsveiligheid (MVO). MVO is een programma vanuit het Rijk om de omgevingsveiligheid te versterken.
Lees ook
Jan Meinster van het LEC IV leidde een ‘inspiratietafel’ over de blusschuimtransitie. Duidelijk werd dat bedrijven behoefte hebben aan concrete informatie.
Met 2024 op de kalender wordt het voor de industrie en de brandweersector zaak haast te maken met de blusschuimtransitie. De Europese verordening die het gebruik van PFAS in blusschuim verbiedt, wordt namelijk in de loop van komend jaar van kracht.
De bijeenkomst was bedoeld om te informeren over de consequenties van de Omgevingswet voor de bedrijfsbrandweeraanwijzingen en de veranderende adviesrol van de veiligheidsregio’s.
Het LEC IV werkt aan het opstellen van zijn eerste meerjarenplan met meerjarenbegroting voor de periode 2024-2027.
Energie- en grondstoffentransitie, klimaatverandering, toenemende ketencomplexiteit; de hele maatschappij is in transitie. Ook de industrie en de transportketen krijgen met nieuwe risico’s te maken, met uitdagingen voor risico- en crisisbeheersingsspecialisten van de veiligheidsregio’s.
Het NIPV en het LEC IV bieden in 2024 een tweetal cursussen NFPA (National Fire Protection Association) aan. De Amerikaanse NFPA veiligheidsstandaarden worden ook in veel andere landen, waaronder Nederland, toegepast.
Al tien jaar lang werken gemeenten, omgevingsdiensten, veiligheidsregio’s, ProRail en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan het harmoniseren van het beoordelingskader en veiligheidsmaatregelen rond spoorwegemplacementen.
Tijdens inspecties blijkt dat flensverbindingen aan leidingen, installaties en opslagtanks voor gevaarlijke stoffen niet altijd aan de gestelde eisen voldoen, waardoor die verbindingen kunnen falen.
Nog ruim een maand te gaan en dan is het zo ver: de langverwachte invoering van de Omgevingswet. De invoeringsdatum 1 januari 2024 is bij Koninklijk besluit, dat is voorgelegd aan de aan de Eerste en Tweede Kamer, vastgelegd.