Paragon

Nieuwsbrief Netcentrisch werken, december 2022

Het Belgisch Nationaal Crisiscentrum (NCCN) is bezig met het ontwikkelingen van een programma dat zal dienen als ondersteunend platform om de noodplanning en crisisbeheer te organiseren: Paragon. Het programma dient als vervanging voor het huidige ICMS. Paragon is 100% intellectueel eigendom is van het NCCN, wordt meertalig ontwikkelt en kan daardoor op grote schaal, zowel nationaal als internationaal, ter beschikking gesteld worden.

Wat kan Paragon?

Paragon is volgens het ontwikkelteam zowel qua technologie als concept een grote stap vooruit. De belangrijkste concepten die in het programma worden verwerkt zijn:

  • De mogelijkheid om kaartlagen en databronnen te combineren tot een Digital Twin visualisatie;
  • Case-based met interactie tussen impactgebied en objecten;
  • Microsoft365-technologie integreren met GIS-technologie
  • Multi-user, meertalig, veilig, schaalbaar, open standaarden.

Bovenstaande workflow laat zien hoe het programma gaat werken. Wanneer je in het programma op de kaart een gebied selecteert haalt het binnen vijf seconden een grote hoeveel aan data op. Denk hierbij aan de objecten die zich in het gebied bevinden, welke contactgegevens daaraan gekoppeld zijn en kunnen de desbetreffende personen gealarmeerd worden. Paragon is in België bedoelt voor iedereen die in meer of mindere mate betrokken is de crisisbeheersing.

Hoe nu verder?

Naar verwachting is Paragon eind 2023 gereed om ICMS te vervangen, maar ook voor daarna staan er doorontwikkelingen gepland rondom bijvoorbeeld het gebruik van 5G, augmented reality en 3D-modellering met drones. NIPV onderzoekt momenteel samen met diverse grensregio’s en met de ontwikkelaars van Paragon wat Paragon kan betekenen in bijvoorbeeld grensoverschrijdende samenwerking.

Voor meer informatie over Paragon kunt u contact opnemen met Willem Treurniet of Bregje Veldman:

Lees ook

16-05-2022
Leidraad ‘Management of Change’ transitie blusschuim

Onder auspiciën van het LEC Industriële Veiligheid (LEC IV) wordt momenteel een handreiking ‘Management of Change’ voor de schuimtransitie ontwikkeld.

31-03-2022
Het nieuwe logo: de kracht van eenvoud

What’s in a name? En hoe straal je met een merklogo uit wie je bent en wat je doet? Die vraag bracht het LEC Industriële Veiligheid in wording in contact met de ontwerpers van WebNL Creative Studio’s.

31-03-2022
Vijftien jaar LEC in een notendop

Van kwaliteitsimpuls tot gezaghebbend centraal kennisloket. Zo kan in een notendop de geschiedenis van het LEC IV worden samengevat.

31-03-2022
LEC IV: de eerste stappen op een nieuwe weg

Het LEC IV is een feit en richt zijn focus nu op het inhoud geven van zijn nieuwe koers in het domein industriële veiligheid.

09-12-2021
Blog: Veiligheid als ontwerpvariabele in plaats van RES of restpost bij regionale energiestrategieen

“Veiligheid kan als ontwerpvariabele de energietransitie faciliteren in plaats van belemmeren”, blogt lector Energie- en transportveiligheid Nils Rosmuller.