“Deze minor is extra interessant, omdat we uit het hele land komen en verschillende achtergronden hebben”
22 april 2024
Tim van Werkhoven maakt deel uit van de eerste lichting die de nieuwe minor Publieke Veiligheid: Brandweerzorg en Crisisbeheersing volgt.
Tim van Werkhoven is nog bezig met zijn hbo-studie Integrale Veiligheidskunde, maar werkt al bij de brandweer van Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Hij maakt deel uit van de eerste lichting die de nieuwe minor Publieke Veiligheid: Brandweerzorg en Crisisbeheersing volgt. Deze minor is speciaal ontwikkeld door het NIPV, in samenwerking met Saxion Hogeschool.
Het is mijn doel is om binnen de veiligheidsregio en dan specifiek binnen de brandweer te gaan werken. Vooral de balans tussen enerzijds het planmatige en beleidsmatige aspect en anderzijds het actieve werk op straat trekt mij, maar ook de teamdynamiek en de diversiteit van de meldingen. Ik woon en werk in Rotterdam. Nou, er gebeurt hier van alles! Dat maakt mij erg betrokken bij dit vak. Voor mij is het belangrijkste dat ik mijn werk met plezier doe en er voldoening uit haal. Voor mezelf of als we met een team een resultaat hebben behaald. Maar ook als je mensen na afloop opgelucht ziet staan en je hebt een verschil kunnen maken. Of als je terugkomt op de kazerne en het nieuws in de krant ziet staan.
Mooie verdieping op mijn opleiding
Deze minor leek me een mooie verdieping op mijn opleiding. Het brandweervak triggert mij het meest, want dat is het meest tastbaar. Maar crisisbeheersing is een interessant aspect van het vak, waarvan ik eigenlijk nog vrij weinig weet. Ik hoop er in deze opleiding veel over te leren.
In de vorige periode van de minor zijn de diverse lectoraten van het NIPV aan bod gekomen. Welke onderzoeken en experimenten vinden er nu plaats op het gebied van brandweerzorg, crisisbeheersing en de energietransitie? Met welke modellen kunnen we werken? Maar ook: hoe zitten mensen in elkaar? We noemen dat heel mooi human factors: wat doet stress met je en hoe verloopt besluitvorming onder druk? We gingen daarbij niet alleen in op de huidige problematiek, maar keken ook naar toekomstige ontwikkelingen. Waar komen wij als veiligheidsprofessionals straks voor te staan? Denk ook aan de klimaatverandering die natuurbranden en overstromingen kan veroorzaken.
Gevaarlijke stoffen en industriefuncties
In de huidige periode van de minor richten we ons vooral op omgevingsveiligheid en dan specifiek gevaarlijke stoffen en de industriefuncties. Overkoepelend boven deze twee periodes krijgen we bovendien een onderzoeksopdracht. Daarbij doen we bij een veiligheidsregio onderzoek. In de eerste periode hebben we daarvoor een plan van aanpak geschreven, in deze periode gaan we daadwerkelijk aan de slag. Voor mijn groep doen we dit bij de veiligheidsregio Haaglanden. Niet mijn eigen regio, maar het lijkt me juist leuk om bij een andere regio te kijken hoe het daar werkt.
Leren van jongeren over innovatie, technologie en social media
Ons onderzoeksonderwerp is lithium-ion batterijen – de batterijen in elektrische auto’s, maar ook in veel apparaten, die moeilijk zijn te blussen bij brand. Een heel actueel thema. Dat doen we in een groepje van vier man. Dat maakt het heel interessant, want we komen uit het hele land, van verschillende scholen en met verschillende achtergronden. Ik ben een brandweerman uit Rotterdam, maar er komt ook iemand uit Groningen met een achtergrond in forensisch onderzoek. Een groot aantal studeert weliswaar Integrale Veiligheidskunde, maar een deel van de klas gaat straks door naar de politie. Die zitten juist voor het onderdeel crisisbeheersing in deze minor. Die komen daardoor soms met andere inzichten, vanuit een ander perspectief. Dan laten ze zien welke andere belangen er dan soms spelen. Enorm leerzaam!”
Ik zie bij mijn oudere collega’s veel kennis en ervaring. Daar kunnen wij als jongeren een boel van leren. Tegelijk kan de zittende generatie leren van jongeren, bijvoorbeeld als het gaat om innovatie, technologie en social media. En misschien ook wel met het opvullen van de generatiekloof. We zijn toch anders opgevoed. Als je daar één geheel van kunt maken, kan dat een mooie combinatie worden.”
Meer informatie
Bekijk de minor Publieke veiligheid: brandweerzorg en crisisbeheersing.