Handreiking Advisering milieubelastende activiteiten online

Nieuws van het LEC Industriële Veiligheid, juni 2024

Recent is de ‘Handreiking Advisering milieubelastende activiteiten (MBA)’ beschikbaar gekomen. Het kennisdocument is door het LEC Industriële Veiligheid (LEC IV) ontwikkeld in samenwerking met specialisten van de Sector Milieu en Industrie van Brandweer Nederland. De handreiking leidt specialisten stap voor stap door het adviesproces bij vergunningtrajecten rond milieubelastende activiteiten. Met de komst van de Omgevingswet is dat adviesproces op een nieuwe leest geschoeid.

De Handreiking MBA kende een tweetal voorgangers. In 2009 werd de ‘Handreiking Brandweeradvisering op de Wet milieubeheer’ gepubliceerd, die in 2014 een update kreeg. De nieuwe Omgevingswet noopte tot een totale vernieuwing, omdat het proces en de adviestaken van de veiligheidsregio’s onder het regime van deze wet grondig zijn veranderd en verbreed.

Versie 3.0

“Hoewel de handreiking volledig nieuw is, is het nu gepubliceerde document daarom toch al versie 3.0.”, vertelt projectleider Henk van Wetten van het LEC IV. “Het opstellen van de handreiking bleek een complex proces en er zijn in de commentaarronden flink wat wijzigingen verwerkt. Nog deze zomer zal al een versie 3.1 online komen met laatste aanvullingen, waaronder een bijlage met verwijzing en koppeling naar de PGS-reeks. Het is een van de grote voordelen van het werken met digitale handreikingen en handboeken dat aanpassingen eenvoudig kunnen worden verwerkt in updateversies.”

Onderwijsfunctie

Volgens Henk van Wetten is de handreiking een nuttig ondersteunend document voor zowel zittende specialisten industriële veiligheid als nieuw instromende medewerkers: “Voor mensen die al langer in het IV-domein werken is het een handig naslagwerk voor alle processtappen en achtergrondinformatie rond de vergunningadvisering. De handreiking bevat onder andere een directe koppeling naar het Scenarioboek Industriële Veiligheid. Veiligheidsadviezen worden immers gebaseerd op mogelijke incidentscenario’s van een activiteit. Nieuw is dat de handreiking ook een plek heeft gekregen in het onderwijs; het vormt een onderlegger voor het leerblok milieuadvisering binnen de leerstroom Industriële veiligheid.”

Beheerproces

Van Wetten vult aan dat de projectgroep van het LEC IV en de Sector Milieu en Industrie nog werken aan het inrichten van het beheerproces, in het belang van verdere actualisering in de nabije toekomst: “Het is belangrijk dat we goed inzicht hebben in al onze bronnen en processen voor het up-to-date houden van de inhoud. Want de handreiking is een ‘levend document’ dat regelmatig aan nieuwe ontwikkelingen moet worden aangepast. Met de Omgevingswet is de ‘milieubelastende activiteit’ als nieuwe term geïntroduceerd binnen de brandweeradvisering. En door de snelle veranderingen en transities in het industriële domein, zullen nieuwe milieubelastende activiteiten en nieuwe scenario’s hun intrede doen, waarop brandweeradvisering nodig is.”

Download de Handreiking Advisering milieubelastende activiteiten

De Handreiking is mede gefinancierd vanuit de Meerjarenagenda Versterking Omgevingsveiligheid (MVO). MVO is een programma vanuit het Rijk om de omgevingsveiligheid te versterken.

Logo LEC-IV Landelijk Expertise Centrum Industriële Veiligheid

Lees ook

27-06-2022
Werkbezoek batterijveiligheid Verenigde Staten

Tijdens hun werkbezoek aan de Verenigde Staten namen Nils Rosmuller, lector Energie- en transportveiligheid bij NIPV en Tom Hessels, onderzoeker NIPV, kennis van de ontwikkelingen op het gebied van energieopslagsystemen in Seattle en omgeving.

27-06-2022
LEC IV cursus MBA goed ontvangen

LEC IV cursus MBA goed ontvangen

27-06-2022
Werkbezoek Community of Practice Batterypacks aan ElaadNL

Begin juni bracht de Community of Practice Batterypacks een bezoek aan het nieuwe testlab voor het laden van elektrische voertuigen van ElaadNL.

16-05-2022
Commentaarronde nieuwe PGS 37: veel feedback

Commentaarronde nieuwe PGS 37: veel feedback

16-05-2022
Tankputbrandbestrijding met afstandsbediening

Tankputbrandbestrijding met afstandsbediening

16-05-2022
Leidraad ‘Management of Change’ transitie blusschuim

Onder auspiciën van het LEC Industriële Veiligheid (LEC IV) wordt momenteel een handreiking ‘Management of Change’ voor de schuimtransitie ontwikkeld.

31-03-2022
Het nieuwe logo: de kracht van eenvoud

What’s in a name? En hoe straal je met een merklogo uit wie je bent en wat je doet? Die vraag bracht het LEC Industriële Veiligheid in wording in contact met de ontwerpers van WebNL Creative Studio’s.

31-03-2022
Vijftien jaar LEC in een notendop

Van kwaliteitsimpuls tot gezaghebbend centraal kennisloket. Zo kan in een notendop de geschiedenis van het LEC IV worden samengevat.