Landelijke Voorzieningen BIO Compliant

14 december 2022

De Landelijke Voorzieningen (LCMS, SIS, GEO4OOV, het Digitale Verkeersplein en de Landelijke BI Voorziening) zijn officieel BIO Compliant. Hiermee voldoen zij aan de basisnorm voor informatieveiligheid binnen de overheid. NIPV zet hiermee een belangrijke stap in de professionalisering op het gebied van Informatieveiligheid. Met de ondertekening van een verklaring door IJle Stelstra, algemeen directeur NIPV, is deze mijlpaal officieel vastgelegd.

Onder de vlag van het Versnellingsplan Informatieveiligheid werken veiligheidsregio’s gezamenlijk aan het verbeteren van de beveiliging van alle gegevens die zij verzamelen. Per 1 januari 2023 moeten alle overheidsorganisaties voldoen aan de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO). NIPV voldoet dus tijdig aan de norm. Martijn van der Werff, Teammanager Informatie- en Dataservices, vertelt meer over het belang en de impact hiervan.

Van der Werff: “Met dit predicaat tonen we aan dat we de maatregelen, zoals beschreven in de BIO en die gelden voor de Landelijke Voorzieningen, navolgen of bezig zijn om deze te implementeren. Dit is een grote stap in de verbetering van de informatiebeveiliging. We verkleinen hiermee de kans op datalekken of het gebrek aan beschikbaarheid van onze systemen. En we vergroten de veiligheid en betrouwbaarheid van onze dienstverlening naar onze partners.”

Informatievoorziening

NIPV ondersteunt de veiligheidsregio’s en partners door mee te bouwen aan een sterke informatiepositie, waardoor het mogelijk wordt slimmer samen te werken, burgers beter te informeren over risico’s én effectieve en efficiënte keuzes te maken voor de meest geschikte vorm van brandweerzorg en crisisbeheersing. Hoe we dat doen leest u op de pagina over informatievoorziening.

Lees ook

01-03-2023
Onderzoek geeft inzicht in redenen om te stoppen als brandweervrijwilliger

Wat zijn redenen voor brandweervrijwilligers om te stoppen? In onderzoek van NIPV zijn oud-vrijwilligers hierover bevraagd.

22-02-2023
Blog: USAR-team Turkije (deel 2)

Ruim een week geleden schetste ik mijn dilemma rondom USAR. Moet je zo’n team wel willen? Zeer velen lazen het stukje en reageerden. Nu inmiddels een aantal dagen later is het goed nog enkele observaties te delen.

21-02-2023
Blog: Batterijveiligheid: laten we de kou uit de lucht halen

Waarnemen is belangrijk, maar snappen wat je wel en niet ziet is nog veel belangrijker, bloggen lector Energie- en transportveiligheid Nils Rosmuller en onderzoeker Henk Brans.

21-02-2023
Wat veroorzaakt schade aan li-ion batterijen?

NIPV geeft met literatuuronderzoek inzicht in factoren die schade laten optreden.

16-02-2023
Onderzoek naar gebruik dompelcontainer geactualiseerd

Het aantal alternatief aangedreven voertuigen groeit en daarmee ook het aantal incidenten. Zijn dompelcontainers nog steeds de meest geschikte blusmethode voor elektrische voertuigen?

09-02-2023
Blog: Dilemma’s rond de USAR-teams

De waarde van het hulpteam ter plaatse is aanmerkelijk groter dan alleen het redden van slachtoffers, blogt lector Crisisbeheersing Menno van Duin.

07-02-2023
Inzet USAR.NL bij zware aardbeving in Turkije

Turkije en Syrië zijn getroffen door zware aardbevingen. USAR.NL is gevraagd om bijstand te leveren in Turkije. NIPV ondersteunt de uitzending, zowel in de voorbereidingsfase als tijdens de inzet.

25-01-2023
Actualisatie handreiking Voorbereiding spoorincidentbestrijding

Handreiking biedt ondersteuning aan de multidisciplinaire operationele voorbereiding op spoorincidenten in de veiligheidsregio’s.

23-01-2023
Protocol Verdachte Objecten herzien

Het herziene Protocol Verdachte Objecten (PVO) versie 2 wordt op 1 april 2023 van kracht en vervangt voorgaande versies.