Handreiking Advisering milieubelastende activiteiten online
Nieuws van het LEC Industriële Veiligheid, juni 2024
Recent is de ‘Handreiking Advisering milieubelastende activiteiten (MBA)’ beschikbaar gekomen. Het kennisdocument is door het LEC Industriële Veiligheid (LEC IV) ontwikkeld in samenwerking met specialisten van de Sector Milieu en Industrie van Brandweer Nederland. De handreiking leidt specialisten stap voor stap door het adviesproces bij vergunningtrajecten rond milieubelastende activiteiten. Met de komst van de Omgevingswet is dat adviesproces op een nieuwe leest geschoeid.
De Handreiking MBA kende een tweetal voorgangers. In 2009 werd de ‘Handreiking Brandweeradvisering op de Wet milieubeheer’ gepubliceerd, die in 2014 een update kreeg. De nieuwe Omgevingswet noopte tot een totale vernieuwing, omdat het proces en de adviestaken van de veiligheidsregio’s onder het regime van deze wet grondig zijn veranderd en verbreed.
Versie 3.0
“Hoewel de handreiking volledig nieuw is, is het nu gepubliceerde document daarom toch al versie 3.0.”, vertelt projectleider Henk van Wetten van het LEC IV. “Het opstellen van de handreiking bleek een complex proces en er zijn in de commentaarronden flink wat wijzigingen verwerkt. Nog deze zomer zal al een versie 3.1 online komen met laatste aanvullingen, waaronder een bijlage met verwijzing en koppeling naar de PGS-reeks. Het is een van de grote voordelen van het werken met digitale handreikingen en handboeken dat aanpassingen eenvoudig kunnen worden verwerkt in updateversies.”
Onderwijsfunctie
Volgens Henk van Wetten is de handreiking een nuttig ondersteunend document voor zowel zittende specialisten industriële veiligheid als nieuw instromende medewerkers: “Voor mensen die al langer in het IV-domein werken is het een handig naslagwerk voor alle processtappen en achtergrondinformatie rond de vergunningadvisering. De handreiking bevat onder andere een directe koppeling naar het Scenarioboek Industriële Veiligheid. Veiligheidsadviezen worden immers gebaseerd op mogelijke incidentscenario’s van een activiteit. Nieuw is dat de handreiking ook een plek heeft gekregen in het onderwijs; het vormt een onderlegger voor het leerblok milieuadvisering binnen de leerstroom Industriële veiligheid.”
Beheerproces
Van Wetten vult aan dat de projectgroep van het LEC IV en de Sector Milieu en Industrie nog werken aan het inrichten van het beheerproces, in het belang van verdere actualisering in de nabije toekomst: “Het is belangrijk dat we goed inzicht hebben in al onze bronnen en processen voor het up-to-date houden van de inhoud. Want de handreiking is een ‘levend document’ dat regelmatig aan nieuwe ontwikkelingen moet worden aangepast. Met de Omgevingswet is de ‘milieubelastende activiteit’ als nieuwe term geïntroduceerd binnen de brandweeradvisering. En door de snelle veranderingen en transities in het industriële domein, zullen nieuwe milieubelastende activiteiten en nieuwe scenario’s hun intrede doen, waarop brandweeradvisering nodig is.”
Download de Handreiking Advisering milieubelastende activiteiten
De Handreiking is mede gefinancierd vanuit de Meerjarenagenda Versterking Omgevingsveiligheid (MVO). MVO is een programma vanuit het Rijk om de omgevingsveiligheid te versterken.
Lees ook
In de industriële energievoorziening is ammoniak de komende jaren belangrijk als drager voor waterstof en mogelijk ook als brandstof. De industrie sorteert daar al op voor, met plannen voor uitbreiding van bestaande ammoniakopslagterminals en aanvragen voor zowel ombouw van cryogene tanks als nieuwe opslagtanks.
Passie voor de brandweer zit bij Peter Meijer in het bloed. Hij begon 32 jaar geleden als aspirant-brandwacht bij de toenmalige Regionale Brandweer Noord-Kennemerland en werkte zich in de loop der jaren uiteindelijk op tot Hoofdofficier van Dienst.
De externe noodplannen in het kader van de Seveso III-richtlijn, beter bekend als ‘rampbestrijdingsplannen voor Brzo-bedrijven’ zijn bijna overal up to date.
Op 6 september jl. is bij het NIPV de nieuwe ‘adviesleerroute’ Industriële Veiligheid van start gegaan. Het is, na de leerstroom Ruimtelijke Veiligheid, de tweede leerstroom die wordt aangeboden.
Het LEC IV is dit jaar mediapartner op het Nationaal Seveso Congres, dat op 23 november a.s. in Utrecht wordt gehouden. Op het congres, georganiseerd door kennis- en opleidingsinstituut Outvie, worden actuele thema’s in het Seveso/Brzo-domein geadresseerd, waaronder de consequenties van invoering van de Omgevingswet, de energie- en grondstoffentransitie en de gevolgen van klimaatverandering voor de sector. Het LEC IV neemt tijdens het congres deel aan een inspiratietafel over de blusschuimtransitie.
Tijdens Brzo-inspecties zijn in 2022 minder overtredingen geregistreerd dan in het voorgaande jaar. Dit blijkt uit de jaarlijkse rapportage ‘Staat van de Veiligheid 2022’. De positieve trend is voor de landelijke inspectiediensten en de partners in het Netwerk Industriële Veiligheid geen reden om tevreden achterover te leunen, want slechts bij vijf procent van de bedrijven is in het geheel geen overtreding of afwijking op veiligheidsgebied geregistreerd. Bovendien deden zich vorig jaar 4282 ‘ongewone voorvallen’…
Verslag van bezoek van lector Energie- en transportveiligheid Nils Rosmuller en adviseur Energie- en transportveiligheid Tom Hessels aan de International Conference on Fires in vehicles (FIVE) in het Noorse Stavanger.
De elektronische leeromgeving (ELO, het huidige CumLaude) en MijnNIPVexamens voor de administratie van de examens worden vervangen. Hier leest u de meest actuele stand van zaken over de status en voortgang van beide projecten.
“Het is de maatschappelijke component die dit werk bijzonder maakt. Hulpverlener zijn moet in je systeem zitten: je doet iets voor een groter goed”, zegt Tanja Guyken, decaan Operationele Brandweeropleidingen bij het NIPV.