Ed Oomes spreker op netwerkdag LEC IV 9 november

Nieuws van het LEC Industriële Veiligheid, september 2023

Noteer de datum alvast in uw agenda: 9 november. Dan vindt op het NIPV weer de halfjaarlijkse Netwerkdag van het LEC IV plaats. Het centrale thema is: ‘risicobeheersing in een veranderende wereld als gevolg van transities en nieuwe wetgeving’.

Nieuwe risico’s en gevaren doemen op door grote maatschappelijke veranderingen, waaronder de energietransitie. Die energietransitie zal de komende jaren ook in het industriële landschap grote effecten hebben, zoals grootschalige opslag van duurzaam opgewekte stroom, de aanleg van waterstofnetwerken en productie, transport en opslag van ammoniak. Uitdagingen volop voor de veiligheidsregio’s. Hoe gaan zij om met onzekerheden en veiligheidsdilemma’s in de snel veranderende samenleving?

Het programma voor de netwerkdag is inmiddels gereed. In de ochtend zal, naast het gebruikelijke ‘rondje langs de regio’s, Ed Oomes een presentatie geven over ‘omdenken’ in een veranderende maatschappij met nieuwe risico’s. Ed is manager Operational Resilience bij Schiphol. Met zijn kennis van rampen en crises en zijn frisse kijk op het omgaan met risico’s, mogen de deelnemers een pakkend verhaal verwachten. In de middag staan vier workshops gepland, over achtereenvolgens: veiligheid op spoorwegemplacementen, een opfriscursus Omgevingswet, certificeren en testen van blusinstallaties en advisering in de energietransitie.

Na de netwerkborrel wordt een opfrismoment LBR-methodiek verzorgd voor Brzo-inspecteurs. Dit wordt gecombineerd met een maaltijd.

De Netwerkdag is bestemd voor toezichthouders, vergunningverleners, juristen en leidinggevenden industriële veiligheid van de veiligheidsregio’s en andere inspectiepartners.

Tot ziens op 9 november! Binnenkort opent de inschrijving voor de netwerkdag.

Logo LEC-IV Landelijk Expertise Centrum Industriële Veiligheid

Lees ook

09-10-2021
Veiligheidsregio’s gezocht voor traineeship Omgevingsveiligheid

Veiligheidsregio’s gezocht voor traineeship Omgevingsveiligheid Nieuws van het LEC Industriële Veiligheid, oktober 2023

15-09-2021
Blog: Elektrificatie in de bouw: veiligheidsgevolgen op de bouwplaats en directe omgeving

“De elektrificatie van materieel vereist meer aandacht voor de veiligheidsaspecten van de energievoorziening op bouwlocaties”, blogt lector Energie- en transportveiligheid Nils Rosmuller.

30-08-2021
Blog: De veiligheid van innovaties: kans- versus gevolgbenadering

Blog: De veiligheid van innovaties: kans- versus gevolgbenadering

28-07-2021
Blog: 31 ton loodaccu’s of toch die ene li-ion accu

“Lithium-ion accu’s vragen een bijzondere aanpak van brandbestrijding. Door de thermal runaway is langdurige koeling of onderdompeling van deze accu’s noodzakelijk”, bloggen lector Nils Rosmuller en onderzoeker Tom Hessels.

08-04-2021
Blog: Veiligheid als RES(t)post

“Hoewel de energietransitie ook in de Regionale Energiestrategieën (RES’en) op stoom komt, is de veiligheid nog niet veel meer dan een nachtkaars, soms een waakvlammetje”, blogt lector Energie- en transportveiligheid Nils Rosmuller.

17-02-2021
Blog: De innovatieagenda voor de brandweer: 5 T’s als stip op de horizon

“De innovatieagenda voor de brandweer moet gebaseerd zijn op 5 T’s: té gevaarlijk, té ingewikkeld, té groot, té heftig en té vies”, blogt lector Brandweerkunde Ricardo Weewer.

12-02-2021
Blog: Eén klein incident, met vier grote lessen

Blog: Eén klein incident, met vier grote lessen