Testen met drones en AI voor detectie natuurbranden
22 april 2024
Het NIPV voert een experiment met vliegtuigdrones uit dat een waardevolle bijdrage levert aan innovatieve ontwikkelingen in het veiligheidsdomein. Het NIPV zorgt voor financiering, evaluatie en regie op de uitvoering. Het landelijk specialisme Team Digitale Verkenning (TDV) voert verschillende testvluchten uit. De testvluchten zijn een vervolg op onderzoek voor Stichting het Veluws Bosbrandweer Comité (VBC) en eerdere tests door verschillende partners.
Snellere beeldvorming van natuurbranden door drones en AI
Tijdens het natuurbrandseizoen is het belangrijk om beginnende branden vroeg op te sporen. Op dit moment gebruiken veiligheidsregio’s daarvoor verkenningsvliegtuigen die luchtsurveillance uitvoeren. Dit werkt goed, maar de techniek ontwikkelt door. Drones en AI (kunstmatige intelligentie) kunnen bijdragen aan snellere detectie en beeldvorming in de meldkamer en in het veld. Tussen eind maart en oktober vliegen er daarom speciale vliegtuigdrones om natuurbranden in een vroegtijdig stadium op te sporen. De bestaande verkenningsvliegtuigen blijven ondertussen gewoon hun werk doen.
Drone detecteert natuurbrand, AI verifieert
Tijdens een missie vliegt een zelfvliegende drone vanaf brandweerkazerne Otterlo over een vastgestelde route. De drone detecteert een mogelijke natuurbrand, waarna AI dit verifieert. Vervolgens streamt de drone live-beelden direct naar de meldkamer. De AI is getraind door eerder gemaakt beeldmateriaal voor hoge kwaliteit en betrouwbaarheid.
Dronespecialisten van het landelijk specialisme TDV voeren de testvluchten uit. Robbert Heinecke is vanuit het NIPV landelijk coördinator TDV: “Luchtvaartwetgeving zegt dat er, ook bij zelfvliegende drones, altijd een pilot in command moet zijn om de drone te begeleiden. Die kan ingrijpen en bijsturen als dat nodig is. Ook kan de piloot bij detectie van een brand de camera besturen die live-beelden naar de meldkamer zendt. Onze dronepiloten zijn speciaal opgeleid om deze drones te begeleiden en hebben daarvoor ook een aantekening op hun brevet. We vinden het heel mooi dat wij zo kunnen bijdragen aan de doorontwikkeling van het bestrijden van natuurbranden.”
NIPV aangesloten na onderzoek in opdracht van VBC
Het experiment met zelfvliegende dronevluchten is een vervolg op een onderzoek en een haalbaarheidsstudie in opdracht van Stichting het Veluws Bosbrandweer Comité (VBC). Samenwerkingspartners zijn Veiligheidsregio Noord- Oost Gelderland, Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden, softwareontwikkelaar LIVEOP, dronebouwer Avy en Meldkamer Oost-Nederland brandweer (MKON). Het NIPV is nu aangesloten om het experiment te financieren, te evalueren en de uitvoering op zich te nemen.
Zelfvliegende dronevliegtuigen
De drones in dit project, zijn ontwikkeld door de Nederlandse vliegtuigbouwer Avy. De drones zijn uitgerust met zowel propellers als vleugels, waardoor ze tien keer verder en langer vliegen dan gewone drones. De drones werken autonoom en zijn dus zelfvliegend. Daarmee zijn er in de basis geen piloten met joysticks meer nodig. Dat zorgt ervoor dat de systemen sneller ter plaatse kunnen zijn, veiliger zijn en dat de operationele kosten beperkt kunnen blijven.
Innovatieve ontwikkelingen zijn kans voor de toekomst
Natuurbranden hebben ontzettend veel impact, zeker in een dichtbevolkt land als Nederland. Het NIPV verzamelt en bundelt kennis op dit vlak, we doen onderzoek en verbinden veiligheidsregio’s en andere partners. Verder willen we als NIPV een waardevolle bijdrage leveren aan innovatieve ontwikkelingen in het veiligheidsdomein. Daarom zoeken we voortdurend naar nieuwe manieren van werken en oplossingen voor de voorziene uitdagingen in crisisbeheersing en brandweerzorg. Dit experiment met zelfvliegende drones is een voorbeeld van een concrete, innovatieve oplossing voor zo’n voorziene uitdaging.
Evaluatie en doorontwikkeling
Na de huidige testperiode komt er een gedegen evaluatie als doorontwikkeling op de eerdere onderzoeken voor het VBC. De evaluatie moet handvatten aanreiken voor de toekomst. Heinecke: “Ik hoop vooral dat het zelf vliegen de meerwaarde brengt die we verwachten. Als ze uiteindelijk echt ingezet worden, maken ze het brandweerwerk effectiever, efficiënter en veiliger.”