Elektrificatie

Elektriciteit wordt opgeslagen in batterijen en energieopslagsystemen. Verschillende veiligheidsaspecten zijn hierbij belangrijk.

Algemene informatie

Elektrificatie is het proces van het vervangen van niet-elektrische systemen en apparaten door elektrische varianten. Doel hiervan is het verminderen van gebruik van fossiele brandstoffen. Daarom is elektrificatie een belangrijk onderdeel van de energietransitie, de overgang van het gebruik van fossiele energie naar energie uit hernieuwbare bronnen.

Elektrificatie en vervoer

  • Afwijkende brandduur en brandverloop van lithium-ion batterijen.
  • Vlamboog en spanning op de battery pack en het voertuig.
  • Blijvende stroomtoevoer als voertuig aan laadpaal staat.
  • Spontaan bewegend voertuig.
  • Vrijkomen van giftige en bijtende stoffen waardoor brandbestrijding, zeker in parkeergarages, beperkt of helemaal niet kan plaatsvinden.
  • Voertuigen kunnen ook nog een brandstofcel bevatten (zie voor gevaren en werkwijze de Aandachtskaart Voertuigbrand met H2 op de pagina Waterstof).

Elektrificatie en opslag

  • Ontstaan van waterstofgas en corrosieve dampen omdat lithium reageert heftig reageert met water.
  • Koelmiddel is vaak fluorhoudend en soms brandbaar.
  • Vergiftiging vanwege vrijkomen van zeer giftige (Klasse 6.1) en corrosieve (Klasse 8) ontledings-en verbrandingsproducten zoals elektrolyten, waterstoffluoride en mogelijk fosforylfluoride.
  • Elektrocutiegevaar.
  • De witgrijze rook die vrijkomt bij een brand met batterijen bevat zure componenten zoals waterstoffluoride, lithiumoxide en zoutzuur.
  • Brand in een thuisbatterij heeft geen actieve afvoer van ontledingsgassen naar buiten. Dit is gevaarlijk voor de bewoners en de hulpverleners die het huis betreden.
  • Steekvlammen, kleine explosies en rondvliegende delen tot 15 meter.
  • Verontreinigen van het riool, oppervlaktewater, waterwegen of de watervoorziening door verzuurd bluswater. 

Brand bij grote batterijen of een groot aantal defecte batterijen is zeer moeilijk of niet te blussen vanwege de constructie en/of de grote hoeveelheid.

NIPV-onderzoeken en -kennisdocumenten

Hieronder staan onze onderzoeken en kennisdocumenten rondom elektrificatie.

Brandexperiment over de inzet van ultrahogedruk snij- en blussystemen bij branden in batterijen van elektrische voertuigen

Een ultrahogedruk (uhd) snij- en blussysteem kan veilig en effectief een instabiel of brandend batterijpakket van een elektrisch voertuig blussen. Op voorwaarde dat een aantal veiligheidsmaatregelen wordt genomen. Dit blijkt uit een brandexperiment met 2 elektrische auto’s en aanvullend onderzoek door het NIPV.

Verkenning mogelijke maatregelen bij de opslag van lithium-ion batterijen in brandcompartimenten groter dan 2500m²

Met de toegenomen bedrijfsmatige opslag van lithium-ion batterijen gaan veiligheidsrisico’s gepaard. Het doel van dit onderzoek is om te verkennen of en zo ja welke (extra) veiligheidsmaatregelen kunnen bijdragen aan een veiliger opslag van lithium-ion batterijen in grote brandcompartimenten. Ook zijn er afwegingskaders opgesteld voor de keuze van deze maatregelen. 

Veiligheid in tweede levenstoepassingen van energietransitietechnologieën

Batterijen, zonnepanelen en windturbines worden niet vaak hergebruikt zonder aanpassingen. Herfabricage, herbestemming en recycling vinden vaker plaats én zijn ook kansrijker zonder extra bijkomende veiligheidsrisico’s, mits kwaliteitscontrole aan het eind van de eerste levensfase consequent wordt uitgevoerd.

Brand in een energieopslagsysteem te Helmond: lessen op het gebied van incidentbestrijding

Dit (beknopte) incidentrapport heeft als doel de belangrijkste bevindingen op het gebied van de incidentbestrijding van de brand van het energieopslagsysteem (EOS) in Helmond op 25 december 2023 te delen, zodat ervan geleerd kan worden.

Overige NIPV-onderzoeken en -kennisdocumenten

NIPV-video’s en webinars

Opname van de EU Energy Storage Systems Safety Conference 2022 (juni 2022)
Leerfilm Explosie op hybride plezierjacht in Sneek (2021)
Webinar Brandveiligheid van parkeergarages met elektrisch aangedreven voertuigen (2020)
Webinar Veilige Energietransitie: Elektrificatie (2019)
NIPV aan tafel bij NT Webinar: Hoe houden we de e-trucks veilig? (maart 2023)

Heeft u een vraag over dit onderwerp?

Neem contact met ons op via dit formulier. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor correspondentiedoeleinden.

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.