Paragon

Nieuwsbrief Netcentrisch werken, december 2022

Het Belgisch Nationaal Crisiscentrum (NCCN) is bezig met het ontwikkelingen van een programma dat zal dienen als ondersteunend platform om de noodplanning en crisisbeheer te organiseren: Paragon. Het programma dient als vervanging voor het huidige ICMS. Paragon is 100% intellectueel eigendom is van het NCCN, wordt meertalig ontwikkelt en kan daardoor op grote schaal, zowel nationaal als internationaal, ter beschikking gesteld worden.

Wat kan Paragon?

Paragon is volgens het ontwikkelteam zowel qua technologie als concept een grote stap vooruit. De belangrijkste concepten die in het programma worden verwerkt zijn:

  • De mogelijkheid om kaartlagen en databronnen te combineren tot een Digital Twin visualisatie;
  • Case-based met interactie tussen impactgebied en objecten;
  • Microsoft365-technologie integreren met GIS-technologie
  • Multi-user, meertalig, veilig, schaalbaar, open standaarden.

Bovenstaande workflow laat zien hoe het programma gaat werken. Wanneer je in het programma op de kaart een gebied selecteert haalt het binnen vijf seconden een grote hoeveel aan data op. Denk hierbij aan de objecten die zich in het gebied bevinden, welke contactgegevens daaraan gekoppeld zijn en kunnen de desbetreffende personen gealarmeerd worden. Paragon is in België bedoelt voor iedereen die in meer of mindere mate betrokken is de crisisbeheersing.

Hoe nu verder?

Naar verwachting is Paragon eind 2023 gereed om ICMS te vervangen, maar ook voor daarna staan er doorontwikkelingen gepland rondom bijvoorbeeld het gebruik van 5G, augmented reality en 3D-modellering met drones. NIPV onderzoekt momenteel samen met diverse grensregio’s en met de ontwikkelaars van Paragon wat Paragon kan betekenen in bijvoorbeeld grensoverschrijdende samenwerking.

Voor meer informatie over Paragon kunt u contact opnemen met Willem Treurniet of Bregje Veldman:

Lees ook

04-09-2023
Traineeship Omgevingsveiligheid bij veiligheidsregio’s

Doel van dit project is om recent afgestudeerde studenten aan het hoger beroepsonderwijs en universiteiten te interesseren voor een job met industriële specialisatie bij de veiligheidsregio’s.

04-09-2023
Scenariokaarten Industriële Veiligheid online

Het scenarioboek en de bijbehorende 112 scenariokaarten maken deel uit van de ‘paraplu’ van scenarioboeken op de website van het NIPV, naast de publicaties over externe veiligheid en energietransitie.

04-09-2023
Lichte stijging bedrijfsbrandweeraanwijzingen

Het aantal bedrijven met een bedrijfsbrandweeraanwijzing is in 2022 licht gestegen ten opzichte van 2021, van 96 naar 103. Ook het aantal beoordeelde bedrijven is gestegen, van 328 naar 362. Dat blijkt uit het rapport ‘Stand van zaken bedrijfsbrandweeraanwijzingen bij Brzo-bedrijven’, dat het LEC IV heeft opgesteld ten behoeve van de Staat van de Veiligheid 2022.

04-09-2023
Informatiebijeenkomst Omgevingswet voor bedrijven

Op 7 december a.s. organiseert het LEC IV een informatiebijeenkomst voor het bedrijfsleven en adviesbureaus over de aanstaande Omgevingswet.

04-09-2023
Ed Oomes spreker op netwerkdag LEC Industriële Veiligheid 9 november

Noteer de datum alvast in uw agenda: 9 november. Dan vindt op het NIPV weer de halfjaarlijkse Netwerkdag van het LEC IV plaats. Het centrale thema is: ‘risicobeheersing in een veranderende wereld als gevolg van transities en nieuwe wetgeving’.

20-06-2023
Onderzoek alternatief aangedreven voertuigen op chemische sites

Het onderzoek moet inzicht geven in de mogelijke veiligheidsrisico’s van deze categorie voertuigen in de (petro)chemie en in maatregelen om die risico’s te beheersen en effecten van incidenten te beperken.

20-06-2023
Ron Bouwman één jaar aan het roer van het LEC Industriële Veiligheid

Die bundeling van passie en kennis is volgens Ron cruciaal om een van de ambities van het LEC IV waar te maken: investeren in de professionaliteit van uitvoering.

19-06-2023
Decaan Risicomanagement Maarten de Groot: “Industriële Veiligheid is uitdaging voor het nieuwe leerlandschap”

Maarten de Groot is sinds dit jaar decaan Risicomanagement bij het NIPV. In zijn nieuwe functie heeft hij heel wat opgaven op zijn bordje liggen.

14-06-2023
“De ene accu is de andere niet”

Om de kennis omtrent batterijrisico’s in de veiligheidsregio’s te bevorderen, werd in april op initiatief van de Sector Milieu & Industrie onder de vlag van het LEC IV een ‘train-de-trainercursus’ voor toepassing van de recent vastgestelde PGS 37-1 en PGS 37-2 georganiseerd.