Diploma-uitreiking leergang Operationeel manager 

April 2024

Zes deelnemers van de leergang Operationeel manager hebben op 20 maart 2024 tijdens een feestelijke ceremonie hun diploma in ontvangst mogen nemen. De deelnemers zijn door Janneke Titzing (onderwijskundige) en Sandy Pilage (onderwijscoördinator) namens het NIPV en Hogeschool Saxion met een korte toespraak in het zonnetje gezet.

Groepsfoto leergang operationeel manager

Na de start van deze herziene leergang in september 2022 hebben de deelnemers ruim een jaar hard gewerkt aan de verschillende proeveonderdelen en zich verder ontwikkeld op het gebied van organisatiemanagement en leidinggeven. Daarnaast hebben zij kennisgemaakt met persoonlijke uitdagingen, krachten en dilemma’s. Dit alles heeft uiteindelijk tot dit mooie resultaat geleid. Janneke Titzing: “We zijn trots op het bereikte resultaat en wensen de geslaagden een mooie voortzetting van hun loopbaan binnen de veiligheidsregio’s!” 

Enkele deelnemers delen hun ervaringen met de leergang Operationeel manager.

Hoe hebben jullie de leergang ervaren?

“Ik heb de opleiding als positief en leerzaam ervaren”, vertelt een van de deelnemers. “Met name het leiderschapstraject is erg interessant. De contactmomenten van ongeveer 2 keer in de maand op het NIPV zijn goed te doen. Naast de contactmomenten is het van belang dat je naast je huidige werk voldoende tijd inplant voor de beroepsproducten. De samenwerking met de andere deelnemers is heel waardevol. Vanuit de praktijk vlieg je casussen aan en je leert hierbij erg veel van andermans ervaringen.” 

“De leergang heb ik als zeer leerzaam en waardevol ervaren. Het heeft me inzicht gegeven in de verschillende dilemma’s van leidinggeven en een boost op persoonlijk leiderschap. De docenten waren deskundig en er werden veel praktijkcases behandeld om te theorie te verduidelijken. De studiebelasting is hoger dan aangegeven in de toetswijzer, hoewel dit per individu verschilt”, aldus een andere deelnemer.

Wat nemen jullie mee uit de leergang naar de praktijk?

“Wat ik met name meeneem vanuit de opleiding is het communiceren en het creëren van draagvlak”, aldus een van de deelnemers. “Hoe zorg ik als (project)leider voor draagvlak en hoe zorgen we dat het gezamenlijke doel wordt behaald? Welke stijlen moet ik gebruiken bij een bepaald type mens? Tot slot neem ik het waardevolle netwerk mee terug dat ik heb opgedaan tijdens de opleiding. Regelmatig hebben we onderling nog contact.”

“Aandacht voor persoonlijk leiderschap en gesprekstechnieken vond ik het meest waardevolle uit de opleiding”, vertelt een andere deelnemer. Deze skills kan ik direct toepassen in mijn huidige rol. Verder heb ik veel geleerd over projectmatig werken. Hoewel ik persoonlijk weinig projectmatig werk, weet ik nu hoe een project aan te vliegen.”

Wat zou je als oud-deelnemer mee willen geven aan een toekomstige deelnemer?

“Wil je graag meer leren over leiderschap in combinatie met het gestructureerd aanpakken van een vraagstuk? Ga dan de opleiding Operationeel manager doen. Deze sluit hier erg goed op aan.” Tot slot geven de deelnemers nog de volgende tips mee: 

  • Blijf gemotiveerd. Het kan soms moeilijk zijn (zeker als dit niet je dagelijks werk is). Maar zet door, houd je doelen in gedachten. Het kwartje gaat opeens vallen.
  • Pas toe wat je leert. Ga dingen die je leert uitproberen, gesprektechnieken met collega’s, kneepjes toepassen in je project.
  • Werk samen. Met andere deelnemers en gebruik elkaars netwerk. Samenwerken biedt verlichting op de studielast en leidt tot waardevolle inzichten.
  • Geniet er vooral van!

Interesse in de leergang Operationeel manager? In september 2024 start er weer een nieuwe groep. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar, aanmelden kan tot 1 juni. Voor meer informatie en aanmelden bekijk de leergang Operationeel manager.

Bekijk ook