Eerste aanmeldingen voor Traineeship Omgevingsveiligheid
Nieuws van het LEC Industriële Veiligheid, april 2024
De eerste kandidaten voor het Traineeship Omgevingsveiligheid hebben zich gemeld. Op 5 maart ging de wervingscampagne online op de website van Brandweer Nederland en al binnen vier uur was de eerste reactie binnen. Na tien dagen stond de teller op negen. Met het traineeship willen het LEC Industriële Veiligheid (LEC IV) en de veiligheidsregio’s proberen jonge mensen te interesseren voor een functie in de domeinen industriële veiligheid en omgevingsveiligheid. Veel regio’s hebben vacatures en het is moeilijk nieuwe medewerkers te werven voor de specialistische ‘niche’. De eerste reacties van geïnteresseerden zijn bemoedigend.
“Er is een groep van minimaal acht mensen nodig om van start te kunnen gaan met de introductiecursus, maar we streven naar twaalf trainees”, vertelt Chantal Torn, coördinator Traineeship Omgevingsveiligheid bij het LEC IV. “Er zijn dus nog een paar mensen nodig om de eerste groep ‘vol’ te krijgen. Die groep krijgt dan in september op een centrale plek in het land een introductieprogramma van drie dagen, dat in het teken staat van kennismaking. Tijdens deze dagen worden de trainees meegenomen in de wereld van industriële veiligheid en ruimtelijke veiligheid. Het LEC IV faciliteert deze introductiedriedaagse. De kandidaten geven in hun sollicitatie zelf aan wat de eerste regio van hun keuze is, plus een tweede regio als reserve.”
Tien veiligheidsregio’s hebben aangegeven een of meer trainees te willen plaatsen en opleiden. In de regio krijgen zij dan een twee jaar durende basisopleiding tot specialist industriële of ruimtelijke veiligheid. Dat is deels een individueel leertraject, maar er zijn ook groepsgewijze cursus- en coachingmomenten.
Enthousiaste reactie
Chantal Torn zegt verrast te zijn door de snelle eerste respons op de wervingscampagne, die behalve op de website van Brandweer Nederland ook is verspreid via social media, voor een zo groot mogelijk bereik. “Die eerste reactie, binnen vier uur, was direct een hele leuke, van een studente die in het vierde jaar van haar studie integrale veiligheid zat en bijzonder enthousiast op de oproep reageerde. Nu het lijstje potentiële trainees groeit, zijn we als projectorganisatie best een beetje trots op wat we met elkaar hebben neergezet. We hopen dat van de aangemelde kandidaten een zo groot mogelijk deel een match vindt met een veiligheidsregio, zodat we er binnen enkele jaren een mooie groep collega’s bij hebben in het IV/RV-domein. Of er na deze ronde nog een tweede termijn komt voor het traineeship, weten we nog niet. We willen eerst de resultaten van het nu lopende project goed evalueren.”
Zie ook
Lees ook
In 2022 is de voormalige Brandweeracademie deels overgegaan in het Centrum voor Opleiding en Vorming Brandweer (COVB) van het NIPV. Welke ontwikkelingen zijn er op het gebied van onderwijs en examinering? En wat zijn de plannen voor het komende onderwijsjaar?
“Door het Ontwikkelfonds structureel in te zetten voor vakbekwaam worden en vakbekwaam blijven, kan er beter en sneller worden ingespeeld op de vakbekwaamheidsbehoeften in het werkveld”, vertelt Jan Pieter Duhen, voorzitter van de stuurgroep namens de WVA.
“Met de leerblokken wordt ingespeeld op de individuele, uiteenlopende leerbehoefte van de deelnemers. Ook de nieuwe leerstroom Industriële Veiligheid houdt rekening met een doelgroep die steeds meer diversiteit kent en een werkomgeving die aan verandering onderhevig is”, legt onderwijskundige Marieke Geelen uit.
Aan de 53e voltijdopleiding Brandweerofficier nemen twee studenten van de Koninklijke Luchtmacht deel, vanuit de wens om een functie als officier bij de luchtmacht brandweer te vervullen. Student Martin vertelt over zijn ervaringen.
“Er gebeurt veel binnen het brandweeronderwijs. Via deze eerste, periodieke nieuwsbrief informeren we daarom graag collega’s in het land over de laatste ontwikkelingen”, vertelt Albert Gieling, manager bij het NIPV.
Tankopslagbedrijven in Zuid-Holland die foamdammen van aluminium toepassen op drijvende tankdaken, moeten deze uiterlijk eind 2025 hebben vervangen door foamdammen van staal of een aantoonbaar gelijkwaardig ander materiaal.
Doel van dit project is om recent afgestudeerde studenten aan het hoger beroepsonderwijs en universiteiten te interesseren voor een job met industriële specialisatie bij de veiligheidsregio’s.
Het scenarioboek en de bijbehorende 112 scenariokaarten maken deel uit van de ‘paraplu’ van scenarioboeken op de website van het NIPV, naast de publicaties over externe veiligheid en energietransitie.
Het aantal bedrijven met een bedrijfsbrandweeraanwijzing is in 2022 licht gestegen ten opzichte van 2021, van 96 naar 103. Ook het aantal beoordeelde bedrijven is gestegen, van 328 naar 362. Dat blijkt uit het rapport ‘Stand van zaken bedrijfsbrandweeraanwijzingen bij Brzo-bedrijven’, dat het LEC IV heeft opgesteld ten behoeve van de Staat van de Veiligheid 2022.