Het eerste landelijke traineeship omgevingsveiligheid is een feit
Nieuws van het LEC Industriële Veiligheid, oktober 2024
Van 13 jonge mensen gaat daadwerkelijk het hart sneller kloppen bij termen als crisismanagement, ruimtelijke ordening, (fysieke) veiligheid, procesindustrie en chemie. Zij nemen deel aan het traineeship omgevingsveiligheid van de veiligheidsregio’s en worden opgeleid tot specialist ruimtelijke veiligheid of specialist industriële veiligheid van de toekomst.
Het traineeship is ontwikkeld door het LEC Industriële Veiligheid in samenwerking met het NIPV en het netwerk Industriële Veiligheid. Begin dit jaar hebben de tien deelnemende veiligheidsregio’s en Brandweer Nederland de handen ineengeslagen en gezamenlijk een wervingscampagne voor het tweejarig traineeship omgevingsveiligheid opgezet. Deze campagne was zeer succesvol; er waren zelfs meer geschikte kandidaten dan beschikbare plaatsen. In alle deelnemende veiligheidsregio’s is een trainee aangenomen, waardoor het traineeship met een volle groep in september van start kon gaan!
Verbinding
Op 11 september zijn de trainees gestart met een driedaagse introductie. Na de ontvangst met lunch werden de verwachtingen gedeeld. Als nummer één kwam naar voren het verbinden en het elkaar kunnen vinden. Maar ook gezelligheid en inzicht in de opbouw van het traineeship scoorden goed. Na de lunch opende Jolanda Trijselaar (algemeen directeur/regionaal commandant Midden- en West-Brabant en portefeuillehouder Industriële Veiligheid binnen de RCDV) de driedaagse met een inspirerend verhaal.
Investeren in jong talent
Al jaren investeren de 25 veiligheidsregio’s in het opleiden van toekomstig repressief leidinggevenden, bijvoorbeeld door de voltijds officiersopleiding. Maar nooit eerder pakten ze het zo groots aan voor medewerkers risicobeheersing. Jolanda Trijselaar: “En terecht, want onze kennis en kunde op het gebied van risicobeheersing en brandpreventie is ontzettend groot en waardevol voor gemeenten en hun inwoners. Door goede adviezen proberen we de kans op incidenten te voorkomen. In onze snel veranderende samenleving is dat best spannend gezien de vele nieuwe risico’s die voortkomen uit onder andere de energietransitie en klimaatverandering. Extra belangrijk om in jonge talenten te investeren en hen mee te nemen in deze ontwikkelingen.”
Teambuilding
De 3 dagen stonden vooral in het teken van teambuilding. Persoonlijke drijfveren, inzicht in gedragsstijlen van de trainees, samen sporten en samen eten, en samen brandjes blussen zorgden ervoor dat er al snel sprake was van een mooie verbinding tussen de trainees. Er is een hele mooie basis gelegd voor de komende twee jaar, waar de trainees in hun eigen regio aan de slag gaan met advisering, vergunningverlening en toezicht en als groep gezamenlijk het scholingsprogramma volgen.
Vooruitblik
In de week daarna waren de trainees te gast bij het NIPV voor de startbijeenkomst van de leerlijn. Linda van de Ven heeft de trainees meegenomen in de inhoud van het lesprogramma, ook is er een bezoek gebracht aan het brandweer monument. Een indrukwekkend moment, waarbij de keuze voor dit vakgebied nog meer betekenis kreeg voor de trainees. Naast het opdoen van vakinhoudelijke kennis wordt binnen het traineeship ruim aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling en het opbouwen van een netwerk binnen en buiten de veiligheidsregio’s.
Wij zullen jullie gedurende het traineeship op de hoogte houden van de reis van deze groep gemotiveerde jonge talenten!