“Begin van mooie nieuwe uitdaging” 

juli 2024

Sinds 1 januari ben ik werkzaam als decaan brandweeropleidingen operationeel binnen het Centrum voor Opleiding en Vorming Brandweer (COVB) van het NIPV. Nu na 5 maanden ben ik geland in de functie en inhoudelijk aangesloten op het pallet aan activiteiten. 

Marc Ploegman, decaan brandweeropleidingen operationeel
Marc Ploegman, decaan brandweeropleidingen operationeel bij het NIPV.

Goede integrale samenhang tussen activiteiten 

Een uitdaging die groter is dan ik had kunnen inschatten bij mijn sollicitatie. Het NIPV is een complexe omgeving waar heel veel activiteiten gelijktijdig plaatsvinden. Bij die activiteiten grijpen onderzoek, onderwijsontwikkeling en ontwikkelingen in ons werkveld voortdurend op elkaar in. Samen met de veiligheidsregio’s, de ROI’s en de diverse gremia van Brandweer Nederland streven we als COVB naar een goede integrale samenhang tussen deze activiteiten.  

Duurzame visie op brandweeronderwijs 

Binnen het NIPV werk ik voor het team Brandweeropleidingen operationeel. Dit team is verantwoordelijk voor alle landelijke onderwijs- en examenproducten die het COVB voor operationele brandweerfuncties ontwikkelt, inclusief de officiersopleidingen. Ik vind het een uitdaging om samen met mijn team aan een duurzame visie op brandweeronderwijs te werken. Met onze taken op het gebied van onderwijsontwikkeling kunnen we die visie bovendien uitwerken in tastbare onderwijsproducten. In onze visie- en onderwijsontwikkeling komen vakinhoudelijke en onderwijskundige lijnen samen. Een voorbeeld hierin is het Landelijke Programma Onderwijs Onderweg. We staan aan de vooravond van een herziening van het brandweeronderwijs en dat heeft natuurlijk de nodige impact op onze afdeling en op mijn team. Ondertussen proberen we ons eigen huis op orde te houden door te investeren in het docentenbeleid en de doorgaande professionalisering van onze onderwijsmedewerkers. Ook allemaal met als doel om het brandweeronderwijs te verduurzamen, flexibiliseren en kwalitatief op peil te houden.  

Ontwikkelprojecten 

Daarbij hebben we met dank aan het Ontwikkelfonds Brandweer een groot portfolio aan ontwikkelprojecten: bijscholingen en vernieuwingen daarvan zoals de basisprincipes van brandbestrijding, energietransitie, de ontwikkeling van landelijke onderwijscontent over natuurbrandbestrijding. We nemen ook regionale kerninstructeurs met behulp van thematische bijscholingen in deze ontwikkelingen mee. Daarnaast vragen ook de jeugdbrandweer, bedrijfsbrandweer en vliegtuigbrandbestrijding onze aandacht. En tussendoor vinden er nog diverse kennisdagen plaats die ons verbinden met het werkveld en die door het veld ook worden gewaardeerd.  

Expertise en dynamiek 

Ik ben onder de indruk van de expertise binnen het NIPV van vele kundige collega’s en de dynamiek van onze organisatie. Er gebeurt hier ontzettend veel! De oprechte interesse van collega’s in elkaar en de wil om samen te werken is voelbaar, evenals de waardering voor die houding van onze relaties in het veld. Daarbij valt mij op dat er veel aandacht is vanuit het management voor de mens en ons welzijn. Een warme deken die een inspirerende werkomgeving creëert, ik waardeer dat enorm. 

Ik sta nog maar aan het begin van mijn mooie nieuwe uitdaging. Ik ben er trots op dat ik mijn steentje kan en mag bijdragen aan het brandweeronderwijs. Daarmee hoop ik het NIPV als kennisinstituut en het COVB als landelijke spil in het brandweeronderwijs in de positie te brengen en te houden die de brandweer verdient.  

Marc Ploegman