Wat houdt dit onderzoek in?
Steeds meer bestaande en nieuwe distributiecentra/-hallen worden gebruikt voor de opslag van lithium-ion batterijen. Met deze opslag gaan (brandveiligheids)risico’s gepaard. De PGS 37-2 (in wording) koerst op een maximale compartimentsgrootte van 2500 m² om branduitbreiding te beperken. De circulaire Risicobeheersing lithium-ion energiedragers gaat nu nog uit van 300 m² als maximale omvang van het compartiment.
Deze maximale omvang voor een compartiment is nogal eens te klein voor de logistieke sector, zo blijkt uit de signalen die NIPV van veiligheidsregio’s en omgevingsdiensten krijgt. Steeds vaker krijgen veiligheidsregio’s en omgevingsdiensten daarom het verzoek uit de logistieke en distributiesector om door middel van gelijkwaardigheid op basis van artikel 1.3 van het Bouwbesluit 1.2 af te wijken van deze compartimentgrootte, en in te stemmen met grotere brandcompartimenten.
Handvatten voor de beoordeling van deze gevraagde gelijkwaardigheid ontbreken echter. Wel wordt er in PGS-verband gewerkt aan een generiek processchema om, ongeacht welke PGS-publicatie het betreft, met die gelijkwaardigheid om te gaan. De door ons in dit project te ontwikkelen inhoudelijke handvatten voor grote batterijopslagen kunnen toegepast worden in dit generieke processchema.
NIPV gaat in dit project op basis van casestudies, een analyse en expertsessies handvatten ontwikkelen voor het omgaan met deze gelijkwaardigheid bij grootschalige batterijopslag (> 2500 m2).