Leeronderzoek Rotterdam: bevolkingszorg en psychosociale hulpverlening na schietincidenten
26 juni 2024
Op verzoek van de gemeente Rotterdam en GGD-GHOR Rotterdam-Rijnmond heeft het NIPV een leeronderzoek uitgevoerd naar twee schietincidenten in de stad op 28 september 2023. Bij deze schietincidenten vielen drie dodelijke slachtoffers. De focus in het onderzoek lag op de bevolkingszorgtaken van de gemeente en de psychosociale hulpverlening (PSH) vanuit de GHOR en GGD. Het doel van dit onderzoek was om de incidenten nader te beschouwen en lering te trekken uit de gebeurtenissen.
Drie centrale onderzoeksvragen
De drie centrale vragen in dit leeronderzoek waren:
- Hoe reflecteren functionarissen van bevolkingszorg en psychosociale hulpverlening (PSH) op hun rol en taak tijdens en in de nasleep van het incident?
- Wat is goed gegaan en wat zijn belangrijke leer- en verbeterpunten?
- Welke aanbevelingen kunnen gedaan worden?
Beeld van een geroutineerde crisisorganisatie
De verzamelde informatie roept het beeld op van een geroutineerde crisisorganisatie waarin medewerkers van de gemeente, GHOR, GGD en partners steeds ad hoc en proactief hebben ingespeeld op problemen die zich voordeden. Daarbij is steeds gericht gekeken wat nodig was, zijn taken opgepakt en soms overgenomen door anderen. Medewerkers hebben doelbewust inspanning geleverd vanuit de bevolkingszorg- en PSH-opdracht, rekening houdend met de grote impact van de gebeurtenissen op de stad Rotterdam. De gemeente wilde in de zorg en ondersteuning een ruimhartige en zorgzame overheid zijn. Wel blijft het lastig om te bepalen waartoe de inzet heeft geleid. Dit komt onder meer doordat informatie door veel verschillende betrokken partners werd verzameld en niet onderling werd gedeeld, mede door – zo werd aangegeven – de AVG.
Aanbeveling: projectleider voor nafase
Ondanks de daadkrachtige en zorggerichte crisisinzet, kunnen verschillende leer- en verbeterpunten worden aangeduid. Het gaat daarbij onder andere om het ontwikkelen van een methodiek om (bestuurlijke) uitgangspunten te bepalen voor de ondersteuning en zorg die de gemeente aan getroffenen wil en kan bieden in de eerste dagen, weken en eventueel zelfs maanden na dit soort ingrijpende incidenten. Daarbij wordt aanbevolen in de toekomst een projectleider aan te stellen die verantwoordelijk is voor de regie en coördinatie van de nafase inclusief de verslaglegging. Zo kan de acute crisisaanpak op een natuurlijke wijze overlopen in de reguliere dienstverlening vanuit de gemeente, in samenwerking met de GGD en andere ondersteunings- en uitvoeringspartners.
Lees het rapport
NIPV-rapporten over schietincidenten Rotterdam
Op woensdag 26 juni zijn twee NIPV-rapporten gepubliceerd die de schietincidenten in Rotterdam vanuit een andere onderzoeksvraag hebben onderzocht. Er is ook een leeronderzoek opgesteld naar het brandweeroptreden en multidisciplinaire samenwerking bij extreem geweld. Dit onderzoek is gedaan in opdracht van Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond.