De toekomst is nog niet beslist
24 maart 2022
De toekomst is in hoge mate onvoorspelbaar geworden. En flexibiliteit en veerkracht zijn het antwoord. Dat is de belangrijkste conclusie uit de Toekomstverkenningen Crisisbeheersing en Brandweer. U leest er alles over in het nieuwe Platform voor CrisisManagement.

‘Juist in de nasleep van een ramp is er meer verbinding nodig: civiele bescherming is niet meer alleen op te vangen door de bestaande instituties. We moeten erkennen dat een ramp een voorspel kent, een acute fase, maar vooral een nasleep waarin onze samenleving op de proef wordt gesteld om haar veerkracht te tonen’, schrijft IJle Stelstra, directeur NIPV, aan Heleen van den Berg, directeur Nationale Hulp en Verenigingsmanagement van het Rode Kruis. Zij wisselen in het Platform voor CrisisManagement van gedachten over de samenwerking tussen hulporganisaties en de zelfredzaamheid van burgers in tijden van crisis.
Samenwerking
De samenwerking tussen veiligheidsregio’s, het Rijk, publieke en private partners in een tijden van crisis – nu en in de toekomst – is ook onderwerp van gesprek in het interview met Christa Monster, afdelingshoofd Veiligheidsregio’s en Crisisbeheersing bij Directoraat-Generaal Politie en Veiligheidsregio’s van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en Don O’Floinn, programmamanager Versterking Crisisbeheersing bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Zij vertellen hoe zij gezamenlijk invulling geven aan het programma Versterking Crisisbeheersing en Brandweerzorg.
Trends
Laurens van der Varst, onderzoeker crisisbeheersing NIPV, deelt zijn blik op de toekomstverkenning Crisisbeheersing. Ricardo Weewer, lector Brandweerkunde bij NIPV, en Berber Lettinga, werkzaam bij de veiligheidsregio’s Flevoland en Gooi en Vechtstreek, vertellen over hun betrokkenheid bij de verkenning en beschrijven de trends die de toekomt van het brandweervak beïnvloeden. Daarnaast hebben we alle relevante publicaties, events, opleidingen en podcasts gebundeld in een handig overzicht.
Dialoog
Het Platform voor CrisisManagement is een uitgave van NIPV in samenwerking met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De artikelen zijn gemaakt in samenwerking met professionals, wetenschappers, crisisfunctionarissen en kennisexperts. Het Platform voor CrisisManagement heeft als doel om een brug te slaan tussen kennis en de praktijk als het gaat om het voorkomen en bestrijden van crises. Welke crisis er ook op ons pad komt, het is belangrijk om de dialoog op gang te houden om van elkaar te blijven leren.
Lees het Platform voor CrisisManagement
We wensen u veel leesplezier toe. En suggesties zijn altijd welkom.
Wilt u op de hoogte blijven? Meld u aan voor het Platform voor CrisisManagement via dit aanmeldformulier.
Ga naar het Platform voor CrisisManagement.
Lees ook
Wilfred van Randwijk, sectormanager brandweerzorg bij Brandweer Amsterdam-Amstelland, vertelt over zijn ervaringen tijdens de opleiding MCPM (Master of Crisis and Public Order Management).
Tijdens het Brandweerevent ontving lector Brandweerkunde Ricardo Weewer het Gouden Kruis van Verdienste voor zijn jarenlange, bijzondere inzet voor de brandweer
Het Scenarioboek Energietransitie bevat 12 nieuwe scenario’s over onder andere ammoniak, geothermie en dimethyl ether.
Drie documenten die een bijdrage leveren aan de zorg voor slachtoffers na incidenten met gevaarlijke stoffen zijn geactualiseerd.
Tijdens hun jaarlijkse oefening werkten het landelijke Specialisme technische hulpverlening (STH) en USAR.NL samen met de lokale brandweer om zes slachtoffers uit een ingestorte portiekflat te bevrijden.
Het NIPV heeft in opdracht van portefeuillehouder ‘Veilige energietransitie’, van het Veiligheidsberaad burgemeester Snijders van Zwolle, een verkennende studie uitgevoerd naar de grootste veiligheidsrisico’s voor de samenleving als gevolg van de energietransitie.
Kennis krijgt pas waarde als deze wordt benut. Uit een evaluatieonderzoek blijkt dat de onderzoeken van het lectoraat Brandweerkunde goed worden beoordeeld. “En, nog mooier, dat de resultaten worden gebruikt in de brandweerpraktijk”, vertelt lector Brandweerkunde Ricardo Weewer.
Van 13 jonge mensen gaat daadwerkelijk het hart sneller kloppen bij termen als crisismanagement, ruimtelijke ordening, (fysieke) veiligheid, procesindustrie en chemie. Zij nemen deel aan het traineeship omgevingsveiligheid van de veiligheidsregio’s en worden opgeleid tot specialist ruimtelijke veiligheid of specialist industriële veiligheid van de toekomst.
Maureen Radstok werd al in haar studietijd geboeid door de industrie en koos voor de opleiding chemische technologie. Eenmaal werkzaam in de chemie, ontdekte zij dat in die wereld alles staat of valt met veiligheid.
Vorige pagina - Pagina1
- …
- Pagina13
- Pagina14
- Pagina15
- …
- Pagina45
- Volgende pagina