Marco Out gekozen tot lid dagelijks bestuur NIPV 

28 juni 2024

Op vrijdag 28 juni heeft het algemeen bestuur, gevormd door de 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s, ingestemd met het voornemen om Marco Out te benoemen tot lid van het dagelijks bestuur van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV). Out is burgemeester van Assen en voorzitter van Veiligheidsregio Drenthe.

Marco Out (links) en Ton Heerts (rechts). Out werd vandaag benoemd als lid van het Dagelijks bestuur van het NIPV.
Marco Out (links) en Ton Heerts (rechts). Out werd vandaag benoemd als lid van het Dagelijks bestuur van het NIPV.

Out neemt de plek in van Ahmed Marcouch, burgemeester van Arnhem en voorzitter van Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden. De maximale zittingstermijn van Marcouch is de aanleiding voor deze wijziging. 

Bijdragen aan een veilig en veerkrachtig Nederland 

Out: “Voor de veiligheidsregio’s speelt het NIPV een centrale rol op het gebied van brandweerzorg en crisisbeheersing. Het NIPV zorgt ervoor dat zij goed op hun taken zijn toegerust. Vanuit de diverse portefeuilles die ik namens het Veiligheidsberaad heb mogen behartigen, heb ik veel met medewerkers en onderzoekers van het NIPV mogen samenwerken. Het zijn allemaal gedreven en deskundige mensen die met hun werk de hulpverleners in staat stellen te doen waar ze goed in zijn: hulp bieden aan hen die het nodig hebben. Ik ben vereerd dat ik mij de komende jaren als lid van het dagelijks bestuur mag inzetten voor het NIPV en zo mee kan werken aan een veilig en veerkrachtig Nederland.” 

Ton Heerts, voorzitter van het dagelijks bestuur, staat graag even stil bij het vertrekkende bestuurslid: “Ik heb met heel veel plezier samengewerkt met Ahmed Marcouch. Altijd de blik vooruit en consistent in zijn opvattingen en aandachtspunten. Daarnaast is zijn grote kracht dat hij door zijn veelzijdige ervaring in staat is om dingen van een andere kant te bekijken. Dat leverde vaak verrassende en verrijkende inzichten op. Ik ben ervan overtuigd dat Marco Out zijn eigen specifieke ervaringen, kennis en invalshoeken meebrengt en dat ook de samenwerking met hem goed zal zijn. Ik kijk ernaar uit!” 

Taken algemeen en dagelijks bestuur

Het algemeen bestuur van het NIPV is verantwoordelijk voor alle taken en werkzaamheden die het instituut uitvoert in het kader van de Wet veiligheidsregio’s. Het bestuur stelt jaarlijks de begroting vast met bijbehorend jaarplan, de jaarrekening en het jaarverslag. Ook is het bestuur verantwoordelijk voor het certificeren van aanbieders van brandweeropleidingen. Het dagelijks bestuur van het NIPV is benoemd door het algemeen bestuur en ziet met name toe op de bestuurs- en beheerstaken.