label Fysiek veilige leefomgeving

Hoogste brandweeronderscheiding voor lector Ricardo Weewer

17 oktober 2024

Donderdag 17 oktober 2024 ontving lector Brandweerkunde Ricardo Weewer tijdens het Brandweerevent in Nijkerk het Gouden Kruis van Verdienste Brandweer. Tijs van Lieshout, voorzitter van Brandweer Nederland, reikte Weewer de hoogste brandweeronderscheiding uit als waardering voor zijn jarenlange, bijzondere inzet voor de brandweer.

Na diverse functies bij Brandweer Amsterdam vervuld te hebben, waaronder die van plaatsvervangend commandant, startte Weewer in 2011 als lector Brandweerkunde bij het NIFV, voorloper van het NIPV. Eerst in deeltijd en vanaf 2015 fulltime als lector. In de afgelopen tien jaar heeft het lectoraat Brandweerkunde onder de bezielende leiding van Weewer een grote ontwikkeling doorgemaakt en heeft het onderzoek een grote vlucht genomen. Met kennisontwikkeling en innovatie zet Weewer zich in voor veilig en adequaat brandweeroptreden. Dit betreft niet alleen de incidentbestrijding, maar ook de (vakbekwaamheids)organisatie van de brandweer, inclusief cultuur en leiderschap.

Brandweermensen betrekken bij onderzoek

Bij het doen van onderzoek vindt Weewer het heel belangrijk om brandweermensen uit de praktijk te betrekken. Dat begon bij de brandproeven in sloopwoningen in Zutphen in 2014. De experimenten, uitgevoerd samen met het lectoraat Brandpreventie, waren uniek voor binnen- en buitenland en kregen veel waardering. Andere belangrijke onderzoeken met deelname vanuit de praktijk waren het meerjarige onderzoek naar commandovoering, de experimenten rookgaskoeling en het grote praktijkonderzoek naar rookverspreiding in Oudewater. De resultaten droegen bij aan wat later is gaan heten de Basisprincipes van brandbestrijding. Daarnaast heeft het recentere onderzoek naar de brandweermens en de brandweerorganisatie, zoals vrijwilligheid en leiderschap, veel nieuwe inzichten opgeleverd. Met alle onderzoeken zijn puzzelstukjes geleverd voor het werken aan een toekomstbestendige brandweer.

Verbinder van praktijk en wetenschap

Er waren mooie woorden voor Weewer bij de uitreiking. De lector kan als geen ander de verbinding maken tussen twee werelden: die van de wetenschap en de praktijk. Weewer is zichtbaar en verbonden met de doelgroepen van de werkvloer, vakraden, netwerken, vakgroepen en Communities of Practice. Hij is in staat om zaken zo duidelijk en met zo veel enthousiasme te verwoorden dat dit aansluit op de beleving van álle brandweermensen. Weewer heeft de afgelopen jaren een grote bijdrage geleverd aan belangrijke veranderingen binnen de Nederlandse brandweer. Zoals de Brandweer over morgen, Rembrand, de doctrine Brandbestrijding en de Basisprincipes van brandbestrijding.

Internationaal van grote betekenis

Ook voor het internationale netwerk is Weewer van grote betekenis. Dankzij zijn uitstekende kennis en onderzoeken op het gebied van brandweerkunde wordt hij internationaal gezien als een gerenommeerd onderzoeker en spreker. Samen met het Amerikaanse Underwriters Laboratories heeft hij gewerkt aan wereldwijde standaarden voor de brandweer. Weewer is één van de initiatiefnemers van het Internationaal Congres Fire Safety & Science dat het NIPV ieder jaar organiseert. En veel onderzoeken van het lectoraat worden in het buitenland bestudeerd, overgenomen of geïmplementeerd.

Prachtige blijk van waardering

Coby Flier, directeur Onderwijs en Onderzoek, is trots op Weewer: “Deze onderscheiding is een prachtige en terechte blijk van waardering voor al het belangrijke werk dat Ricardo Weewer de afgelopen jaren voor de brandweer heeft gedaan. Zijn primaire drive als lector was én is om met kennisontwikkeling en kennisdeling eraan bij te dragen dat brandweermensen veilig hun werk kunnen doen. Waarbij het zijn doel is om de brandweer kennis te leveren die gebaseerd is op feiten in plaats van op alleen ervaringen en opvattingen. Daarin is hij ruimschoots geslaagd.”