Jaarverslag LEC Industriële Veiligheid 2022: jaar van verbreding

Nieuws van het LEC Industriële Veiligheid, februari 2023

Het afgelopen jaar was voor het LEC Industriële Veiligheid (LEC IV) een jaar vol beweging en verandering. Met een nieuwe naam en nieuwe huisstijl zette de spil van het Netwerk Industriële Veiligheid een aantal grote stappen naar verbreding van zijn aandachtsveld.

In het jaarverslag over het afgelopen jaar komt die verbreding van Brzo-inrichtingen naar andere categorieën risicorelevante bedrijven dan ook ruim aan bod. Ook de voorbereiding op de invoering van de Omgevingswet bepaalde de agenda van het LEC in 2022. De uitgevoerde activiteiten en projecten, de gepubliceerde kennisdocumenten en de vele vragen die veiligheidsregio’s en andere partners aan het LEC stelden, bevestigen eens te meer de spilfunctie die het LEC IV in de loop der jaren in het Nederlandse veiligheidsdomein heeft opgebouwd als vraagbaak en expertiseplatform.

Een van de toonaangevende projecten in het afgelopen jaar was het onderzoek naar afvalbranden in de recyclingbranche, dat het LEC IV samen met het NIPV heeft uitgevoerd. Het eindrapport van het onderzoek, bestaande uit een literatuur- en casusstudie, werd in december gepubliceerd. Het onderzoek, dat handvatten moet bieden voor het opstellen van een beleidskader voor brandveiligheid in de branche, is een mooi praktijkvoorbeeld van de verbreding van het werkveld van het LEC en het Netwerk.

Een greep uit de overige projecten in 2022: in november werd het nieuwe Scenarioboek Industriële Veiligheid gepubliceerd en ter beschikking gesteld aan het netwerk. Het kennisdocument en naslagwerk biedt ondersteuning aan specialisten industriële veiligheid (SIV’ers) bij vergunningadvies en bedrijfsbrandweeraanwijstrajecten. Het Scenarioboek wordt in 2023 nog omgewerkt tot een volledig online werkinstrument.

Een belangrijk document is ook de MOC (Management of Change)-handreiking blusschuimtransitie, die bedrijven en veiligheidsregio’s houvast biedt bij het zorgvuldig overstappen van fluorvrij blusschuim naar fluorvrije schuimsoorten. Aan de MOC-handreiking is gedurende het verslagjaar hard gewerkt om het document in februari 2023 te kunnen publiceren. Momenteel wordt de laatste eindredactieslag uitgevoerd.

Ter voorbereiding op de invoering van de Omgevingswet heeft het LEC IV een aantal kennisdocumenten en les- en leerstof ontwikkeld om de SIV’ers in de veiligheidsregio’s goed te prepareren op hun nieuwe advies- en toezichtpraktijk onder de nieuwe wet. Via een tweedaagse cursus werd de kennis van de SIV’ers bijgespijkerd. De cursus is in de periode januari-maart door in totaal 120 deelnemers in zes groepen gevolgd.

In 2022 is een verkenning uitgevoerd naar het toezicht van veiligheidsregio’s op bedrijfsbrandweerorganisaties. Doel was te leren van elkaars praktijk en best practices. Op de agenda stond ook het ontwikkelen en publiceren van een werkwijzer voor toezicht op de bedrijfsbrandweer, maar dat was in het verslagjaar niet haalbaar. De werkwijzer is nu voorzien voor 2023.

Last but not least was het LEC in 2022 zelf in transitie: van LEC BrandweerBRZO naar LEC Industriële Veiligheid. Een koers die al enkele jaren geleden werd ingezet, werd tijdens de netwerkdag op 17 maart vorig jaar afgesloten met de officiële doorstart onder een nieuwe naam en huisstijl. Aanleiding was onder andere de in het netwerk gevoelde behoefte om het toezicht op industriële veiligheid uit te breiden naar risicorelevante bedrijven in brede zin. Ook de komende Omgevingswet speelde mee bij de herpositionering van het LEC als kennis- en expertisecentrum.

Meer dan in voorgaande jaren nam het LEC deel aan netwerk- en kennisbijeenkomsten, zoals symposia en workshops, ook buiten het Netwerk IV. Daarnaast kreeg het LEC (juridische) vragen van uiteenlopende aard van veiligheidsregio’s en andere overheden. Tevens werd enkele keren een ‘second opinion’ gevraagd bij juridische geschillen en adviestrajecten over onder andere bedrijfsbrandweeraanwijzingen, stationaire blusvoorzieningen in het kader van de PGS 29 en opslagtanks met aluminium foamdammen. Uit deze genoemde voorbeelden blijkt dat het LEC IV voor steeds meer partijen in het veiligheidsdomein een gezaghebbende expertplatform is.

Jaarverslag LEC Industriële Veiligheid 2022

Download hier het document.

Logo LEC-IV Landelijk Expertise Centrum Industriële Veiligheid

Lees ook

09-04-2024
Netwerkdag LEC Industriële Veiligheid 14 maart: leren van de industrie

De netwerkdag van het LEC IV op 14 maart jl. was ‘anders dan anders’. In plaats van de Brauerszaal van het NIPV was het voormalige klooster Mariënhof aan de rand van de historische binnenstad van Amersfoort de plaats van samenkomst voor de halfjaarlijkse bijeenkomst van de specialisten industriële veiligheid.

09-04-2024
Digitale PGS: interactief van risico’s en scenario’s naar doelen en maatregelen

Met de omzetting van de PGS-reeks naar PGS’en ‘Nieuwe Stijl’, die enkele jaren geleden is gestart, is voor deze serie richtlijnen ook het digitale tijdperk begonnen. De nieuwe risico- en scenariogestuurde werkwijze met ‘doorklikfuncties’ werkt immers alleen in een digitale omgeving.

08-04-2024
Eerste aanmeldingen voor Traineeship Omgevingsveiligheid

De eerste kandidaten voor het Traineeship Omgevingsveiligheid hebben zich gemeld. Op 5 maart ging de wervingscampagne online op de website van Brandweer Nederland en al binnen vier uur was de eerste reactie binnen.

08-04-2024
SIV’er in de praktijk: Mario Struik (VRU)

Risicobeheersing en repressie zijn in het brandweerdomein de twee uitersten links en rechts in de veiligheidsketen. Maar verenigd in één persoon vormen ze een sterke combinatie. Mario Struik, specialist risicobeheersing bij Veiligheidsregio Utrecht, is één van de SIV’ers die kennis en kunde van beide taakvelden combineert in zijn brandweerloopbaan.

08-04-2024
“Grote passie voor industriële veiligheid, maar nu in een andere vorm”

Joram Gielbert heeft op 1 februari zijn werkzaamheden voor de Veiligheidsregio Gelderland-Midden (VGGM) en het LEC IV beëindigd. Maar hij laat de industriële veiligheid beslist niet los, want als zelfstandig adviseur blijft hij in grote lijnen hetzelfde werk doen.

11-03-2024
Effectiviteit waterschermen beperkt en afhankelijk van veel factoren

De inzet van waterschermen of waterstralen om bij chemische incidenten gas- of dampwolken te beïnvloeden, heeft vaak maar een beperkt effect.

01-03-2024
Jaarverslag LEC Industriële Veiligheid 2023

Het afgelopen jaar stond voor het LEC IV vooral in het teken van het verstevigen van zijn positie en relaties in het netwerk van veiligheidspartners.

12-02-2024
“Samenwerking industriële veiligheid vraagt chemie”

Directeur Risico- en Crisisbeheersing Edith van der Reijden geeft inzicht in samenwerking en veilige energietransitie.

12-02-2024
Leidraad Natech Risicobeheer: gevolgen van natuurgeweld voor de industrie

Het Joint Research Centre van de Europese Commissie heeft een leidraad gepubliceerd voor het beheersen van risico’s van ‘Natech’ calamiteiten; industriële incidenten veroorzaakt door natuurgeweld, zoals aardbevingen, overstromingen of extreme temperaturen.