Adviesleerroute Industriële Veiligheid van start

Nieuws van het LEC Industriële Veiligheid, oktober 2023

Op 6 september jl. is bij het NIPV de nieuwe ‘adviesleerroute’ Industriële Veiligheid van start gegaan. Het is, na de leerstroom Ruimtelijke Veiligheid, de tweede leerstroom die wordt aangeboden. Deze leerstromen kennen als onderlegger een visie op flexibel leren, vertaald in een leerlandschap bestaande uit leerblokken. De leerstromen zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de veiligheidsregio’s. Aan de nieuwe leerroute nemen negen cursisten vanuit de veiligheidsregio’s deel.

adviesleerroute

Volgens Linda van de Ven, adviseur Risicomanagement bij het NIPV, is er in de groep nog ruimte voor een aantal cursisten om afzonderlijke leermodules van de leerstroom te volgen, bijvoorbeeld omdat zij zich willen laten bijscholen op een van de IV-taakgebieden. De scheidslijn tussen vakbekwaam worden en blijven verdwijnt hiermee. De nieuwe leerstroom Industriële Veiligheid onderscheidt zich van de oude ‘leergang’ door meer diepgang en specialisatie, afgestemd op de persoonlijke leerbehoeften van de cursisten.

Vanaf de start al kiezen voor specialisatie

Linda van de Ven: “Kenmerkend voor de leerroute Industriële Veiligheid in het flexibel leerlandschap Risicomanagement is dat cursisten al vanaf de start kunnen kiezen voor een specialisatie tot adviseur of inspecteur, of voor beide specialismen. De leerstof en leeropdrachten voor de adviesfunctie zijn in de leerstroom nieuwe stijl ook veel beter uitgewerkt, op basis van de functieprofielen voor adviseurs industriële veiligheid. Advisering rond industriële veiligheidsvraagstukken wordt een steeds belangrijkere taak voor de veiligheidsregio’s. Vanwege de komst van de Omgevingswet en vanwege de verbreding van het aandachtsgebied industriële veiligheid. Oorspronkelijk beperkten de IV-taken van de veiligheidsregio’s zich vooral tot Brzo-inrichtingen, maar industriële veiligheid gaat over veel meer bedrijfscategorieën dan alleen Brzo-bedrijven. Dat merken we aan de behoeftestelling van de veiligheidsregio’s voor opleiding en training.”

Meer ruimte voor verdieping en persoonlijke aandacht

Omdat de lesgroepen kleiner zijn, maximaal 12 personen in plaats van 24 in de oude leergang, is er meer ruimte voor verdieping van de leerstof en meer persoonlijke aandacht voor de studenten. Ook de onderwijsvorm is, in lijn met het flexibel leerlandschap, aangepast. Linda van de Ven: “De oude leergang had het karakter van traditioneel onderwijs met een docent voor de klas die de lesstof voordroeg. In de nieuwe opzet, die we ‘Flipping the classroom’ noemen, krijgen de studenten vooraf voorbereidende opdrachten mee en kunnen ze zich via bijvoorbeeld e-learning de basislesstof eigen maken. In de groepslessen kunnen ze dan veel sneller de verdieping in met praktijkopdrachten.”

De relatief beperkte omvang van de huidige groep is volgens Linda van de Ven tekenend voor het ‘niche-karakter’ van het taakveld industriële veiligheid. Het is een zeer specialistisch vakgebied met een relatief kleine gemeenschap van specialisten, die samenwerken onder de vlag van het LEC Industriële Veiligheid en het Netwerk Industriële Veiligheid, maar dat niet in alle veiligheidsregio’s even sterk is opgetuigd. Veiligheidsregio’s met een serieus industrieel risicoprofiel worstelen al jaren om voldoende ‘nieuw bloed’ te werven om vacatures gevuld te krijgen en kandidaten naar de IV-opleiding te sturen.

Traineeship Veiligheidsregio’s

Linda van de Ven: “Wellicht brengt het programma Traineeship Veiligheidsregio’s onder leiding van het LEC IV daarin verandering. De veiligheidsregio’s, maar ook wij als opleiders, merken dat het meer tijd kost om geschikte kandidaten te vinden voor de opleiding tot specialist industriële veiligheid. Daarom is het goed dat de werving via het traineeshipprogramma wordt verbreed naar het regulier onderwijs, om daar jonge afgestudeerden te interesseren voor een baan bij de veiligheidsregio’s. Voorheen werden de leergangen gevuld met mensen die al in het veiligheidsdomein actief waren en al bepaalde specialisaties hadden. Die luxe hebben we nu niet meer, dus is het goed om het vizier nu ook te richten op schoolverlaters.”

De in september gestarte leerstroom Industriële Veiligheid is vooralsnog de enige groep dit jaar. Als de opleidingsbehoefte bij de veiligheidsregio’s groeit, kan het NIPV in overleg met de regio’s besluiten om de leerstroom tweemaal per jaar aan te bieden.

Bekijk ook

Lees ook het artikel Nieuwe leerstroom Industriële Veiligheid krijgt gestalte uit februari 2023.

Logo LEC-IV Landelijk Expertise Centrum Industriële Veiligheid

Lees ook

03-10-2023
Dienstverlening COVB volop in ontwikkeling

In 2022 is de voormalige Brandweeracademie deels overgegaan in het Centrum voor Opleiding en Vorming Brandweer (COVB) van het NIPV. Welke ontwikkelingen zijn er op het gebied van onderwijs en examinering? En wat zijn de plannen voor het komende onderwijsjaar?

03-10-2023
Samen werken aan structurele invulling van het Ontwikkelfonds

“Door het Ontwikkelfonds structureel in te zetten voor vakbekwaam worden en vakbekwaam blijven, kan er beter en sneller worden ingespeeld op de vakbekwaamheidsbehoeften in het werkveld”, vertelt Jan Pieter Duhen, voorzitter van de stuurgroep namens de WVA.

03-10-2023
Nieuwe, flexibele leerstroom Industriële Veiligheid van start

“Met de leerblokken wordt ingespeeld op de individuele, uiteenlopende leerbehoefte van de deelnemers. Ook de nieuwe leerstroom Industriële Veiligheid houdt rekening met een doelgroep die steeds meer diversiteit kent en een werkomgeving die aan verandering onderhevig is”, legt onderwijskundige Marieke Geelen uit.

02-10-2023
Officiersopleiding biedt ook kansen bij Defensie

Aan de 53e voltijdopleiding Brandweerofficier nemen twee studenten van de Koninklijke Luchtmacht deel, vanuit de wens om een functie als officier bij de luchtmacht brandweer te vervullen. Student Martin vertelt over zijn ervaringen.   

02-10-2023
Start van nieuwe nieuwsbrief en start van nieuw onderwijsjaar

“Er gebeurt veel binnen het brandweeronderwijs. Via deze eerste, periodieke nieuwsbrief informeren we daarom graag collega’s in het land over de laatste ontwikkelingen”, vertelt Albert Gieling, manager bij het NIPV.

04-09-2023
Tankopslagbedrijven Zuid-Holland krijgen drie jaar voor vervanging foamdammen

Tankopslagbedrijven in Zuid-Holland die foamdammen van aluminium toepassen op drijvende tankdaken, moeten deze uiterlijk eind 2025 hebben vervangen door foamdammen van staal of een aantoonbaar gelijkwaardig ander materiaal.

04-09-2023
Traineeship Omgevingsveiligheid bij veiligheidsregio’s

Doel van dit project is om recent afgestudeerde studenten aan het hoger beroepsonderwijs en universiteiten te interesseren voor een job met industriële specialisatie bij de veiligheidsregio’s.

04-09-2023
Scenariokaarten Industriële Veiligheid online

Het scenarioboek en de bijbehorende 112 scenariokaarten maken deel uit van de ‘paraplu’ van scenarioboeken op de website van het NIPV, naast de publicaties over externe veiligheid en energietransitie.

04-09-2023
Lichte stijging bedrijfsbrandweeraanwijzingen

Het aantal bedrijven met een bedrijfsbrandweeraanwijzing is in 2022 licht gestegen ten opzichte van 2021, van 96 naar 103. Ook het aantal beoordeelde bedrijven is gestegen, van 328 naar 362. Dat blijkt uit het rapport ‘Stand van zaken bedrijfsbrandweeraanwijzingen bij Brzo-bedrijven’, dat het LEC IV heeft opgesteld ten behoeve van de Staat van de Veiligheid 2022.