Oefeninspiratie

Nieuwsbrief Netcentrisch werken, december 2022

Netcentrisch werken leent zich voor tal van leuke en inspirerende oefeningen. Oefeningen waarbij een gezamenlijk beeld leidt tot herkennen en oplossen van gezamenlijke knelpunten waarbij rekening wordt gehouden met uiteenlopende belangen. Maar waar vindt u de tijd om een leuke oefening te ontwerpen en uit te werken? Wat als anderen al hele leuke oefeningen hebben bedacht en uitgevoerd die ook prima in uw organisatie passen? En als u zelf een leuke oefening hebt verzonnen die bovendien erg in de smaak viel bij de deelnemers, dan is het toch heel leuk als anderen uw oefening overnemen? Hiervoor is de oefeninspiratiebank opgezet.

De oefeninspiratiebank is een online platform waar u oefeningen kunt vinden en delen. Een soort Pinterest voor oefeningen. U vindt hier niet complete draaiboeken, maar wel goede ideeën die al zijn uitgeprobeerd en bleken te werken. U vindt er ook contactgegevens waar u meer informatie kunt vragen over de oefening, zodat u er zelf mee aan de slag kunt. De oefeninspiratiebank is ontstaan om organisaties meer van elkaar te laten leren en om kennis over netcentrisch werken te delen.

De oefeninspiratiebank is nog jong en kan nog veel meer bijdragen gebruiken. Daarom meteen een oproep om uw mooiste, beste oefeningen te delen, zodat anderen er ook van kunnen profiteren. Alleen met elkaar houden we de oefeninspiratiebank interessant en actueel. U kunt de oefeninspiratiebank vinden via Sharepoint. Het is een besloten groep waarvoor u toegang aan kunt vragen.

Meer informatie

Lees ook

21-11-2023
Landelijke harmonisatie veiligheid spoorwegemplacementen in zicht

Al tien jaar lang werken gemeenten, omgevingsdiensten, veiligheidsregio’s, ProRail en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan het harmoniseren van het beoordelingskader en veiligheidsmaatregelen rond spoorwegemplacementen.

21-11-2023
IV-Alert flensverbindingen

Tijdens inspecties blijkt dat flensverbindingen aan leidingen, installaties en opslagtanks voor gevaarlijke stoffen niet altijd aan de gestelde eisen voldoen, waardoor die verbindingen kunnen falen.

21-11-2023
‘In de startblokken voor 1 januari 2024, bent u klaar voor de OW?’

Nog ruim een maand te gaan en dan is het zo ver: de langverwachte invoering van de Omgevingswet. De invoeringsdatum 1 januari 2024 is bij Koninklijk besluit, dat is voorgelegd aan de aan de Eerste en Tweede Kamer, vastgelegd.

21-11-2023
Actualisering PGS 12: Richtlijn voor veilig opslaan en verladen ammoniak

In de industriële energievoorziening is ammoniak de komende jaren belangrijk als drager voor waterstof en mogelijk ook als brandstof. De industrie sorteert daar al op voor, met plannen voor uitbreiding van bestaande ammoniakopslagterminals en aanvragen voor zowel ombouw van cryogene tanks als nieuwe opslagtanks.

12-10-2023
Externe noodplannen Seveso III bijna overal up-to-date

De externe noodplannen in het kader van de Seveso III-richtlijn, beter bekend als ‘rampbestrijdingsplannen voor Brzo-bedrijven’ zijn bijna overal up to date.

12-10-2023
De SIV’er in de praktijk: Peter Meijer (Veiligheidsregio Noord-Holland Noord)

Passie voor de brandweer zit bij Peter Meijer in het bloed. Hij begon 32 jaar geleden als aspirant-brandwacht bij de toenmalige Regionale Brandweer Noord-Kennemerland en werkte zich in de loop der jaren uiteindelijk op tot Hoofdofficier van Dienst.

10-10-2023
Adviesleerroute Industriële Veiligheid van start

Op 6 september jl. is bij het NIPV de nieuwe ‘adviesleerroute’ Industriële Veiligheid van start gegaan. Het is, na de leerstroom Ruimtelijke Veiligheid, de tweede leerstroom die wordt aangeboden.

10-10-2023
LEC Industriële Veiligheid mediapartner van Nationaal Seveso Congres

Het LEC IV is dit jaar mediapartner op het Nationaal Seveso Congres, dat op 23 november a.s. in Utrecht wordt gehouden. Op het congres, georganiseerd door kennis- en opleidingsinstituut Outvie, worden actuele thema’s in het Seveso/Brzo-domein geadresseerd, waaronder de consequenties van invoering van de Omgevingswet, de energie- en grondstoffentransitie en de gevolgen van klimaatverandering voor de sector. Het LEC IV neemt tijdens het congres deel aan een inspiratietafel over de blusschuimtransitie.

10-10-2023
Staat van de Veiligheid 2022: minder overtredingen, wel verbetermogelijkheden

Tijdens Brzo-inspecties zijn in 2022 minder overtredingen geregistreerd dan in het voorgaande jaar. Dit blijkt uit de jaarlijkse rapportage ‘Staat van de Veiligheid 2022’. De positieve trend is voor de landelijke inspectiediensten en de partners in het Netwerk Industriële Veiligheid geen reden om tevreden achterover te leunen, want slechts bij vijf procent van de bedrijven is in het geheel geen overtreding of afwijking op veiligheidsgebied geregistreerd. Bovendien deden zich vorig jaar 4282 ‘ongewone voorvallen’…