label Veilige energietransitie

Twaalf nieuwe scenario’s energietransitie beschikbaar

10 oktober 2024

Het Scenarioboek Energietransitie bevat 12 nieuwe scenario’s over onder andere ammoniak, geothermie en dimethyl ether. Met de scenario’s kunnen veiligheidsregio’s, omgevingsdiensten en gebiedsbeheerders efficiënt en uniform adviseren over de omgevingsveiligheidsaspecten van energietransitieprojecten. Met de toevoeging van de 12 nieuwe scenario’s zijn er nu 36 scenario’s beschikbaar.

Windmolens aan de Nederlandse kust

Veiligheidsregio’s, omgevingsdiensten en gebiedsbeheerders hebben voor de uitvoering van hun taken inzicht nodig in de incidentscenario’s die van belang zijn voor de omgevingsveiligheid. De beschikbare scenario’s bieden een goed toegankelijke kennisbasis voor het adviseren over projectaanvragen rondom de energietransitie.

Basis voor scenario’s: energietransitieprojecten uit de praktijk

Het NIPV heeft de12 scenario’s samen met vijf veiligheidsregio’s en een omgevingsdienst opgesteld. De scenario’s zijn ontleend aan (infrastructurele) energietransitieprojecten waarmee zij te maken hebben (gehad) en waarover zij adviseren. Het Scenarioboek Energietransitie is ontwikkeld met een bijdrage uit het ‘Ontwikkelbudget nieuwe prioriteiten omgevingsveiligheid’ van Omgevingsdienst NL.

Scenario’s bekijken?

Ga naar de website Scenarioboek Energietransitie.