De SIV’er in de praktijk: Peter Meijer (Veiligheidsregio Noord-Holland Noord)

Nieuws van het LEC Industriële Veiligheid, oktober 2023

Passie voor de brandweer zit bij Peter Meijer in het bloed. Hij begon 32 jaar geleden als aspirant-brandwacht bij de toenmalige Regionale Brandweer Noord-Kennemerland en werkte zich in de loop der jaren uiteindelijk op tot hoofdofficier van dienst. Risicobeheersing was vanaf het begin zijn favoriete domein en nu zet hij met de opleiding tot specialist industriële veiligheid een volgende carrièrestap. Een man met een missie: “Industriële veiligheid is in Noord-Holland Noord nog volop in ontwikkeling. Met mijn kennis en ervaringen vanuit de repressieve praktijk wil ik mijn steentje bijdragen aan die verdere ontwikkeling van het specialisme in onze regio. Want incidenten voorkómen en beperken aan de voorkant is mooi en dankbaar werk.”

SIV'er in de praktijk: Peter Meijer

‘Iedere brand, ook in de industriële omgeving, kun je met een kopje water blussen. Als je er maar op tijd bij bent.’ Dit motto omarmt Peter Meijer ten volle, gevoed door ervaringen in zijn repressieve praktijk als HOvD. Hij zag veel grote branden, waarbij preventieve en brandbeheersende voorzieningen, zoals compartimentering en stationaire blusinstallaties (of het ontbreken daarvan) groot verschil kunnen maken. Zeker in de industrie, met vaak grote bouwvolumes en opslag en productie van brandbare materialen en gevaarlijke stoffen.

Peter Meijer: “Het idee dat je aan het begin van de veiligheidsketen kan sturen in het veiligheidsniveau met goede adviezen, gedegen brandbeveiligingsconcepten, inspecties en handhaving, boeit mij enorm. Daarom wilde ik, na 32 jaar ervaring met brandpreventieadviezen, graag verder in dit specialisme. En in het bijzonder in de industriële omgeving, want industriële veiligheid is in onze regio nog geen heel sterk thema. We hebben als regio ook geen bijzonder hoog industrieel risicoprofiel, zoals regio’s met veel zware en petrochemische industrie. Zwaartepunten in Noord-Holland Noord zijn de immense datacenters, een aanlandingsstation voor Noordzeegas, de TAQA gasopslag bij Alkmaar, Onderzoek Locatie Petten en de Marinehaven in Den Helder. Maar het Korps Marinebrandweer heeft een eigen stevige risicobeheersingsorganisatie, waarmee we overigens wel uitstekend samenwerken. Ook repressief werken beide organisaties nauw samen. Er zijn echter wel volop ontwikkelingen in de regio die aandacht vereisen vanuit risicobeheersing.”

‘Waterstofhub’ Den Helder

Peter Meijer doelt op de ambities om van Den Helder een ‘waterstofhub’ te maken in het kader van de energietransitie. Met alles wat daarbij komt kijken aan leidinginfrastructuur, opslag en ammoniak. Werk aan de winkel voor adviseurs en inspecteurs industriële veiligheid om de veiligheid rond die grootschalige waterstoflocatie te waarborgen vanaf de ontwerpfase. Maar ook de focus op andere bedrijvencategorieën mag nog wat scherper, vindt Peter Meijer, die op 6 september is gestart met de leerroute Specialist industriële veiligheid (SIV).

“Ik sta nog aan het begin van de opleiding, dus het zal wel 2025 worden voordat ik zelfstandig als inspecteur industriële veiligheid aan de slag kan. Dan ben ik mogelijk ook inzetbaar als Brzo-inspecteur in de zes noordwestelijke veiligheidsregio’s. Dat geeft nog meer dynamiek in mijn werk. Helemaal onbekend terrein is het niet, want ik ga al jarenlang mee met Brzo-inspecties bij bedrijven, waarbij ik dan als adviseur risicobeheersing vooral meekijk naar brandbeveiligingsaspecten. Industriële veiligheid is een machtig interessant werkveld en ik zie met hoeveel passie en aandacht de Brzo-inspecteurs de veiligheid van hoogrisicobedrijven onder de loep nemen en zo de veiligheid voor de omgeving bewaken. Het leek mij prachtig om ook in dat domein werkzaam te zijn. Die stap wilde ik al eerder zetten, maar het kwam er tot dusver niet van, onder andere door een hbo-studie en mijn officiersopleiding voor het HOvD-piket. Nu heb ik tijd om mij via de SIV-opleiding verder in het thema industrie te verdiepen.”

Mooie mix van collega’s in SIV-opleiding

Peter heeft de startbijeenkomst van de SIV-groep 2023 gehad en graaft zich nu in de leerstof en leerwerkopdrachten. Hij voelt dat hij met de SIV-opleiding de juiste keuze heeft gemaakt: “Ik vind de lesgroep een mooie mix van collega’s uit uiteenlopende regio’s en met uiteenlopende achtergronden. Iedereen brengt zijn eigen kennis en kunde mee. Zo heb ik veel baat bij de kennis van mensen met een chemische vooropleiding, want die materie beheers ik in mindere mate. Andersom hoop ik dat mijn opgedane repressieve kennis als HOvD bij complexe branden weer waardevol kan zijn voor anderen. Ik heb in de praktijk ervaren hoe risicobeheersingsmaatregelen van invloed kunnen zijn op het ontstaan en verloop van incidenten en op het handelingsperspectief van de brandweer. Het is mooi als je die ervaringen kan vertalen naar het werkterrein van adviseurs en inspecteurs industriële veiligheid en zo toekomstige incidenten kan voorkomen en beheersbaar kan houden.”

Logo LEC-IV Landelijk Expertise Centrum Industriële Veiligheid

Lees ook

03-10-2023
Dienstverlening COVB volop in ontwikkeling

In 2022 is de voormalige Brandweeracademie deels overgegaan in het Centrum voor Opleiding en Vorming Brandweer (COVB) van het NIPV. Welke ontwikkelingen zijn er op het gebied van onderwijs en examinering? En wat zijn de plannen voor het komende onderwijsjaar?

03-10-2023
Samen werken aan structurele invulling van het Ontwikkelfonds

“Door het Ontwikkelfonds structureel in te zetten voor vakbekwaam worden en vakbekwaam blijven, kan er beter en sneller worden ingespeeld op de vakbekwaamheidsbehoeften in het werkveld”, vertelt Jan Pieter Duhen, voorzitter van de stuurgroep namens de WVA.

03-10-2023
Nieuwe, flexibele leerstroom Industriële Veiligheid van start

“Met de leerblokken wordt ingespeeld op de individuele, uiteenlopende leerbehoefte van de deelnemers. Ook de nieuwe leerstroom Industriële Veiligheid houdt rekening met een doelgroep die steeds meer diversiteit kent en een werkomgeving die aan verandering onderhevig is”, legt onderwijskundige Marieke Geelen uit.

02-10-2023
Officiersopleiding biedt ook kansen bij Defensie

Aan de 53e voltijdopleiding Brandweerofficier nemen twee studenten van de Koninklijke Luchtmacht deel, vanuit de wens om een functie als officier bij de luchtmacht brandweer te vervullen. Student Martin vertelt over zijn ervaringen.   

02-10-2023
Start van nieuwe nieuwsbrief en start van nieuw onderwijsjaar

“Er gebeurt veel binnen het brandweeronderwijs. Via deze eerste, periodieke nieuwsbrief informeren we daarom graag collega’s in het land over de laatste ontwikkelingen”, vertelt Albert Gieling, manager bij het NIPV.

04-09-2023
Tankopslagbedrijven Zuid-Holland krijgen drie jaar voor vervanging foamdammen

Tankopslagbedrijven in Zuid-Holland die foamdammen van aluminium toepassen op drijvende tankdaken, moeten deze uiterlijk eind 2025 hebben vervangen door foamdammen van staal of een aantoonbaar gelijkwaardig ander materiaal.

04-09-2023
Traineeship Omgevingsveiligheid bij veiligheidsregio’s

Doel van dit project is om recent afgestudeerde studenten aan het hoger beroepsonderwijs en universiteiten te interesseren voor een job met industriële specialisatie bij de veiligheidsregio’s.

04-09-2023
Scenariokaarten Industriële Veiligheid online

Het scenarioboek en de bijbehorende 112 scenariokaarten maken deel uit van de ‘paraplu’ van scenarioboeken op de website van het NIPV, naast de publicaties over externe veiligheid en energietransitie.

04-09-2023
Lichte stijging bedrijfsbrandweeraanwijzingen

Het aantal bedrijven met een bedrijfsbrandweeraanwijzing is in 2022 licht gestegen ten opzichte van 2021, van 96 naar 103. Ook het aantal beoordeelde bedrijven is gestegen, van 328 naar 362. Dat blijkt uit het rapport ‘Stand van zaken bedrijfsbrandweeraanwijzingen bij Brzo-bedrijven’, dat het LEC IV heeft opgesteld ten behoeve van de Staat van de Veiligheid 2022.