Nieuwe, flexibele leerstroom Industriële Veiligheid van start
oktober 2023
In september is de nieuwe leerstroom Industriële Veiligheid gestart. Het is, na de leerstroom Ruimtelijke Veiligheid, de tweede leerstroom die wordt aangeboden. “Deze leerstromen kennen als onderlegger een visie op flexibel leren, vertaald in een leerlandschap bestaande uit leerblokken. De leerstromen zijn tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de veiligheidsregio’s”, vertelt Marieke Geelen, onderwijskundige bij het NIPV.
Een belangrijk verschil tussen het leerlandschap en de traditionele leergangen is de opbouw in afzonderlijk van elkaar te volgen leerblokken. “Met de leerblokken wordt ingespeeld op de individuele, uiteenlopende leerbehoefte van de deelnemers. Ook de nieuwe leerstroom Industriële Veiligheid houdt rekening met een doelgroep lerenden die steeds meer diversiteit kent en een werkomgeving die aan verandering onderhevig is”, aldus Marieke. “Binnen de leerstroom Industriële veiligheid worden twee adviesleerroutes gekend voor deelnemers die als beginnend beroepsbeoefenaar gediplomeerd willen worden voor de functie Adviseur Industriële Veiligheid (AIV) en/of Inspecteur Industriële Veiligheid (IIV).”
Meer flexibiliteit en aansluiting bij leerbehoefte
“Het idee voor het leerlandschap is zes jaar geleden ontstaan na gesprekken en werksessies met verschillende vertegenwoordigers van het vakgebied risicobeheersing”, vervolgt Marieke. ”Hieruit bleek dat er behoefte is aan meer flexibiliteit, aan maatwerktrajecten aansluitend bij de eigen dynamiek, problematiek, thematiek van veiligheidsregio’s én de individuele leerbehoefte. In de reguliere leergangen om vakbekwaam te worden, doorlopen alle deelnemers hetzelfde curriculum. De mogelijkheden voor eigen inkleuring is zeer beperkt. Met het leerlandschap opgebouwd uit leerblokken is het mogelijk om als deelnemer een passende leerroute te bouwen. Er zijn leerblokken waarin fundamentele basiskennis en kunde worden onderwezen, naast leerblokken waarin op themaniveau de vakinhoudelijk verdieping wordt gekend.”
Geen scheidslijn tussen vakbekwaam zijn en vakbekwaam blijven
“Er wordt in het leerlandschap geen scheidslijn gekend tussen vakbekwaam worden versus vakbekwaam blijven en geen scheidslijn gekend tussen functieprofielen. Het leerlandschap is er om te voorzien in de leerbehoefte van zowel de beginnend als de meer ervaren beroepsbeoefenaar Risicobeheersing”, aldus Marieke.
Brandveiligheid is de volgende leerstroom
De volgende te ontwikkelen leerstroom in het leerlandschap is Brandveiligheid. In deze leerstroom wordt onder meer de adviesleerroute voor het kwalificatiedossier Specialist Brandveiligheid ontwikkeld. Deze leerstroom wordt naar verwachting in september 2024 opgeleverd.
Bekijk ook
Lees ook
NIPV organiseert open trainingen voor (nieuwe) contactpersonen SIS en workshops en trainingen met SIS in jouw regio.
Incidentonderzoek was de rode draad tijdens deze dag in een volle Brauerszaal bij NIPV. Tevens presenteerde het LEC IV deze dag het kennisdocument ‘Leren van incidenten’: een kader voor de veiligheidsregio’s om incidentonderzoek procesmatig goed in te richten.
Dit kennisdocument is een kader waarmee de veiligheidsregio’s hun incidentonderzoek in het industriële domein kunnen inrichten.
Met het samenwerkingsinitiatief onderkennen de partners dat krachtenbundeling de veiligheid in de Antwerpse haven- en industriezone bevordert; zowel op het gebied van preventie als in de preparatie en respons bij incidenten.
In september 2022 werd EemsEnergy Terminal B.V. in de Eemshaven in gebruik genomen: een drijvende LNG-terminal die extra aardgas in het Nederlandse gasnet brengt.
Een belangrijk kenmerk van het nieuwe leerlandschap is dat de leerstromen voor de vakgebieden industriële veiligheid, brandveiligheid en ruimtelijke veiligheid modulair van opbouw zijn en beter aansluiten op het kennisniveau dat de cursisten (deels) al hebben.
Heeft de wijziging van de ARIE-regeling gevolgen voor de aanwijzing van bedrijven om over een bedrijfsbrandweer te beschikken? Daar heerst in de uitvoeringspraktijk wat onduidelijkheid over, daarom een kort toelichting.
Een belangrijk kenmerk van het nieuwe leerlandschap is dat de leerstromen voor de vakgebieden industriële veiligheid, brandveiligheid en ruimtelijke veiligheid modulair van opbouw zijn en beter aansluiten op het kennisniveau dat de cursisten (deels) al hebben.
De rol van de verzekeraar en ook de samenwerking tussen de verzekeraars en de brandweer wordt steeds belangrijker om de veiligheid rond energie-opslagsystemen (EOS) en batterij-opslagen te waarborgen.