Onderzoek

NIPV voert toegepast wetenschappelijk onderzoek uit naar diverse onderwerpen op het gebied van crisisbeheersing en brandweerzorg.

Onderzoeken

Duurzaam bouwen en brandveiligheid
OnderzoekBrandveiligheid03-10-2022
Hoogbouw
OnderzoekBrandveiligheid18-07-2022
Tunnelveiligheid
OnderzoekBrandveiligheid,Crisismanagement,Beleid & bestuur,Crisisbeheersing22-06-2022
Basis voor brandveiligheid
OnderzoekBrandveiligheid,NACB28-04-2022
De veiligheidsregio als verbinder in de coronacrisis
OnderzoekCrisismanagement12-04-2022
Grensoverschrijdende samenwerking
Onderzoek06-04-2022
Toekomstverkenning Crisisbeheersing
OnderzoekCrisisbeheersing31-03-2022

LectoratenOnafhankelijk onderzoek

De leiding en eindverantwoordelijkheid van onderzoeken liggen bij de lectoraten Brandveiligheidskunde, Brandweerkunde, Crisisbeheersing en Energie- en transportveiligheid van NIPV. De lectoraten zijn de schakels tussen ons onderzoek, onderwijs en de praktijk. Zij ontwikkelen en verspreiden op objectieve wijze kennis en doen, zelfstandig of in opdracht van derden, onderzoek.

De lectoraten kenmerken zich door een objectieve manier van werken die is vastgelegd in een handboek onderzoek en ethische richtlijnen voor lectoren en onderzoekers. Lectoren en onderzoekers zijn onafhankelijk in de wijze waarop zij hun onderzoek inrichten en uitvoeren. Zij verantwoorden op transparante wijze hun keuzes en conclusies, de in het onderzoek gehanteerde methoden en bronnen, de zorgvuldigheid van de uitvoering alsmede eventuele doorwerking van onderzoeksresultaten in het onderwijs. In 2019 is een systeem van externe visitatie ingericht met als doel de kwaliteit van het onderzoek te evalueren en versterken.

Directie waarborgt onafhankelijkheid

De dagelijkse leiding van NIPV is in handen van de directie. De directie zorgt ervoor dat de lectoraten onafhankelijk en objectief hun onderzoek kunnen inrichten en uitvoeren. Het algemeen bestuur van NIPV (bestaande uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s) is hier niet bij betrokken.

Openbaar

NIPV heeft als uitgangspunt dat alle onderzoeksrapporten openbaar zijn en gepubliceerd worden op deze website. 


Heeft u vragen, opmerkingen of feedback?

Neem dan contact op met de webredactie middels onderstaand formulier. Uw gegevens worden uitsluitend gebruikt voor correspondentiedoeleinden.

Velden gemarkeerd met * zijn verplicht

Toestemming
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.