Jaarverslag LEC Industriële Veiligheid 2022: jaar van verbreding

Nieuws van het LEC Industriële Veiligheid, februari 2023

Het afgelopen jaar was voor het LEC Industriële Veiligheid (LEC IV) een jaar vol beweging en verandering. Met een nieuwe naam en nieuwe huisstijl zette de spil van het Netwerk Industriële Veiligheid een aantal grote stappen naar verbreding van zijn aandachtsveld.

In het jaarverslag over het afgelopen jaar komt die verbreding van Brzo-inrichtingen naar andere categorieën risicorelevante bedrijven dan ook ruim aan bod. Ook de voorbereiding op de invoering van de Omgevingswet bepaalde de agenda van het LEC in 2022. De uitgevoerde activiteiten en projecten, de gepubliceerde kennisdocumenten en de vele vragen die veiligheidsregio’s en andere partners aan het LEC stelden, bevestigen eens te meer de spilfunctie die het LEC IV in de loop der jaren in het Nederlandse veiligheidsdomein heeft opgebouwd als vraagbaak en expertiseplatform.

Een van de toonaangevende projecten in het afgelopen jaar was het onderzoek naar afvalbranden in de recyclingbranche, dat het LEC IV samen met het NIPV heeft uitgevoerd. Het eindrapport van het onderzoek, bestaande uit een literatuur- en casusstudie, werd in december gepubliceerd. Het onderzoek, dat handvatten moet bieden voor het opstellen van een beleidskader voor brandveiligheid in de branche, is een mooi praktijkvoorbeeld van de verbreding van het werkveld van het LEC en het Netwerk.

Een greep uit de overige projecten in 2022: in november werd het nieuwe Scenarioboek Industriële Veiligheid gepubliceerd en ter beschikking gesteld aan het netwerk. Het kennisdocument en naslagwerk biedt ondersteuning aan specialisten industriële veiligheid (SIV’ers) bij vergunningadvies en bedrijfsbrandweeraanwijstrajecten. Het Scenarioboek wordt in 2023 nog omgewerkt tot een volledig online werkinstrument.

Een belangrijk document is ook de MOC (Management of Change)-handreiking blusschuimtransitie, die bedrijven en veiligheidsregio’s houvast biedt bij het zorgvuldig overstappen van fluorvrij blusschuim naar fluorvrije schuimsoorten. Aan de MOC-handreiking is gedurende het verslagjaar hard gewerkt om het document in februari 2023 te kunnen publiceren. Momenteel wordt de laatste eindredactieslag uitgevoerd.

Ter voorbereiding op de invoering van de Omgevingswet heeft het LEC IV een aantal kennisdocumenten en les- en leerstof ontwikkeld om de SIV’ers in de veiligheidsregio’s goed te prepareren op hun nieuwe advies- en toezichtpraktijk onder de nieuwe wet. Via een tweedaagse cursus werd de kennis van de SIV’ers bijgespijkerd. De cursus is in de periode januari-maart door in totaal 120 deelnemers in zes groepen gevolgd.

In 2022 is een verkenning uitgevoerd naar het toezicht van veiligheidsregio’s op bedrijfsbrandweerorganisaties. Doel was te leren van elkaars praktijk en best practices. Op de agenda stond ook het ontwikkelen en publiceren van een werkwijzer voor toezicht op de bedrijfsbrandweer, maar dat was in het verslagjaar niet haalbaar. De werkwijzer is nu voorzien voor 2023.

Last but not least was het LEC in 2022 zelf in transitie: van LEC BrandweerBRZO naar LEC Industriële Veiligheid. Een koers die al enkele jaren geleden werd ingezet, werd tijdens de netwerkdag op 17 maart vorig jaar afgesloten met de officiële doorstart onder een nieuwe naam en huisstijl. Aanleiding was onder andere de in het netwerk gevoelde behoefte om het toezicht op industriële veiligheid uit te breiden naar risicorelevante bedrijven in brede zin. Ook de komende Omgevingswet speelde mee bij de herpositionering van het LEC als kennis- en expertisecentrum.

Meer dan in voorgaande jaren nam het LEC deel aan netwerk- en kennisbijeenkomsten, zoals symposia en workshops, ook buiten het Netwerk IV. Daarnaast kreeg het LEC (juridische) vragen van uiteenlopende aard van veiligheidsregio’s en andere overheden. Tevens werd enkele keren een ‘second opinion’ gevraagd bij juridische geschillen en adviestrajecten over onder andere bedrijfsbrandweeraanwijzingen, stationaire blusvoorzieningen in het kader van de PGS 29 en opslagtanks met aluminium foamdammen. Uit deze genoemde voorbeelden blijkt dat het LEC IV voor steeds meer partijen in het veiligheidsdomein een gezaghebbende expertplatform is.

Jaarverslag LEC Industriële Veiligheid 2022

Download hier het document.

Logo LEC-IV Landelijk Expertise Centrum Industriële Veiligheid

Lees ook

28-06-2022
Tankputoefening als tafelmodel

René de Bie, adviseur brandveiligheid milieu, en Patrick van Delft, medewerker vakbekwaamheid bij de industriële brandweerpost, bouwden een schaalmodel 1:100 van een industrielocatie met tankput, diverse opslagtanks, tankcontainers, leidingen en een laaddok voor vrachtwagens.

28-06-2022
Ron Bouwman ‘terug op het honk’ bij LEC IV

Sinds 1 mei jl. geeft Ron leiding aan de afdeling Industriële veiligheid van de VRR en is hij opnieuw programmamanager van het LEC IV. “Want de industrie is de mooiste wereld om in te werken en er liggen meer dan genoeg nieuwe uitdagingen.”

28-06-2022
Onderzoek cyberveiligheid industrie Oost-Nederland

Onderzoek cyberveiligheid industrie Oost-Nederland

27-06-2022
Werkbezoek batterijveiligheid Verenigde Staten

Tijdens hun werkbezoek aan de Verenigde Staten namen Nils Rosmuller, lector Energie- en transportveiligheid bij NIPV en Tom Hessels, onderzoeker NIPV, kennis van de ontwikkelingen op het gebied van energieopslagsystemen in Seattle en omgeving.

27-06-2022
LEC IV cursus MBA goed ontvangen

LEC IV cursus MBA goed ontvangen

27-06-2022
Werkbezoek Community of Practice Batterypacks aan ElaadNL

Begin juni bracht de Community of Practice Batterypacks een bezoek aan het nieuwe testlab voor het laden van elektrische voertuigen van ElaadNL.

16-05-2022
Commentaarronde nieuwe PGS 37: veel feedback

Commentaarronde nieuwe PGS 37: veel feedback

16-05-2022
Tankputbrandbestrijding met afstandsbediening

Tankputbrandbestrijding met afstandsbediening