Lectoraat Brandveiligheidskunde
Brandveiligheid en duurzaam bouwen
Als gevolg van duurzaam, energiezuinig en klimaatadaptief bouwen zien we steeds meer nieuwe bouwmaterialen en bouwmethoden. We onderzoeken de invloed van deze nieuwe bouwmaterialen en bouwmethoden, geven aan wat de risico’s hiervan zijn en hoe deze risico’s kunnen worden beperkt door bouwkundige, installatietechnische en organisatorische brandveiligheidsmaatregelen.
Verwachte opleverdatum: najaar 2024
Meer informatie
Relatie tussen brandweerinzet en bouwregelgeving
Het uitgangspunt in de Nederlandse bouwregelgeving is dat personen in gebouwen zelfstandig en zonder hulp van de brandweer kunnen vluchten. Hoewel de brandweer altijd gebruik kan maken van laddervoertuigen om personen te redden, mag hier bij de beoordeling van het gebouwontwerp geen rekening mee worden gehouden. Desondanks zijn in de bouwregelgeving en daardoor aangestuurde normen diverse artikelen opgenomen die wél bedoeld zijn om een eventuele brandweerinzet te ondersteunen (brandweerlift, droge blusleiding enz.). Deze dualiteit leidt in de praktijk tot veel onduidelijkheid. Het onderzoek is bedoeld om de relatie tussen de brandveiligheidsvoorschriften in de bouwregelgeving en de brandweerinzet te verduidelijken.
Verwachte opleverdatum: eind 2024
Meer informatie
Niveauverschil brandveiligheidsvoorschriften bestaande bouw en nieuwbouw
De nieuwbouwvoorschriften van het Bouwbesluit 2012 zijn de afgelopen jaren regelmatig aangepast. De voorschriften voor bestaande bouwwerken zijn daarentegen ongewijzigd gebleven. We onderzoeken wat de gevolgen voor de brandveiligheid zijn van deze veranderende verhouding in voorschriftenniveaus. En of er redenen en mogelijkheden zijn om de verhouding in voorschriftenniveaus te herzien.
Verwachte opleverdatum: eind 2024
Meer informatie
Lectoraat Brandweerkunde
(Nieuwe) beschermingsconcepten voor de brandweer
Dit meerjarenproject moet leiden tot een volledig geïntegreerd beschermingsconcept voor de brandweer waarbij de huidige beschikbare (persoonlijk) beschermende kleding op alle basisbrandweerzorgtaken is afgestemd.
Opdrachtgever: Vakraad Incidentbestrijding van Brandweer Nederland
Verwachte opleverdatum: eind 2025
Meer informatie
Onderzoekslijn leiderschap, management en organisatie
Dit programma is op zowel de brandweer als crisisbeheersing gericht. Er wordt op basis van onderzoek een body of knowledge opgebouwd die wordt vertaald naar opleidingen, trainingen en bijscholingen. Het onderzoek richt zich op samenwerken in netwerkorganisaties, (vrijwilligers)management en leiderschap en de specifieke brandweer(vrijwilligers)cultuur.
Nadat er een literatuuronderzoek is uitgevoerd naar typen leiderschap voor brandweerorganisaties en vrijwilligersorganisaties worden de kwaliteiten van leidinggevenden evenals de mogelijke verschillen in kwaliteiten tussen een leidinggevende in de ‘koude’ en de ‘warme’ situatie onderzocht met behulp van groepsgesprekken en interviews.
Verwachte opleverdatum: eind 2024
Meer informatie
Leren van incidenten
Om de kenniscirkel sluitend te maken met het onderdeel ‘kennis evalueren’ willen we ervaringen gestructureerd ophalen uit het werkveld en evalueren. Om zo nieuwe kennis te ontwikkelen of bestaande inzichten en procedures te herijken.
Verwachte opleverdatum: eind 2024
Meer informatie
Extreme Wildfire Events Data Hub for Improved Decision Making
EWED is een Europees onderzoeksproject. In dit project slaan zes partners, waaronder het NIPV, de handen ineen om data van (extreem) brandgedrag te vergaren en dit te analyseren om op die manier meer kennis op te doen over wanneer en hoe natuurbranden een koppeling vormen met de atmosfeer.
Lectoraat Crisisbeheersing
De rol van waterschappen bij de crisisvoorbereiding en crisisbeheersing
Door de klimaatverandering zijn vaker situaties van extreme neerslag en langdurige perioden van droogte te verwachten, met mogelijk water- of bodemverontreiniging tot gevolg. Mede daarom is samenwerking tussen waterschappen, Rijkswaterstaat en veiligheidsregio’s relevant. Met het onderzoek wordt beoogd inzicht te verkrijgen in hoe die samenwerking bij de crisisvoorbereiding en crisisbeheersing verloopt en tot aanbevelingen te komen.
Verwachte opleverdatum: najaar 2024
Meer informatie
Zware industrie en sluimerende gezondheidscrises
De leefomgeving heeft een grote invloed op onze gezondheid. Geluidsoverlast, luchtverontreiniging, stankoverlast en lichthinder kunnen leiden tot gezondheidsproblemen. In dit onderzoek beschrijven we verschillende casussen waarin zware industrie leidt tot problemen in de leefomgeving. Per casus beschrijven we enerzijds het perspectief van de omwonenden en de problemen die zij ervaren, en anderzijds de rol van de betrokken gemeente, de maatregelen die zij genomen heeft, en de problemen en dilemma’s die zij daarbij ervaart.
Verwachte opleverdatum: najaar 2024
Meer informatie
Lectoraat Energie- en transportveiligheid
Actualisering kennisbundels veiligheidsaspecten energietransitie
De huidige kennisbundels zijn enkele jaren oud en op sommige punten niet meer actueel. Nieuwe ontwikkelingen en nieuwe inzichten worden verzameld en verwerkt in de kennisbundels.
Verwachte opleverdatum: december 2024
Meer informatie
Verkenning vervuiling bluswater (elektrische) voertuigenbranden
Uit enkele losse praktijkmetingen blijkt dat er een sterk verhoogde pH-waarde is gemeten in het vervuilde bluswater na incidenten met batterijen. Daarnaast is er een wetenschappelijk experiment bekend dat zegt dat in het vervuilde bluswater grenswaarden van zware metalen tot wel een duizendmaal worden overschreden. Met deze verkenning wordt gekeken in hoeverre het mogelijk is onderzoek te doen om inzicht te verkrijgen in de vervuiling en schadelijkheid van het achtergebleven bluswater.
Verwachte opleverdatum: najaar 2024
Meer informatie
Onderzoek inzet hogedruk snij- en blussystemen bij branden in elektrische voertuigen
Branden in het lithium-ion batterijpakket van elektrische voertuigen vragen een andersoortige aanpak dan branden in conventioneel aangedreven voertuigen. Tijdens dit onderzoek gaan wij praktijkexperimenten houden om te kijken of door middel van een hogedruk snij- en blussysteem water in het batterijpakket kan worden ingebracht om de thermal runaway tot stoppen te brengen.
Verwachte opleverdatum rapportage: november 2024
Meer informatie
Explosiegevaar bij thermal runaway in een energieopslagsysteem (EOS)
EOS’en gebruiken nu nog voornamelijk lithium-ion batterijen. Het is bekend dat lithium-ion batterijen in een thermal runaway kunnen raken waarbij brandbare gassen kunnen vrijkomen. Bekend is dat er diverse maatregelen beschikbaar zijn om het explosiegevaar van energieopslagsystemen te mitigeren, zoals explosieluiken en ventilatiesystemen. Over hoe en op welke manier deze maatregelen toegepast moeten worden is nog discussie. Het doel van dit onderzoek is om daar verheldering in te brengen en daarmee bij te dragen aan de kennisontwikkeling over de veiligheid van EOS’en.
Verwachte opleverdatum: september 2024
Meer informatie
Ketenveiligheid en veiligheidsverantwoordelijkheid binnen de energietransitie
Het eindproduct van dit project is een overzicht van knelpunten in de ketenveiligheid voor drie prominente energieketens in de energietransitie. Het rapport biedt relevante en nieuwe informatie voor een breed scala aan overheidspartijen, zoals veiligheidsregio’s en gemeenten. Als leidraad voor deze partijen kan het assisteren in het toekennen van veiligheidsverantwoordelijkheden in vernieuwende technologieën die gelinkt zijn aan de energietransitie. Bovendien heeft het eindproduct een signalerende werking richting ministeries en andere beleidsvormende organen. Het brengt namelijk voor het eerst in kaart waar er hiaten zijn in de huidige wet- en regelgeving, zodat hierop effectief beleid kan worden gemaakt.
Verwachte opleverdatum: najaar 2024
Meer informatie
Experimenten met (elektrische) fietsen en (elektrische) scooters
We voeren brandexperimenten uit met telkens één (elektrische) fiets of één (elektrische) scooter. Op basis hiervan kunnen we bepalen of het risico in een fietsenstalling toeneemt wanneer er meer elektrische fietsen en scooters gestald worden. Ook kunnen we vaststellen of er kans is op branduitbreiding naar andere fietsen/scooters en met welke snelheid dit verwacht wordt. Indien nodig worden aanvullende brandexperimenten gedaan waarbij een deel van een stalling wordt nagebouwd. Tijdens deze aanvullende experimenten kan ook de effectiviteit van brandveiligheidsmaatregelen in het beperken van het brandrisico beoordeeld worden. Op basis van de experimenten wordt er een advies gegeven aan ProRail welke maatregelen nodig zijn voor een brandveilige fietsenstalling.
Opdrachtgever: ProRail
Verwachte opleverdatum: eind 2024
Meer informatie
Database gebouwbranden met zonnepanelen
Het doel van het onderzoek is om meer inzicht te krijgen in de mogelijke rol van zonnepanelen en/of andere onderdelen van het PV-systeem bij het ontstaan en verloop van gebouwbranden. Daarvoor wordt een database opgezet waarin, in samenwerking met de Teams Brandonderzoek van de veiligheidsregio’s, gegevens over dergelijke branden worden verzameld. Aan het eind van het jaar worden de data geanalyseerd en wordt een rapportage uitgebracht.
Verwachte opleverdatum: najaar 2024
Meer informatie
Lectoraten
Lectoraat Brandveiligheidskunde
Lectoraat Brandweerkunde
Lectoraat Crisisbeheersing
Lectoraat Energie- en transportveiligheid
Heeft u een vraag over dit onderwerp?
Neem contact met ons op via dit formulier. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor correspondentiedoeleinden.
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht