Landelijke Handhavingsstrategie Seveso-inrichtingen
Nieuws van het LEC Industriële Veiligheid, februari 2024
De Landelijke Handhavingsstrategie Brzo is aangepast aan de Omgevingswet en heet nu Landelijke Handhavingsstrategie Seveso-inrichtingen (LHS). Het betreft een wetstechnische en tekstuele wijziging. Inhoudelijk zijn er geen wijzigingen aangebracht.
De oorspronkelijke handhavingsstrategie Brzo is in 2013 opgesteld door de werkgroep Handhaving van BRZO+. In verband met de inwerkingtreding van de Omgevingswet en daarmee het vervallen van het Besluit risico’s zware ongevallen 2015 en de Regeling zware ongevallen, moest de handhavingsstrategie worden aangepast. Deze aanpassingen zijn alleen wetstechnische en tekstuele van aard. De inhoudelijke actualisatie staat voor 2024 op de rol.
De grootste wijziging is de aanpassing van tabel A, behorende bij de LHS. Deze tabel is aangepast naar de artikelen van paragraaf 4.2 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal). Daarbij is achter elk artikel uit het Bal aangegeven welk artikel dit betrof in het Brzo 2015/Rrzo en wie van de inspectiepartners op het betreffende artikel kan handhaven.
Aangezien de LHS alleen wetstechnisch is aangepast aan de Omgevingswet/Bal, bevat de strategie nog verouderde begrippen zoals LAT RB, verbeterprogramma BeteRZO en NIM 2. Deze verouderde begrippen worden aangepast bij de inhoudelijke actualisatie van de landelijke handhavingstrategie Seveso-inrichtingen.
Download het document
Lees ook
In 2022 is de voormalige Brandweeracademie deels overgegaan in het Centrum voor Opleiding en Vorming Brandweer (COVB) van het NIPV. Welke ontwikkelingen zijn er op het gebied van onderwijs en examinering? En wat zijn de plannen voor het komende onderwijsjaar?
“Door het Ontwikkelfonds structureel in te zetten voor vakbekwaam worden en vakbekwaam blijven, kan er beter en sneller worden ingespeeld op de vakbekwaamheidsbehoeften in het werkveld”, vertelt Jan Pieter Duhen, voorzitter van de stuurgroep namens de WVA.
“Met de leerblokken wordt ingespeeld op de individuele, uiteenlopende leerbehoefte van de deelnemers. Ook de nieuwe leerstroom Industriële Veiligheid houdt rekening met een doelgroep die steeds meer diversiteit kent en een werkomgeving die aan verandering onderhevig is”, legt onderwijskundige Marieke Geelen uit.
Aan de 53e voltijdopleiding Brandweerofficier nemen twee studenten van de Koninklijke Luchtmacht deel, vanuit de wens om een functie als officier bij de luchtmacht brandweer te vervullen. Student Martin vertelt over zijn ervaringen.
“Er gebeurt veel binnen het brandweeronderwijs. Via deze eerste, periodieke nieuwsbrief informeren we daarom graag collega’s in het land over de laatste ontwikkelingen”, vertelt Albert Gieling, manager bij het NIPV.
Tankopslagbedrijven in Zuid-Holland die foamdammen van aluminium toepassen op drijvende tankdaken, moeten deze uiterlijk eind 2025 hebben vervangen door foamdammen van staal of een aantoonbaar gelijkwaardig ander materiaal.
Doel van dit project is om recent afgestudeerde studenten aan het hoger beroepsonderwijs en universiteiten te interesseren voor een job met industriële specialisatie bij de veiligheidsregio’s.
Het scenarioboek en de bijbehorende 112 scenariokaarten maken deel uit van de ‘paraplu’ van scenarioboeken op de website van het NIPV, naast de publicaties over externe veiligheid en energietransitie.
Het aantal bedrijven met een bedrijfsbrandweeraanwijzing is in 2022 licht gestegen ten opzichte van 2021, van 96 naar 103. Ook het aantal beoordeelde bedrijven is gestegen, van 328 naar 362. Dat blijkt uit het rapport ‘Stand van zaken bedrijfsbrandweeraanwijzingen bij Brzo-bedrijven’, dat het LEC IV heeft opgesteld ten behoeve van de Staat van de Veiligheid 2022.