NIPV onderschrijft Nederlandse gedragscode wetenschappelijke integriteit

19 april 2024

Vandaag tekende directeur Onderwijs en Onderzoek Coby Flier namens het NIPV de Nederlandse gedragscode wetenschappelijke integriteit. Deze gedragscode betekent dat het NIPV zich houdt aan een aantal voorwaarden voor het doen van wetenschappelijk onderzoek. De symbolische ondertekening gebeurde in het bijzijn van een grote groep collega’s.

Integriteitsprincipes zijn leidend in de gedragscode

Onderdeel van de gedragscode zijn de integriteitsprincipes eerlijkheid, zorgvuldigheid, transparantie, onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid.

Coby Flier: “De ondertekening van de gedragscode draagt bij aan het borgen van de kwaliteit van het NIPV als onafhankelijk kennis- en onderzoeksinstituut. En past in het rijtje van maatregelen die het NIPV eerder al nam op dit vlak: het instellen van een Adviesraad Onderzoek en het publiceren van een strategische onderzoeksagenda.”

Omgaan met klachten

Onderdeel van de gedragscode is dat er een regeling komt voor klachten over schending van de wetenschappelijke integriteit in onderzoek. Maar ook een commissie die eventuele klachten behandelt. En er komt een vertrouwenspersoon als eerste aanspreekpunt bij eventuele vermoedens over schendingen of klachten.

Het NIPV heeft het voornemen om aan te sluiten bij een bestaande commissie voor de afhandeling van eventuele klachten. Hiervoor is een verzoek ingediend bij de gezamenlijke commissie wetenschappelijke integriteit van HAN University of Applied Sciences en andere hogescholen. De gesprekken hierover zijn op dit moment gaande. Aansluitend zal het managementteam maar ook het dagelijks bestuur van het NIPV formeel de klachtenregeling wetenschappelijke integriteit vastleggen. 

Bekijk ook