Oefeninspiratie

Nieuwsbrief Netcentrisch werken, december 2022

Netcentrisch werken leent zich voor tal van leuke en inspirerende oefeningen. Oefeningen waarbij een gezamenlijk beeld leidt tot herkennen en oplossen van gezamenlijke knelpunten waarbij rekening wordt gehouden met uiteenlopende belangen. Maar waar vindt u de tijd om een leuke oefening te ontwerpen en uit te werken? Wat als anderen al hele leuke oefeningen hebben bedacht en uitgevoerd die ook prima in uw organisatie passen? En als u zelf een leuke oefening hebt verzonnen die bovendien erg in de smaak viel bij de deelnemers, dan is het toch heel leuk als anderen uw oefening overnemen? Hiervoor is de oefeninspiratiebank opgezet.

De oefeninspiratiebank is een online platform waar u oefeningen kunt vinden en delen. Een soort Pinterest voor oefeningen. U vindt hier niet complete draaiboeken, maar wel goede ideeën die al zijn uitgeprobeerd en bleken te werken. U vindt er ook contactgegevens waar u meer informatie kunt vragen over de oefening, zodat u er zelf mee aan de slag kunt. De oefeninspiratiebank is ontstaan om organisaties meer van elkaar te laten leren en om kennis over netcentrisch werken te delen.

De oefeninspiratiebank is nog jong en kan nog veel meer bijdragen gebruiken. Daarom meteen een oproep om uw mooiste, beste oefeningen te delen, zodat anderen er ook van kunnen profiteren. Alleen met elkaar houden we de oefeninspiratiebank interessant en actueel. U kunt de oefeninspiratiebank vinden via Sharepoint. Het is een besloten groep waarvoor u toegang aan kunt vragen.

Meer informatie

Lees ook

09-10-2023
Werkbezoek brandveiligheid moderne voertuigen Noorwegen

Verslag van bezoek van lector Energie- en transportveiligheid Nils Rosmuller en adviseur Energie- en transportveiligheid Tom Hessels aan de International Conference on Fires in vehicles (FIVE) in het Noorse Stavanger.

09-10-2023
Op weg naar vernieuwing onderwijssystemen

De elektronische leeromgeving (ELO, het huidige CumLaude) en MijnNIPVexamens voor de administratie van de examens worden vervangen. Hier leest u de meest actuele stand van zaken over de status en voortgang van beide projecten.

04-10-2023
“Er komt veel langs op een dag, maar daar houd ik van”

“Het is de maatschappelijke component die dit werk bijzonder maakt. Hulpverlener zijn moet in je systeem zitten: je doet iets voor een groter goed”, zegt Tanja Guyken, decaan Operationele Brandweeropleidingen bij het NIPV.

03-10-2023
Dienstverlening COVB volop in ontwikkeling

In 2022 is de voormalige Brandweeracademie deels overgegaan in het Centrum voor Opleiding en Vorming Brandweer (COVB) van het NIPV. Welke ontwikkelingen zijn er op het gebied van onderwijs en examinering? En wat zijn de plannen voor het komende onderwijsjaar?

03-10-2023
Samen werken aan structurele invulling van het Ontwikkelfonds

“Door het Ontwikkelfonds structureel in te zetten voor vakbekwaam worden en vakbekwaam blijven, kan er beter en sneller worden ingespeeld op de vakbekwaamheidsbehoeften in het werkveld”, vertelt Jan Pieter Duhen, voorzitter van de stuurgroep namens de WVA.

03-10-2023
Nieuwe, flexibele leerstroom Industriële Veiligheid van start

“Met de leerblokken wordt ingespeeld op de individuele, uiteenlopende leerbehoefte van de deelnemers. Ook de nieuwe leerstroom Industriële Veiligheid houdt rekening met een doelgroep die steeds meer diversiteit kent en een werkomgeving die aan verandering onderhevig is”, legt onderwijskundige Marieke Geelen uit.

02-10-2023
Officiersopleiding biedt ook kansen bij Defensie

Aan de 53e voltijdopleiding Brandweerofficier nemen twee studenten van de Koninklijke Luchtmacht deel, vanuit de wens om een functie als officier bij de luchtmacht brandweer te vervullen. Student Martin vertelt over zijn ervaringen.   

02-10-2023
Start van nieuwe nieuwsbrief en start van nieuw onderwijsjaar

“Er gebeurt veel binnen het brandweeronderwijs. Via deze eerste, periodieke nieuwsbrief informeren we daarom graag collega’s in het land over de laatste ontwikkelingen”, vertelt Albert Gieling, manager bij het NIPV.

04-09-2023
Tankopslagbedrijven Zuid-Holland krijgen drie jaar voor vervanging foamdammen

Tankopslagbedrijven in Zuid-Holland die foamdammen van aluminium toepassen op drijvende tankdaken, moeten deze uiterlijk eind 2025 hebben vervangen door foamdammen van staal of een aantoonbaar gelijkwaardig ander materiaal.