Incidentonderzoeksdag 2023: is het goed gedaan of is het goed gegaan?

6 april 2023

De natuurbrand in Ouddorp, batterijbranden in besloten ruimten, de grote stroomstoring in Flevoland en de gasexplosie in Bilthoven. Deze en andere casussen werden belicht tijdens de Incidentonderzoeksdag op 23 maart. Een dag speciaal voor medewerkers van brandweer en veiligheidsregio’s, om samen te leren van incidenten en onderzoeken.

Aftrap van de Incidentonderzoeksdag 2023 bij NIPV in Arnhem
Tanja Guyken en Ricardo Weewer trappen de Incidentonderzoeksdag 2023 af.

Brandweer Nederland en NIPV organiseerden de Incidentonderzoeksdag dit jaar voor de achtste keer. Het thema was dit keer: is het goed gedaan of is het goed gegaan? De conclusie na deze editie: de ene keer is het goed gedaan en de andere keer niet, vaak is het goed gegaan en soms helaas niet. De boodschap is: blijf altijd alert, voor je eigen veiligheid en die van je collega’s. En ga in gesprek in plaats van te (ver)oordelen als je de feiten en context niet kent.

Leerfilmpjes

Van de leerpunten van een aantal casussen zijn filmpjes gemaakt. Voor degenen die er niet bij waren: de filmpjes zijn te bekijken via deze afspeellijst op ons YouTube-kanaal.

Noteer in je agenda

De volgende Incidentonderzoeksdag wordt gehouden op donderdag 14 maart 2024.

Lees ook

02-05-2024
Toolbox Waterstof biedt handvatten voor incidentbestrijders en instructeurs van de brandweer

De toolbox kan worden gebruikt door incidentbestrijders en instructeurs van de brandweer.

01-05-2024
Ploegchefs (postcommandanten) gezocht!

Werk jij als ploegchef of postcommandant bij de brandweer? Het NIPV is een onderzoek gestart naar beheersmatig ‘koud’ leiderschap binnen de Nederlandse brandweer. Daarvoor hebben wij jou nodig!

30-04-2024
Helpen optische en geluidssignalen om sneller ter plaatse te komen?

Hulpdiensten zijn bij gebruik van OGS sneller ter plaatse dan gewone weggebruikers. Het risico op een ongeval met een hulpverleningsvoertuig is echter groter dan het risico op een ongeval met een regulier voertuig.

28-04-2024
Leren van branden in de gebouwschil van woningen

Bij verduurzaamde en snel gerealiseerde woningen blijkt er een risico te zijn op een snelle en onvoorspelbare branduitbreiding via de brandbare en niet-gecompartimenteerde gebouwschil.

26-04-2024
Hoe ervaar jij je vak als HOvD, OvD of AGS? 

Werk jij als (hoofd)officier van dienst (HOvD/OvD) of adviseur gevaarlijke stoffen (AGS) bij de brandweer? Hoe ervaar jij je vak? Het NIPV doet de komende tijd onderzoek naar de werkbeleving van brandweerofficieren! Wij zijn benieuwd naar jouw beleving! 

25-04-2024
Onderzoek naar brandeffecten lithiumionbatterijen

Het NIPV heeft onderzocht wat de fysische effecten van een lithiumionbatterijbrand zijn, en wat de brandkenmerken en de gevolgen daarvan zijn.

22-04-2024
Trainingen Netcentrisch werken en LCMS voor de BES-eilanden Saba en Sint-Eustatius

De BES-eilanden gaan aansluiten op onze Landelijke Voorziening Crisisbeheersing (LVCb).

22-04-2024
Testen met drones en AI voor detectie natuurbranden

Het NIPV voert een experiment met vliegtuigdrones uit dat een waardevolle bijdrage levert aan innovatieve ontwikkelingen in het veiligheidsdomein.

19-04-2024
NIPV onderschrijft Nederlandse gedragscode wetenschappelijke integriteit

Vandaag tekende directeur Onderwijs en Onderzoek Coby Flier namens het NIPV de Nederlandse gedragscode wetenschappelijke integriteit. Deze gedragscode betekent dat het NIPV zich houdt aan een aantal voorwaarden voor het doen van wetenschappelijk onderzoek.