Nieuw: Scenarioboek Energietransitie

18 januari 2023

De eerste 13 scenariokaarten van het Scenarioboek Energietransitie staan online. De scenariokaarten zijn, samen met de scenarioboeken Externe Veiligheid en Industriële Veiligheid, te vinden op één nieuwe website: Scenarioboeken Omgevingsveiligheid.

Adviseurs van veiligheidsregio’s, omgevingsdiensten en gebiedsbeheerders hebben voor de uitvoering van hun taken inzicht nodig in de incidentscenario’s die een bedreiging kunnen zijn voor de omgeving. Met de nieuwe scenariokaarten over de energietransitie kunnen zij efficiënt en consistent adviseren over de veiligheidsaspecten van (infrastructurele) energietransitieprojecten.

Waterstof, methanol, biovergister en LNG

De scenariokaarten die nu gereed zijn, behandelen de onderwerpen: waterstofvuilniswagen, bunkeren van methanol, biovergister en de opslag van LNG. Er volgen nog incidentscenario’s over bijvoorbeeld een thuisbatterij, een elektrisch voertuig in een parkeergarage, de opslag van accu’s en zonnepanelen boven een loods.

Begeleidingsgroep van 7 partijen

NIPV ontwikkelt het Scenarioboek Energietransitie met een bijdrage uit het ontwikkelbudget nieuwe prioriteiten omgevingsveiligheid. De veiligheidsregio’s Kennemerland, Amsterdam-Amstelland, Noord-Holland-Noord, Zaanstreek-Waterland en Rotterdam-Rijnmond, de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied en de Port of Amsterdam vormen de begeleidingsgroep van het project. Zij adviseren onder meer over de uit te werken scenario’s en stellen de definitieve scenario’s vast.

Onderhoud en beheer door NIPV

NIPV zorgt voor het onderhoud en beheer van de scenarioboeken Externe Veiligheid, Energietransitie en Industriële Veiligheid. Het scenarioboek Industriële Veiligheid is momenteel alleen nog beschikbaar in pdf-formaat. Later dit jaar volgt een webversie.

Scenario’s bekijken?

Ga naar de website Scenarioboeken Omgevingsveiligheid.

Lees ook

26-07-2024
Blog: burgerparticipatie bij energietransitieprojecten: omgevingsveiligheid is geen sinecure

Gaat het bij energietransitieprojecten om de kans op een incident of om het effect ervan? Onderzoeker Margreet Spoelstra blogt.

25-07-2024
Eerste uitgave in serie over doelgerichte aanpak brandveiligheid

Om een doelgerichte aanpak van brandveiligheid te stimuleren, stelde het NIPV het ‘Introductiedocument doelgerichte brandveiligheid’ op.

24-07-2024
De veranderende wereld laat van zich horen

In hoog tempo verandert de wereld: de druk op het veiligheidsdomein en de verwachting vanuit de samenleving neemt zienderogen toe.

22-07-2024
Ontwikkelfonds Brandweer 2024: stand van zaken onderwijsproducten  

Via de ontwikkelsporen 1, 2 en 3 van het Ontwikkelfonds Brandweer wordt ook dit jaar weer hard aan de landelijke onderwijsproducten voor het vakbekwaam worden en de blijvende vakbekwaamheid van brandweermensen. We doen dit samen met het brandweerveld.

18-07-2024
Institutionele inbedding van veiligheid in ammoniakketens

Om veiligheid (ook) bij groeiende ammoniakactiviteiten te borgen, komt het NIPV met een aantal aanbevelingen voor beleidsmakers, handhavers en de industrie.

18-07-2024
Onderzoek naar nabespreken en leren van incidenten bij de brandweer

Het NIPV is een onderzoek gestart naar hoe de brandweercultuur het (mono) nabespreken en leren van incidenten door brandweermensen stimuleert of belemmert.

17-07-2024
Stappenplan om omgevingsveiligheid te borgen in omgevingsplan

Met de komst van de Omgevingswet hebben gemeenten meer mogelijkheden om omgevingsveiligheid op lokaal niveau, in een omgevingsplan, te regelen. Het NIPV stelde hiervoor een handreiking op.

16-07-2024
Gezocht: (oud-)(hoofd)officieren van dienst en adviseurs gevaarlijke stoffen. Hoe beleef jij je werk?

Help ons en vul de vragenlijst in. We willen graag weten hoe jij als brandweerofficier je werk beleeft. Of waarom je bent gestopt met je functie.

15-07-2024
Verkenning naar goed operationeel crisisleiderschap in drie veiligheidsregio’s

Het rapport verkent operationeel crisisleiderschap in de veiligheidsregio’s Fryslân, Limburg-Noord en Rotterdam-Rijnmond.